Moldavian pancakes. Un fel de clătite americane, dar mai bune!

1

În urmă cu vreo 3-4 ani, nici n-auzisem de clătite americane! Habar n-aveam eu că lipiile ale mici și pufoase sunt clătite americane. Îmi amintesc că m-am îmbuibat cu ele, într-o vacanță în Varșovia, ce ironie!

M-am îmbuibat cu clătite americane într-un restaurant din capitala Poloniei, la micul dejun.

De atunci, mi s-a aprins dorința să fac și eu clătite din alea la mine’n bucătărie. Am tot căutat rețete pe net și chiar am făcut de câteva ori. Mie-mi place să fac mâncăruri simple, cu care să nu mă lungesc ore’n șir.

De fiecare dată când aud cuvântul clătite, făcute așa cum le făceam mama, mie mi se ridică părul în vârful capului! Să stai să le păzești, să le întorci, să murdărești aragazul, poate chiar să faci și miros în bucătărie… Astea mă enervează la culme! Eu caut rețete simple, fără să păzesc aragazul de să mi se lungească urechile!

Între timp, mi-am amintit că bunică-mea era expertă în turte. Făcea acolo un mix din 2-3 ingrediente și îi ieșeau niște minunății. Le cocea pe plita încinsă, le întorcea pe o parte și pe alta și, în câteva minute, mirosea demențial! Iar gustul…mmm, nici măcar n-am cuvinte să-l descriu! E gustul copilăriei mele şi atât!

Aşa că, mi-am zis… dacă bătrâna aia de la țară putea să facă asta, atunci pot și eu!

Ei bine, ăsta-i genul meu de bucătărie, simplă, ca la țară, cu puține ingrediente, dar cu un rezultat de să stea mâța‘n coadă!

Așa m-am apucat eu să fac clătitele astea, zise și americane. Dar, după o rețetă proprie! Relaxează-te că ți-o spun și ție!

După ce am studiat zeci de alte rețete, am găsit câteva ingrediente care să se potrivească bine împreună și să rezulte compoziția de care aveam nevoie. Am testat, să știi, am tot simplificat! Am eliminat din ingredintele inițiale și chiar am încercat să folosesc și ingrediente care nu se folosesc în mod obișnuit la clătitele americane.

Unul dintre ingredientele noi, pe care le-am folosit eu, este făina de soia. În loc de făină normală, albă, am folosit făină de soia (eu am avut în casă făină Bauckhof fără gluten).

În zece minute, am făcut un platou întreg de clătite mici, pufoase şi bune rău!

Iată rețeta mea de clătite americane, făcute de o moldoveancă, după o rețetă proprie. Simplă și delicioasă!

Ingrediente:

  • făină de soia Bauckhof sau o parte făină albă și o parte făină neagră (în funcție de cât de multe vrei să faci, sau să stai în bucătărie)
  • un ou
  • lapte de soia sau lapte normal– 1 pahar (eu am folosit lapte de soia pentru că am vrut să fac o variantă mai dietetică)
  • o linguriță de sirop de arțar sau de miere
  • jumătate de plic de praf de copt

Și acum hai să-ți spun cum se face!

Pune făina cu praful de copt într-un vas mai mare. Amestecă-le puțin. Într-un castron, bați oul bine- bine, cu un praf de sare și cu lingura de sirop de arțar sau de miere. Dacă îți place mai dulce, mai pune sirop sau miere!

Apoi, torni oul bătut peste făină, în vasul mare, adaugi laptele și amesteci încet. Hei, încet-încet, să nu sară făină peste tot!

Trebuie să obții o compoziție mai groasă, mai consistentă decât compoziția de clătite obișnuite!

Dacă ai chef, taie o jumătate de banană în cubulețe și pune-o în compoziție.

Pune la încins o tigaie antiaderentă. Nu este nevoie să ungi tigaia cu ulei! Facem clătite americane, care se coc încet, nu prăjim nimic!

Cu un polonic, ia puțină compoziție și formează, în tigaia încinsă, niște turtițe nici prea mici, dar în nici mari, cât roata carului!

Dă focul puțin mai mic și numără până la 20.

Întoarce puțin o turtă, scuze, clătită, și verifică dacă are o culoare ușor maronie!

Dacă da, o poți întoarce pe partea cealaltă. Șmecheria cu clătitele astea americane e că poți face mai multe, într-o singură tură, în aceeași tigaie! Și mie-mi place asta de nu mai pot!

Eu am folosit un tigaie- grill de la Tefal, asta ca să mă laud că mi-am luat grill!

Clătitele nu s-au lipit, au ieșit pufoase și s-au terminat până seara!

Stai să-ți mai spun un secret!

Dacă vrei să-ți impresionezi iubitul, soțul, copilul, drăguța, soacra sau pe cine vrei tu, ascultă aici! Așează vreo trei pufoase din astea pe o farfurie, toarnă o lingură de sirop de arțar deasupra. Așa, ca la restaurant, în formă de cerc. În moț, pune o căpșună tăiată pe jumătate, câteva fructe de pădure, dulceață de căpșune sau ce crezi tu că merge, din ca dulcețuri ai prin cămară!

Asta-i tot!

Eu îs moldoveancă! Da’ până și clătitele astea americane le-am făcut tot cum am vrut eu! N-am ce să fac, doar știi că… dacă pune o moldoveancă mâna, face din orice bici!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram  și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

1 COMENTARIU

  1. Ar fu fost de mare ajutor daca indicati si cata faina de soia adaugati si cata de faina neagra.

    Eu am facut clatite americare exclusiv doar din faina de soia si pana am gasit cantitatea potrivita de faina care trebuie adaugata am tot completat cu lapte apoi cu faina alba si tot asa. Imi puteti trimite ca rog cantutatile de faina adaugate si cantitatea de lapte ?

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here