O singură valiză, nu mai mult!

0

Sunt româncă, dintr-un orăşel din nordul Moldovei. La noi, cerul parcă e mai albastru, norii mai pufoşi şi iarba, parcă mai verde. Viaţa e cu totul alftel, decât aici, în marele oraş, prăfuit, aglomerat şi colorat.

Dar a trebuit să mă adaptez, pentru că asta mi- am dorit atunci: să fug cât mai departe de casă, să fiu independentă şi liberă. Aşa gândeam eu atunci, că să fii liberă înseamnă să nu îi mai ai pe ai tăi alături. Cu timpul am înţeles că m- am înşelat. Pentru că libertatea stă în modul de a gândi şi de a te cunoaşte. Dacă nu te cunoşti într- atât încât să- ţi spui că îţi eşti suficient, ţie, atunci eşti prizonier într- o lume pe care nici măcar nu reuşeşti să o înţelegi.

Şi de acasă am luat copilăria, zâmbetul mamei, mângâierea bunicii, mirosul de pâine făcută în cuptor şi aminitirile cu noi, copii, când umblam cu picioarele goale pe uliţă, după ploaie! Şi le-am adus aici, unde, în câţiva ani mi- am făcut şi eu o casă, o familie şi unde am găsit şi câţiva prieteni dragi, care să- mi aducă aminte, din când în când, la o ceaşcă de cafea, de anii adolescenţei, de vremea când ne rugam de mama să ne lase la discotecă sau de când săream gardul, în miezul nopţii, ca să ne facem planuri de viaţă, până dimineaţa.

Adolescenţa… o  risipă de nopţi nedormite!

Dar iată- mă aici, în oraşul ăsta în care timpul trece în felul său şi care îmi aduce, de ce să nu recunosc şi multe satisfacţii, în primul rând legate de timpul liber. Unde mai găseşti o paletă de evenimente atât de bogată, dacă nu în capitală?

Concerte, festivaluri şi locuri parcă ascunse, unde poţi să regăseşti aroma unui Bucureşti de altădat’, îmbătat în refrene de tango sau dimpotrivă, unde poţi să descoperi cele mai provocatoare tendinţe ale culturii urbane.

Uite, ca să înţelegi mai bine despre ce vorbesc, despre ce are mai minunat şi delicios acest oraş, ai putea să vezi cu ochii tăi în perioada 21 – 27 martie, la a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului, One World Romania. Vizitează- le şi site-ul, //oneworld.ro, să te convingi!

Cu toate astea, vine o vreme când viaţa îţi scoate în faţă o nouă provocare, cum ar fi un job în altă ţară. Şi pentru că asta ne dorim, să creştem, să evoluăm, îmbrăţişăm schimbarea.

Şi cum ar fi dacă ar trebui să înghesui toate lucrurile într-o singură valiză, nu mai mult ?!

O singură valiză, o nouă ţară, o nouă viaţă, un nou început? Eu aş face- o şi pe asta!

old-1130746_1280

Îmi aminteşte de anii de facultate, când făceam naveta oraş natal- Bucureşti. Aş putea spune că atunci lucrurile erau altfel, pentru că şi eu eram alt om. Doar că pe atunci, într- o singură valiză îmi punea mama borcanele cu zacuscă, câţiva cartofi, ceapă şi legume pentru ciorbă (să- mi ajungă pentru o lună 🙂 ). Iar lucrurile personale încăpeau grămadă, în rucsacul pe care îl căram în spate. He- he, viaţă de cazarmă!

Acum, lucrurile stau altfel! Eu aş pune în valiza aia, cu care aş pleca în altă ţară, lucruri despre care ştiu că aş avea cu adevărat nevoie.

Cum ar fi documentele şi diplomele. Că acolo, cu siguranţă voi avea nevoie de ele, să arăt cine sunt  şi ce ştiu! Şi aş mai pune în valiză un card bancar, în euro, cu toate economiile mele. Pentru că, pe mine, mama m- a învăţat să fac economii, că doar nu degeaba am carat atâta zacuscă toată facultatea!

Aşa am învăţat să pun şi deoparte, asta îmi dă mie o siguranţă dar şi faptul că am independenţă financiară… şi e un lucru mare. Aşadar, economiile vin cu mine!

Şi aş mai pune în valiză câteva chestii de igienă personală şi de make- up, un accesoriu la care ţin şi care nu a fost deloc ieftin, precum şi un parfum bun. De ce? Pentru că, prima impresie contează şi aici şi în altă ţară!

Untitled

La fel cum aş mai pune în valiză 2 ţinute elegante, pentru că o femeie trebuie să arate întotdeauna bine, mai ales că şi în altă ţară voi începe să- mi caut un job, chiar de a doua zi! Am să mai iau smartphone-ul, un adaptor, să nu rămână, Doamne fereşte, fără baterie,  un prosop şi o poşetă chic.

Pe lângă toate astea, aş lua cu siguranţă determinarea, bunul simţ, optimismul, curajul şi integritatea personală , că astea- s cele mai bune “bunuri” ale mele!

Şi să nu uit! Pantofii cu toc  pentru că… mamapetoc şi o minunată ie românească, să arăt că sunt româncă!

Mama 🙂

//www.facebook.com/mamapetoc.ro/?ref=hl

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here