Mi-am amintit cu drag de vacanța acasă de anul trecut, pe care am petrecut-o chiar aici, la noi acasă, în România! Mai exact în Moldova și Bucovina. Anul acesta am decis să rămânem tot pe meleaguri mioritice. Numai că, de data aceasta vom străbate centrul țării, Transilvania și vom ajunge până în Apuseni. Pentru mine va fi episodul doi din vacanța acasă!
Îmi place foarte mult să călătoresc! Am fost în multe țări însă, la un moment dat, am realizat că nu mi-am vizitat îndeajuns propria țară! N-am avut o vacanță acasă! Sunt foarte multe locuri în care nici n-am ajuns încă! Locuri despre care, spre rușinea mea, doar am citit sau am auzit de la prieteni.
Cât despre vacanța acasă, de vara trecută, pot să spun că a fost de neuitat!
Deși am stabilit din timp perioada în care urma să plecăm în concediu, nu am pus pe listă obiective de vizitat. Au ieșit pur și simplu în calea noastră pentru că, dacă ajungi în Bucovina… nu mai ai nevoie de nici un plan :).
Fără să ne facem rezervari la pensiuni, fără să citim măcar un review. Am plecat pur și simplu într-o ”vacanță acasă” și am găsit mult mai mult decât speram!
Ce am vizitat anul trecut?
Mănăstirea Voroneț
Prima destinație din vacanța acasă fost Mănăstirea Voroneț. Cică este supranumită Capela Sixtină a Orientului. Știu, te duce cu gândul la turismul ecumenic :). Cu sau fără turism ecumenic, la Voroneț lumea e altfel. Parcă e mai omenoasă și mai deschisă.
La pensiunea la care am înnoptat am fost îndrumați de un localnic. O mică vilă, condiții decente, camere curate și cu o curte uriașă, plină de flori și verdeață, cu muntele în față. Întreaga zonă ne-a oferit un spectacol sublim, gratis, numai bun de admirat mai ales seara, la un pahar de vin, așa cum am făcut și noi!
Tot în categoria mănăstirilor pe care le-am vizitat în vacanța acasă, se află Mănăstirile Sucevița și Putna
Dacă nu ajungi la Sucevița pentru că e un monument istoric uluitor sau pentru că este inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO din 2010, atunci cu siguranță vii la Sucevița pentru împrejurimile greu de descris în cuvinte!
Mănăstirea Putna
Cât despre Putna, mie îmi evocă un sentiment special, am un sentiment aparte! Pentru că e locul pe care îl vizitam în mai toate excursiile din clasele primare. I-am povestit și fiicei mele despre acele excursii, despre Ștefan și puțin din istoria locului. Pentru mine a fost ca o regăsire și mă bucur că i-am putut împărtăși și ei acest lucru, mai ales acum, când are vârsta pe care o aveam eu atunci.
Cu cazarea la Putna a fost noroc chior! Ne-a dus drumul la o pensiune aflată la nici 2 km de mănăstire. Părea pustiu, iar granița cu Ucraina era la doi pași! Ne-a întâmpinat o femeie, o moldoveancă desprinsă din povești, care ne-a pus pe masă tot ce a avut mai bun. În toată pensiunea eram doar noi și alte două cupluri aflate la a doua tinerețe :). Liniște, aer curat, vredeață, fără urmă de tehnologie! A fost absolut minunat!
Aceasta este priveliștea de la fereastra noastră.
Să fi fost bunătatea doamnei Maria, moldoveanca de care îți spuneam, să fi fost peisajul, liniștea sau sentimentul de acasa… sau poate toate astea la un loc… Oricum, am avut multe motive ca să mai stăm aici încă o noapte. Eu aș mai fi rămas mult, mult mai mult!
Chilia lui Daniil Sihastrul
La aproximativ 1 km de Putna, se află Chilia lui Daniil Sihastrul. Este o grotă săpată într-o stâncă, despre care se spune că acesta a trăit timp de 20 de ani.
Chilia este un loc pe care trebuie să-l vizitezi cu copiii! Pentru puștoaica mea a fost ca și cum s-ar fi teleportat într-un film cu Harry Potter.
Transrarău sau ”Drumul comorilor”
Este un drum turistic relativ nou, care străbate masivul Rarău. Pentru noi a fost o adevărată aventură! Mai ales drumul de coborâre! Îmi stătea inima în loc de fiecare dată când ne ieșea în față câte o mașină care venea din sens opus! Pentru că drumul părea să aibă numai o singură bandă!
– Eiii, să nu fiu cârcotașă… o bandă și un sfert (dinspre Rarău spre Pojorâta). Aviz amatorilor de senzații tari!
Pietrele Doamnei
Legenda spune că numele stâncilor ”Pietrele Doamnei” provine de pe vremea lui Petru Rareş. Se spune că soţia acestui urca pe stânci unde îl aștepta să se întoarcă de la luptă.
Aceasta este locul în care am realizat că mi-am uitat acasă ghetele de urcat pe munte! Deci, dacă ajungeți în zonă, echipamentul este obligatoriu!
Acestea sunt doar câteva dintre locurile pe care le-am vizitat noi în vacanța acasă de anul trecut! N-am ales Grecia și nici Bulgaria, ori vreo destinație exotică!
Mie îmi place foarte mult să călătoresc! Am călătorit în multe țări și, la un moment dat am realizat că nu-mi cunosc propria țară! Sunt foarte multe locuri pe care încă nu le-am vizitat, despre care doar am citit sau am auzit de la părinți și prieteni.
Anul acesta îmi voi continua vacanța acasă. Mi-am propus să #vadRomaniapeToc, acesta fiind un proiect foto pe care îl voi realiza în concediul acesta. Urmărește hastag-ul #vadRomaniapeToc să vezi ce legătură are tocul cu vacanța acasă!
#vacantaacasa #destinatieRomania #noiDoisioPustoaica #vadRomaniapeToc
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!