Soț și soție, fără certificat de căsătorie. Căsătoria, atât de râvnită de unii și evitată de alții

3
masina, strada

Astă- noapte am dat peste un documentar despre marile iubiri ale Hollywood-ului. L-am urmărit până la final. Celebrul actor al anilor `30, cuceritorul Clark Gable, personajul principal masculin din ”Pe aripile vântului”, a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu Carole Lombard. Actriță și ea. Se pare că presa vremii i-a numit pe cei doi “soții necăsătoriți ai Hollywoodului”.  Aici mi s-a aprins și mie beculețul, să spun așa!

Care-i treaba cu căsătoria în ziua de azi?

Valentin are 39 de ani. Are o relație de 7 ani cu Dana. Amândoi sunt divorțați. Dana are un băiețel de 9 ani, cu fostul ei soț. De 7 ani, Dana este și iubită, și mamă.

De 7 ani, Valentin a devenit expert în prepararea laptelui cu orez, așa cum îi place lui Andrei, fiul Danei. Știe pe de rost numele locomotivelor din Thomas și n-a ratat nicio parte din Cars. Iar, în fiecare vineri, pe la 18, îl poți găsi alături de alți tătici, pe marginea bazinului de înot unde Andrei are curs.

Am putea spune că Valentin și-a asumat responsabilitățile de tată al lui Andrei, care au venit la pachet cu cele de iubit al Danei. Evident, Andrei, băiețelul Danei, are și un tată biologic.

Am omis să vă spun că Valentin și Dana nu sunt căsătoriți.

Mesaj, copac

CĂSĂTORIA ÎN ROMÂNIA

După ce am aruncat un ochi pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS), am aflat că, în septembrie 2010, au existat cu 2162 mai puţine căsătorii, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2011. Chiar dacă în România se înregistrează mai multe uniuni civile, comparativ cu Franţa, Germania sau Spania. Iar din anul 2007, rata căsătoriilor din România a scăzut constant. Potrivit Eurostat, în 2007 au fost înregistrate până la 9 mariaje la 1000 de locuitori. Situaţia actuală arată o scădere a numărului de mariaje. (sursa INS, Eurostat si Gandul)

Mărturisesc că mi-a încolțit și mie întrebarea… de ce oare nu s-au căsătorit până acum cei doi? De ce Valentin și Dana nu și-au oficializat relația, în toți acești 7 ani?

Cu toate că situația asta este foarte des întânită, societatea modernă nu a găsit (încă) un termen care să definească astfel de cupluri . Ei își spun iubiți sau logodnici, iar societatea spune că cei doi parteneri trăiesc în concubinaj.

”Concubinajul este acea relație interumană în care doi adulți hotărăsc să trăiască și să se gospodărească în comun”.

” Majoritatea statelor europene au reglementat concubinajul mai ales din cauza numărului mare de copii născuți din cupluri necăsătorite. Pe locul întâi se află Islanda cu 66.9% dintre copii proveniți din relații din afara căsătoriei, urmată de Franța cu 59.1%. Interesantt este că, majoritatea copiilor se nasc în afara căsătoriei în Estonia, Bulgaria, Slovenia, Norvegia, Suedia, Danemarca și Portugalia. În România, 31% din copii se nasc în afara căsătoriei (2015)” (Wikipedia)

Am putea spune că protagoniștii poveștii noastre fac parte din generația părinților mileniali, născuți după anul 1980. Ei par să amâne căsătoria, să o evite și să chiar sfideze convențiile tradiționale.

Drumul până la altar, mână de mână, rochia albă de mireasă și verighetele nu mai compun un scenariu dezirabil pentru multe cupluri heterosexuale și, în nici un caz nu mai reprezintă o garanție a iubirii, așa cum poate a fost în trecut. Ideea de căsătorie nu mai pare azi deloc romantică și, după cum consideră foarte mulți, nici nu mai este “la modă” .

cununie civila, certificat de casatorie, semnatura, soti

Pe de altă parte, să vă spun povestea surorii mele. La 19 ani și-a găsit dragostea. Viitorul ei soț era cu 2 ani mai mare decât ea. Amândoi ardeau de nerăbdare să se căsătorească!

Ce-i drept, în 1993, tinerele de 19 ani locuiau cu părinții și, cine știe… să fi fost oare căsătoria privită ca o portiță către libertate, către viața adevărată?

