Să mă consider oare norocoasă sau binecuvântată? Prefer să cred că ambele variante sunt valabile și că Cineva, acolo Sus, mă iubește pur și simplu!
Pe zi ce trece, învăț să iau tot ce e mai bun din fiecare moment pe care mi-l aduce viața. Învăț să mă bucur de oamenii care mă înconjoară și de oamenii noi care îmi ies în cale. Fiecare aduce cu sine o experiență de viață, din care am de învățat la rândul meu.
Exact asta am simțit în momentul în care am cunoscut-o pe Gabiela, despre care pot să spun că mi-a devenit prietenă. Gabriela Blaga a fondat o Asociație, prin intermediul căreia dorește să sprijine femeile diagnosticate cu endometrioză. La fel cum își dorește ca tot mai mulți români să conștientizeze cât de gravă este această afecțiune, ce impact are asupra calității vieții femeilor bolnave și nu numai.
Vinerea trecută, pe 9 martie, am participat la unul dintre evenimentele organizate de Asociația S.OS. Endometrioza, cu tema ”Durere și infertilitate asociate cu Endometrioza”. Am plecat la acest eveniment cu sufletul deschis și, de ce nu, cu dorința de a mă face utilă în dieseminarea mesajului Gabrielei. Îmi doream foarte mult să o susțin și, în egală măsură, eram curioasă să aflu mai multe despre această boală.
În spațiul plăcut de la Commons, aflat la intrarea în centrul vechi, s-au adunat câțiva specialiști invitați să ne vorbească, cât și foarte mulți participanți.
Nici prin cap nu mi-a trecut că, multe dintre femeile prezente, sufereau de această boală înfricoșătoare. Femei mult mai tinere decât mine, ce suferă în tăcere. Însă, pe fețele lor se citea speranța și bucuria de a fi prezente acolo.
Pentru mine a fost una dintre acele seri în care am privit cu mai mare atenție în jur, dar și în mine!
Am plecat de la acest eveniment cu câteva lucruri pe care vreau să ți le împărtășesc!
Endometrioza este o boală care afectează aproape 500.000 de femei din România. Aproape 50% dintre acestea se confruntă și cu infertilitate. cât privește adolescentele, acestea nu sunt prea tinere pentru a avea endometrioză, iar simptomele bolii sunt mult mai multe, pe lângă durerile menstruale puternice. Un adevărat scenariu de groază!
Prin proiectele derulate de Asociația S.O.S Endometrioza se dorește recunoșterea afecțiunii ca boală invalidantă, cu toate drepturile ce derivă de aici.
Nici nu-mi pot închipui suferința femeilor cu endometrioză, în zilele în care au dureri ce pot să apară atunci când trebuie să pună la punct ceva pentru serviciu sau când își duc copilul la grădiniță (cele care au avut bucuria să aibă copii). Mi-e greu să-mi închipui cum le este viața dată peste cap din cauza durerilor grozanice care pot interveni în timpul unui examen, a unei ședințe la job sau când au un eveniment important în familie!
Suferința lor nu-și alege momentul, ci poate apărea în orice moment! Iar ea, femeia, se chinuie să performeze cot la cot cu ceilalți și să aibă aceleași rezultate.
Tot aici m-am întrebat, încă o dată, cât de importante sunt planurile de viață pe care ni le facem? Mai ales atunci când, în planul nostru de viață se regăsește familia, un partener implicat și copiii. Sau o carieră care să ne aducă satisfacții profesionale, achiziționarea unei case sau o călătorie spirituală în India?
Vă închipuiți cât de greu este pentru o persoană bolnavă, să-și facă un plan de viață care să le includă pe toate cele de mai sus?
Așa cum a spus unul dintre invitați, ideal ar fi să facem copiii la tinerețe și să punem pe plan secund cariera. Nimic nu aduce o mai mare bucurie decât prezența copiilor în viețile noastre!
Mărturisesc că, de-abia în urmă cu vreo doi ani am început să pun cariera pe un loc secundar în viața mea! Mi-am dorit cândva și eu să fac carieră în domeniul în care lucrez, dar am realizat că am lucruri mult mai importante de făcut în viață.
Așa că, jobul primește implicarea mea 100%, în cele 8 ore de muncă. Am învățat să fiu eficientă, să mă focusez asupra fiecărei activități atât cât trebuie pentru a obține rezultate bune.
La urma urmei, sunt plătită pentru rezultate, nu pentru nopțile nedormite cu agenda de lucru în minte și nici pentru orele în care vorbesc despre serviciu!
În restul timpului, jobul trece pe planul ”n”, pentru ca prioritățile mele să ocupe locul I: Diana, relația de cuplu, pasiunea mea pentru tango și pentru fotografie, sănătatea, momentele cu mine, chiar și porția de leneveală.
Un alt ”beculeț” care mi s-a aprins în minte la evenimentul de vineri, este legat de analizele periodice și de monitorizarea stării de sănătate.
Cât este de important să facem un control ginecologic la 6 luni și un test Papanicolau! Cât este de important să fim atente la ficare stare, durere sau schimbare pe care o simțim în propriul corp!
Mi-ar plăcea să cred că reușesc să trag acest semnal de alarmă și pentru tine, și să te întrebi când ți-ai făcut ultimele analize de sânge sau ultimul control medical? Și, dacă n-ai făcut asta de mult timp, să te hotărăști s-o faci cât mai repede!
Cum spuneam la început, cred că sunt norocoasă și binecuvântată! Iar asta îți doresc și ție, să te consideri norocoasă și să fii binecuvântată! Să fim recunoscătoare că suntem sătătoase, să fim recunoscătoare pentru puținul pe care îl avem și pentru liniștea sufletească.
În rest, toate pe care ni le propunem, sunt doar realizări sau eșecuri, fiecare aducându-ne o lecție de viață din care învățăm și mergem mai departe.
Vă invit să urmăriți și voi acțiunile pe care le organizează Gabriela Blaga și Asociația S.O.S Endometrioza, cu speranța că putem contribui împreună la o schimbare în bine.