Interviu cu Fleur, tânăra antreprenoare care a pornit o afacere cu lavandă. Despre bucuria din câmpul cu lavandă și viața de antreprenor în Brăila #femeicareinspira

4

Am închis ochii și am vizualizat câmpul cu lavandă. O pată uriașă de mov se întindea în imaginația mea, spre un apus mai ceva ca-n ”Pe Aripile Vântului”! După mine, câmpul cu lavandă avea exclusivitate numai în Provence. M-am înșelat!

Discuția care mi-a stârnit imaginația era legată de flori. La începutul acesei veri, am postat pe facebook o fotografie și i-am întrebat pe oameni ceva legat de… flori. Știu, câtă profunzime, ai să spui! 🙂

Însă, pentru mine, asta a fost dovada clară că nu e de joacă cu vizualizarea și că Cel de Sus lucrează prin oameni.

“Ce mi-ar plăcea să văd un câmp cu lavandă!”

La puțin timp, cuvintele mele primeau un răspuns!

“Hai, vino să vezi în realitate un câmp cu lavandă! Și nu trebuie să mergi până în Provence! Am eu un câmp cu lavandă!”

În Buletinul lui Fleur scrie că este din Brăila. A locuit pe rând în Brăila, Brașov și apoi București. Dar Brăila i-a demonstrat că nicăieri nu-i ca acasă! Pentru că acasă, la Brăila, Fleur a devenit ”posesoarea” unui câmp superb de lavandă!

Cu multe riscuri asumate și cu enorm de multă muncă, despre Fleur s-ar putea spune acum că este cea mai tânără antreprenoare din România, care și-a deschis o afacere cu lavandă.

Fleur este o făptură care m-a cucerit din prima secundă în care am întâlnit-o, cu băiețelul ei în brațe. Este mămică, studentă la psihologie, antreprenor, om cu suflet mare și, peste toate astea, are o voce de înger!

  • Fleur de unde și când ți-a venit ideea să începi afacerea cu lavandă?

Ideea a pornit în urmă cu 5 ani, cand aveam 22 de ani, de la o prietenă care voia să facem asta împreună. La scurt timp, am ramas doar eu cu planul și nu am mai vrut altceva decât sa plantez lavandă! Așa că, timp de 2 ani am facut cercetări, am cunoscut oameni din domeniu la diverse evenimente cu produse BIO și am cautat teren.

  • Care era ideea ta de afacere, atunci când ai decis să plantezi lavandă? Ce visai să faci, unde îți dorești să ajungi? Ce au spus cei dragi?

Nu îmi doream altceva decât lavandă! BIO!

Visam calcule peste calcule, strategii de promovare și potențiala piață de desfacere. La început nu îmi doream decât să pot vinde en-gross uleiul pe care îl produceam. Dar ceva s-a întamplat anul trecut: am intrat în extraordinara comunitate Work at Home Moms Romania unde am cunoscut oameni care m-au motivat foarte mult, au crezut în mine și m-au inspirat să vreau să fac mai mult, așa am inceput să îmi fac o etichetă, să vând ulei esențial de lavandă și en-detail, apă florală dublu distilată, apoi săculeți cu lavandă peste care eu mai presar și câteva picături de ulei pentru extra parfum natural, aranjamente cu lavandă mov-albastrui în minigăletușe, ministropitori ș.a.

Apoi am inceput să colaborez cu mămici din comunitate și acum realizez și perne umplute cu lavandă și personalizate prin brodare cu diverse cuvinte, săculeți din materiale deosebite și cutii din lemn pictate și umplute cu produse din lavandă. Acum îmi doresc să dezvolt proiectele de mai sus și să “împrăștii” în jurul meu mult parfum de lavandă și iubire pentru natură!

Susțin oamenii care își doresc să înființeze o astfel de cultură și le ofer consultanță gratis, le împărtășesc toată experiența mea, pentru că este mai mult decât o afacere, este pasiune!

Părinții mei s-au speriat în urmă cu 5 ani când au auzit ce idee am și nu mai scăpau de mine! 🙂

Am căutat timp de 2 ani teren în Vrancea, Vaslui, Gorj, Constanța, Giurgiu și Ilfov, pe la prieteni sau cunoștințe de-ale altor cunoștințe. Dar, în final, acum 3 ani, tot părinții și-au făcut “milă” de mine și mi-au găsit un hectar, în arendă, pe care să plantez.

