Ți-am spus că ești atât de… româncă?

0

Am intrat într-un suflet pe ușa cafenelei. Am alergat să o întâlnesc. A apărut în fața mea calmă, cu un zîmbet cald. Părea ireală. Și-a deschis brațele și mi-a oferit o îmbrățișare căreia m-am abandonat. Preț de câteva secunde mi-am tras sufletul în îmbrățișarea aceea duioasă. Eram liniștită.

Acum pot să spun că eram fermecată! N-am putut să-mi iau privirea de la ea și aș fi ascultat-o ore în șir! De fapt, nici nu știu când au trecut cele trei ore cât m-a ținut ”prizonieră”. Captivă în lumea ei, întoarsă parcă în timp, eram mută de uimire!

Părul despletit, de un șaten închis, îi cădea peste umeri. Niște cercei mari îi încadrau fața rotundă. Mă privea senină, de parcă n-ar fi încercat-o vreodată gânduri negre. De parcă n-ar fi cunoscut mânia și nici slăbiciunea.

Purta o cămașă largă, dintr-o pânză lăptoasă, desfăcută la gât. Pe mânecile ample erau brodate, de la umeri și până jos, niște motive tradiționale cu forme geometrice. Cusute cu ață neagră, mărunt, atât de mărunt, încât puteai spune că nici n-au fost cusute de mână de om!

Deci așa arată o zână bună! mi-am spus în gând de câteva ori, mirată de imaginea cu care o asociam pe femeia din fața mea.

Oricine și-ar fi putut-o imagina desprinsă parcă din hora sânzienelor. Întâmplare sau poate nu, înainte de sărbătoarea de Sânziene, eu am întâlnit-o pe ea. Știu că în zona Munteniei și a Olteniei, sărbătoarea asta a sânzienelor se mai numește Dragaica, dupa numele slav.

Așa că, am să-i spun Drăgaica!

Mi-e și teamă să-ți spun mai multe despre ea! Mi-e teamă să nu dispară, dacă-i divulg secretele! De parcă aș vrea să o păstrez numai pentru mine pe zâna bună cu care, culmea… stau la masă! Înainte de noaptea de Sânziene!

Vorbește domol, pe un ton cald. Îmi descrie cu pasiune încrețiturile de la gât și altița de pe mâneci, ce nu se regăsește pe nici o altă parte a iei.Vorbește despre cămașa ei cu altiță, despre IA ei, ca despre cel mai de preț lucru pe care îl are!

Privind-o, chiar cred că IA cu care e îmbrăcată nu este doar un obiect vestimentar! E ca un fel de scut ce o protejează și totodată îi dă putere. Îi oferă o aură pe care eu o percep, dar n-am puterea să mi-o explic!

Cum n-am fost capabilă să înțeleg, în trei ore, dacă IA o îmbracă pe femeia aceasta frumoasă, sau dacă femeia din fața mea, pur și simplu știe cum să poarte o IE!

E magic! E ceva ce depășește capacitatea mea de a exprima în cuvinte acest lucru fascinant! În prezența ei, mă simt săracă în cuvinte! Dar inexplicabil de bogată în emoții atât de intense!

Ea, Drăgaica, transformă orice zi, atunci când poartă ie, într-o zi de sărbătoare! Cred că de aici îi vine toată armonia ei sufletească pe care n-ai cum s-o treci cu vederea, toată energia ei molipsitoare!

Am în față o mărturie vizibilă a feminității, împletită cu tradiția. Un exemplu extraordinar despre cum reușește ea să-și pună în valoare feminitatea cu o simplă, dar minunată IE!

Transmite ceva ce este propriu sufletului românesc, prin prezență și prin Ia pe care o îmbracă! Pot spune despre ea că e foarte …. româncă!

Cunoaște foarte bine tradițiile populare românești chiar dacă are pe masă o agendă stufoasă și un gadget ultimul răcnet! Chiar dacă majoritatea femeilor din jurul ei se laudă cu dressing-uri pline cu haine de firmă, ea își păstează iile într-o ladă veche de zestre. Îmi povestește despre vedetele portului popular femeiesc de la noi , despre ii, care ”au făcut carieră” în moda internațională. Ba chiar le-a și botezat. Le spune ”Iile stilizate”.

Însă, ea iubește ia veche. IA care spune o poveste, așa cum spune și ea! Iubește iile care vin din trecut, mărturii ale feminității, extensii ale personalității româncelor adevărate! Și mai iubește IA pe care o coase chiar cu mâna ei!

Am plecat cu gândul la ea, și așa mi-am petrecut restul serii. Mi-a sădit dorința să o descopăr mai mult și să-i ascult poveștile fascinante! Și chiar mă consider norocoasă pentru tot ce mi-a oferit în cele trei ore cât am stat în preajma ei.

Ce spui de Drăgaica mea care iubește ia românească? Tu ai întâlnit vreodată o zână bună?

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram  și pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here