De ce nu se (mai) căsătoresc românii? – păreri

  • Situația financiară (cei doi nu-și permit pentru moment nunta pe care și-o doresc)
  • Cei doi sunt de foarte mult timp împreună, iar o hârtie nu-i poate face și mai apropiați
  • Fiind necăsătoriți, relația pare a fi mult mai proaspătă
  • O relație oficializată  ”cu acte” pare să  genereze o frică
  •  Faptul că nu sunt căsătoriți, îi face pe cei doi mai atenți la riscul de a-l putea pierde pe celălalt și astfel, mai implicați/atenți în relație
  • Căsătoria nu mai este o ”necesitate”, așa cum era în urmă cu mulți ani, când un cuplu avea mai multe ”avantaje” dacă era unit în mod oficial, printr-un un act
  • Persoanele divorțate par a fi mai atrase de ideea unei relații de cuplu care exclude certificatul de căsătorie

Așadar, cuplurile heterosexuale fug de căsătorie sau amână căsătoria, din foarte multe motive! La polul opus însă, se află cuplurile de același sex care, după cum știm cu toții, se luptă pentru dreptul de a se căsători.

Dar să revenim la povestea cu care am început acest articol! Valentin și Dana, necăsătoriți. De 7 ani, în dimineața aniversării lor, Dana se trezește cu un trandafir roșu pe pernă. Iar Valentin încă mai găsește prin buzunarele hainelor, bilețele de amor. Cu toate asta, căsătoria pare departe… foarte departe.

Îmi este foarte greu să găsesc un mod potrivit prin care să închei acest subiect. Așa că vă întreb și pe voi ce credeți, de ce nu-și mai doresc cuplurile heterosexuale să se căsătorească?

Dacă îți place blogul meu, te invit să mă urmărești și pe Instagram @mamapetoc, pe Facebook mamapetoc.ro sau pe Pinterest. Mă bazez că tu, la fel ca și mine, ești de părere că orice like, share, comment au inimioară în rețelele de socializare înseamnă că îți place, că apreciezi munca bloggerului sau că îți pasă.

3 COMENTARII

  1. Dragă Nico, știi prea bine că eu fac parte din categoria celor care trăiesc în concubinaj și mai sunt și 2 copii la mijloc. Nu aș putea spune de ce. Pur și simplu am conveniot amândoi la început de relație că o hârtie nu ne ține uniți mai mult decât dragostea. Eu niciodată nu mi-am dorit să fiu mireasă, pur și simplu mi-a displăcut ideea de a fi îmbrăcată în alb și în centrul atenției. Nu știu dacă sunt mai fericită sau nu așa.
    Doar că eu cred că la fel de legitimă ar fi și întrebarea: De ce cuplurile de gay își doresc atât de mult căsătoria oficială? Poate pentru niște drepturi?

  2. În anii copilăriei mele, multe cupluri erau ținute doar de actul acela. Nu înțelegeam de ce soția mai stă lângă soțul care o jignea și, mai grav, o făcea nefericită. Pentru mine, căsnicia a însemnat foarte mult timp o îngrădire a libertății de exprimare.
    Evident, nu m-am grăbit să mă căsătoresc.

  3. Eu m-am casatorit dupa 7 ani de relatie. Atunci m-a cerut, desi a recunoscut ca a asteptat prea mult.
    Multi se sperie de aceasta responsabilitate, caci da, chiar este. Cel putin, eu asa consider. Actele acelea nu ne tin impreuna, actele acelea sunt doar pentru a intra in rand cu lumea, cum spun cei mai in varsta. Nu stiu altii de ce nu o fac, desi multe din motive le-ai enumerat tu deja. Noi nu am facut-o mai devreme pentru ca…well, ba nu ne-am gandit serios la asta, ba au fost frati inaintea noastra, la rand, cum s-ar spune.. insa tot ce pot spune e ca nu s-a schimbat nimic. E un moment minunat ziua nuntii si chiar merita oboseala, stresul si toata pregatirea! Ah si da, copii nostri vor avea parinti cu acelasi nume…spun asta ca eu m-am lovit des de problema asta…nu ca ar influenta neaparat, insa cumva, inconstient, cred ca o face totusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here