Am avut câțiva bani strânși, am facut și un împrumut și gata: 20.000 ron înființarea culturii- acum costă mai puțin!! Au trecut ușor- ușor peste scepticism și au început să mă ajute chiar și cu muncile câmpului, pentru că o plantație BIO presupune foarte multa muncă!

Între timp, m-am căsătorit și am născut, anul trecut, așa că mă descurcam foarte greu. Un alt mare ajutor îmi este soțul. Mă sprijină în toate ideile și îmi dă curaj. Acum… aș mai planta încă un hectar. Și atât! Măcar unul. :))

  • De ce lavandă și nu altceva, ceva ”clasic”?

La altceva nici nu pot să mă gândesc. Am încercat, dar parcă nu îmi pot duce niciun gand până la final. Încerc să aprofundez această arie cât pot, să învăț cât de multe pot despre aceasta cultură și să avansez aici, cu lavanda.

  • Fleur, ai fost vreodată în Provence?

Încă nu, deși ne stabiliserăm un circuit chiar acum doi ani. Încă avem traseul salvat și sper să ajungem în următorii 2 ani, cu viitoarea noastră rulotă, hai-hui prin Europa! Iar de acolo vreau să vin cu și mai multe informații despre lavandă și cu alte soiuri pe care să le testez.

Fleur- Lavanda Fleur Inei
  • Cât muncești pentru o recoltă? Muncești la câmp? Povestește-mi puțin despre asta.

Munca începe din primăvară, când ies primele fire de iarbă. Lavanda trebuie bine curățată de buruieni, iar noi folosim sapa și, de curând, o motosapă pe benzina pe care o folosește soțul meu (sper, în curand, și eu, deși el zice că e prea greu pentru mine). Înainte de a intra pe vegetație, în primul an de la plantare, aceasta se tunde pentru a stimula înmulțirea tulpinilor.

Prima înflorire este în iunie, urmează recoltarea la final de iunie, început de iulie. Închiriem un tir și mergem cu lavanda la distilat într-o localitate din zonă, iar acolo ne rugăm să dea randament ridicat (x% care înseamnă câți litri de ulei ies la 100 de kg de floare).

Anul acesta am avut un randament bun, 1,05%, la o cantitate de 4,5 tone de floare. Și a fost un an deloc favorabil din cauza ploilor. Acum trebuie sa avem grija de ea în continuare, să îi curățăm buruienile. În august-septembrie va inflori iar, ceea ce noi numim bonus.

Acum plantația este anul 3 și a ajuns la maturitate, așadar va înflori semnificativ și în toamnă. Apoi, înainte de a da înghețul, când plantele ies din vegetație, trebuie să pregătim tufele pentru iarnă, să le tundem, astfel zăpada nu le va culca la pământ.

  • Cât este pasiune și cât este muncă din ceea ce faci?

Este foarte multă muncă, dar și cu sprijin din partea familiei. Altfel nu m-aș descurca prea ușor! Am avut și momente grele.

Pasiune…? Cât cuprinde! Dacă nu era în cantități mari, aș fi renunțat de când am vazut cât de greu este și de câtă muncă este nevoie!

De curand, la Brăila, locuim cu socrii, iar acest lucru mă ajută mult, pentru că vara este foarte mult de muncă pe câmp, la care se mai adaugă și comenzile de aranjamente și mărturii, pe care uneori le mai fac și noaptea când cel mic doarme. Până de curând, când eram în București, lucram la ele exclusiv noaptea, dar la Brăila pot varia, lăsându-l pe cel mic cu socrii pentru câteva ore.

Fleur alături de băiețelui ei
  • Poți să-mi spui dacă ai avut vreun eșec care s-a dovedit a fi, într-un final, un lucru bun?

Consider un eșec împrumutul pe care l-am facut la bancă pentru a înființa cultura de lavandă, la care încă mai am rate de plătit, e aproape încheiat. Dar fără el nu aș fi reușit. Ai nevoie de 20.000 ron (depinde de unde cumperi butașii – în Bulgaria sunt cam de 3 ori mai ieftini decât la distribuitorii români, de la care am luat eu de exemplu) plus bani pentru lucrările pământului.

  • Cine te inspiră, ca model de business și nu numai?

Soțul meu! El are o trupă de muzică ușoară cu care cântă la diverse evenimente și a pornit cu afacerea lui la 21 de ani. Nici lui nu i-a fost ușor la început, dar a muncit foarte mult.

Cand pui multă pasiune în tandem cu multă muncă, reușești să ajungi unde iți propui!

  • Pentru cine este Lavanda Fleur Inei? La cine te-ai gândit atunci când te-ai decis să deschizi un business cu lavandă? Cum sunt clienții tăi?

Lavanda Fleur Inei ma reprezintă, am vrut să aduc un aport personal afacerii cu lavandă, astfel ca oamenii să mă cunoască pe mine, iar eu să îi cunosc pe ei. Cel mai mult îmi place să livrez produsele personal, să aduc și un zâmbet la pachet, să cunosc oameni. Chiar m-am împrietenit cu câțiva dintre clienții mei cu care am descoperit că am lucruri în comun. Iar mare parte dintre ei îmi sunt clienți fideli.

  • Te-ai întors în Brăila, orașul tău natal, după ce ai locuit o perioadă în București. Care este scenariul unei zile în Brăila? Este diferit față de ce făceai în București?

Da, aici este diferit! Stăm la curte, avem foarte multă verdeață și suntem mult mai aproape de cultura de lavandă. La Brăila îmi este mai ușor și cu cel mic, care are 1 an și este din ce în ce mai activ, iar aici poate iesi oricând afară, poate explora mult mai mult decât în apartamentul din București. Îmi doresc să crească așa cum am crescut și noi: zburdând pe afară toată ziua, prin pământ, iarbă, flori, aer curat… natură!

  • Cum vedeai Brăila în urmă cu 5 ani? Cum este Brăila acum?

În urmă cu 5 ani ziceam vehement că eu nu mă mai întorc în Brăila, că ar fi un regres profesional, că nivelul educației nu se compară cu cel din capitală etc. De un an, însă, am început să îmi schimb părerea și să dau Brăilei o șansă.

Am cunoscut aici în ultima perioadă oameni frumoși care m-au implicat în comunitate, în diverse proiecte (educație, turism, ecologie), mi-au arătat cât de frumos este orașul și mă bucur tare mult că pot contribui și eu cu ceva, oricât de puțin, pentru că doar așa poate prospera un oraș, prin lucrurile mărunte făcute de cetățenii săi.

Acum, Brăila este mai frumoasă în ochii mei, o vad cu potențial, îi văd și părțile bune și încerc să mă implic în conservarea și promovarea ei.

 

  • Am observat că îți cunoști orașul foarte bine!  Ce detaliu din istoria Brăilei ai vrea să le împărtășești celor care citesc acest interviu?

Este greu să aleg, sunt multe de spus!

Istoria Brăilei este țesută de minoritățile etnice care și-au lăsat amprenta puternic în primul rând în arhitectura orașului, în centrul vechi cel mai mult. Aici s-au perindat în jur de 17 etnii, printre care: turci (orașul a fost raia turcească în perioada 1540-1828), ruși, nemți, armeni, evrei, greci, albanezi, bulgari, italieni ș.a.

Cronicarii sec XV relatau despre Brăila că era “orașul dacilor în care se face un comerț mai mare decât în toate orașele țării”. Astfel că, în sec XIX, era un oraș foarte prosper. Încă un aspect important din istorie este faptul că prima academie de științe a Bulgariei a fost înființată chiar la Brăila, în 1869, de către emigranții bulgari, printre care se afla și poetul lor național, Histro Botev – ulterior, academia și-a mutat sediul în Sofia.

  • După tonul tău, aș putea să spun că ești un bun ambasador al Brăilei. Te-ai gândit că ai putea fi ambasadorul orașului tău natal? Dacă ți-ai propune asta, ce ai face?

La asta nu m-am gândit!

Dar un lucru e sigur: am început să mă îndrăgostesc de acest oraș, ușor-ușor, cu toate cele rele și bune ale ei!

Ar putea fi un tur pietonal ghidat prin centrul vechi, înaintea unei vizite de relaxare și fotografiere în lanul de lavandă. Iar pentru asta îți mulțumesc că m-ai inspirat, cu tine am discutat prima dată acest lucru!

Dacă aș fi ambasadorul Brăilei, aș promova cu toată puterea tururile pietonale organizate de “Walk this way Braila” (proiect al doamnei profesoare de geografie, Roșu Mihaela, de la liceul Mihail Sebastian)– plimbări urbane din care eu am aflat multe informații absolut fascinante din istoria orașului și la care participă oameni și din orașele vecine.

  •  Te văd foarte romantică! Care este scenariul unei dimineți perfecte?

Dimineața perfectă este aceea când cel mic se trezește după ora 8 (rar, dar de vis), apoi luăm mic-dejunul în familie. De obicei, dimineața facem planul pentru întreaga zi. Beau rar cafea, dar atunci când se întâmplă… este un întreg festival, o relaxare completă, un întreg ritual: cu lapte, musai cu ceva dulce lăngă, pentru ca îmi place cafeaua fără zahăr sau miere, și cu puțin jazz pe fundal… asta în caz că nu imi ofera copilul suficient jazz dimineața respectivă. Îmi place jazz-ul, muult.. imi dă așa cu zen!

  • Pe lângă lavandă, ce alte pasiuni mai ai?

Imi place să ascult muzică, și nu doar jazz, ci cam tot ceea ce sună bine, transmite un mesaj, mă relaxează sau mă energizează, dupa stare. Și împreună cu soțul mă uit adesea la filme și seriale. Îmi place să mă plimb, oriunde, oricât, nu obosesc ușor! Abia aștept sa ne luam o rulotă și să facem un tur prin toată lumea!

  • Când ai plâns ultima oară, de fericire?

Cand am născut, anul trecut! Pentru că a fost lin, frumos, neașteptat de bine și eram tare nerăbdătoare să îl vad – întarziase 2 săptămâni și eram cu răbdarea la limită.

  • Spune-mi un motiv pentru care ai acceptat să îmi acorzi acest interviu.

Am acceptat din prima secundă pentru că mi-a placut tare mult experiența plină de aventuri pe care am avut-o când ai venit la noi, la Brăila. M-am bucurat tare mult că ți-a plăcut orașul și încă o dată am aflat lucruri noi legate de istoria lui în cadrul turului la care am participat împreună.

 Pe această cale, mi-ar placea să povestesc cât mai multor oameni despre cât de frumoasă este Brăila. Deopotrivă, vreau să le transmit o parte din entuziasmul meu, să nu renunțe atunci când au un vis, să îl facă palpabil, important este să creadă în el și să muncească mult!

Cum am mai zis, norocul ți-l cam faci singur atunci când insiști și când pui suflet în tot ceea ce faci!

***

Să știți că invitația pe care Fleur mi-a lansat-o în comentariul de pe facebook s-a transformat într-o vizită la Brăila!  Și am văzut câmpul ăla de lavandă cu ochii mei, i-am simțit parfumul și l-am mângâiat cu vârful degetelor! Era chiar mai frumos decât mi l-am imaginat!

Vezi această postare pe Instagram

Bună dimineața! La mine miroase a lavandă! Pielea mea miroase a lavandă! 💜 Vara, piele ta miroase a… . . . . 

O postare distribuită de MamaPeToc | Instagram Fairy (@mamapetoc) pe

Sau poate Fleur l-a făcut să arate și mai frumos, după ce m-a fermecat cu prezența ei?!

Simt că acesta este adevărul pentru că, așa cum am spus la început, întâlnirea mea cu Fleur, pe ploaie, în câmpul cu lavandă, a fost pentru mine dovada vie că Cel de Sus lucrează, cu adevărat, prin oameni!

Iar orice câmp de lavandă mă va duce cu gândul, de acum înainte, la ea!

Pe Fleur găsiți pe Facebook și pe Instagram – Lavanda Fleur Inei

@mamapetoc

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here