Lecții de viață de la galeriile Irlandei și Islandei

2

Urmăresc  și eu EURO 2016, deși nu mă știam microbistă.

N-am avut scăpare. De câte ori treceam prin fața televizorului era imposibil să nu se vorbească despre acest subiect. Iar ai mei găseau de fiecare dată o modalitate să mă convingă să urmăresc măcar o fază din meci și foloseau tot felul de pretexte să mă provoace: ba că a avut loc un fault îngrozitor, ba că o galerie face senzație sau insistau să le spun eu cine va câștiga meciul din seara respectivă. Asta face parte din strategia lor bine pusă la punct. M-au investit cu titulatura de “oracol” al campionatului, pentru a nu schimba canalul TV sau, Doamne păzeşte, să nu-mi vină vreo idee care să să-i ţină departe de meci!

În ultima perioadă, în timpul meciurilor, mai aud şi urletele vecinilor, isterizați de parcă au câștigat la loto sau au pățit cine știe ce mare nenorocire.  Între noi fie vorba, vecinii păreau oameni liniștiți… asta până a început campionatul de fotbal.

De unde mai pui că, până și puștoaica mea știe cine cu cine urmează să joace și chiar are și o echipă favorită. Așa că, n-am avut încotro. Se pare că treaba asta cu fotbalul e destul de serioasă!

La urma urmei, jocul ăsta a strâns multe familii în aceeași cameră, au adunat prieteni laolaltă și i-au mai scos pe unii din rutină.

În mod special, mie mi-au stârnit curiozitatea, galeriile echipelor de la Euro 2016 (pe care le poți urmări mai jos).

Se pare că, în toată Europa, fotbalul este asociat cu emoția, pasiunea, bucuria, euforia și entuziasmul sau, poate fi pentru unii, o modalitate de eliberare de frustrările acumulate.

Urmărind evoluția galeriilor, am înțeles că majoritatea fanilor s-au identificat cu cel de-al 12- lea jucător,  cu al 12-lea om. Poate că acesta este secretul suporterilor echipelor de fotbal. Cu toții simt că sunt omul al 12-lea. Împreună, acești mii de al 12-lea, pot motiva echipa sau intimida jucătorii din echipa adversă. Iar ei simt că sunt acolo pentru a ajuta echipa să câștige, nu doar pentru a fi spectatori.

stadium-165406_1920

Abia acum am înțeles si eu  mesajul unei binecunoscute reclame la bere… 😉

Sunt foarte urmărite pe youtube cântecele și serenadele fanilor irlandezi, însă, preferații mei au fost islandezii.

Chiar dacă Islanda a fost la un pas să fie făcută knock-out în meciul cu Franța, pe lângă eforturile admirabile ale jucătorilor, spectacolul fanilor care au bătut din palme, va rămâne cu siguranță în amintirea celor care au urmărit meciul. Oricum, momentul este epic și a devenit viral pe internet.

Ce putem învăța de la fanii echipelor de fotbal din Irlanda și Islanda?

În primul rând, să zâmbim mai mult. Să le oferim celor din jur un zâmbet, chiar dacă ne pot fi adversari.  Ei au demonstrat că o înfrângere poate fi și un câștig. În ciuda faptului că au pierdut, islandezii au arătat ce au câștigat ei, ca întreg. Ne-au arătat tuturor ce înseamnă ”împreună”.

Pe de altă parte, galeria Irlandei ne-a reamintit să nu luăm viața prea în serios. Ce au făcut fanii Irlandei în timpul campionatului european de fotbal ar trebui să fie pentru toți un fel de memento. Să ne amintim că problemele noastre nu sunt atât de mari precum par și că ar trebui să mai schimbăm puțin perspectiva asupra propriilor vieți.

Mai putem învăța că unul dintre lucrurile care contează cu adevărat este să ne bucurăm de viața noastră și să-i ajutăm și pe ceilalți să facă același lucru. Să ne amintim că surprizele plăcute și lucrurile mărunte ne influențează în mod pozitiv, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru.

Aș mai adăuga și demostrația a ceea ce înseamnă un brand adevărat de țară, ce înseamnă să fii autentic, precum și spiritul de apartenență și unitate atât de evident la suporterii ambelor echipe.

În ceea ce mă privește, că tot mi-am făcut încălzirea cu EURO 2016, abia astept Jocurile Olimpice 2016 de la Rio!

 

Deși  echipa Islandei a fost înfrântă, fanii și jucătorii au arătat ce înseamnă mândria islandeză

//www.youtube.com/watch?v=maPmlED_334

Echipa Islandei, întâmpinată acasă de mii de fani- cântecul de luptă al vikingilor

Dovadă de sensibilitate: fanii Irlandei cântă un cântec de leagăn unui bebeluș, în autozuz

Fanii Irlandei îndeamnă supoterii Suediei să se întoarcă acasă la soțiile lor sexi 🙂

//www.youtube.com/watch?v=nzKP8_VB2uk

Fanii Irlandei cântă sub balconul unui francez

2 COMENTARII

 1. Exact așa am gândit și eu și am fost încântată de ei. Și eu chiar sunt cu fotbalul, adică mă uit mai mereu la meciurile echipelor favorite…
  Mi-e că dacă mă apuc să mai citesc articole de-ale tale mi se pare că ești o eu identică, doar cu mulți ani mai tânără și mult mai elegantă 🙂 🙂 🙂 .

 2. nu știu de ce nu văd clipul.
  ideea e că sportul îți dă niște lecții extra.
  eu am fost la stadion la dinamo – csm și tur și retur
  și galeria a fost jucătorul care a făcut să câștige dinamo
  eram perplexă ce înseamnă să ai pe cineva de partea ta
  care să te încurajeze continuu.
  cred că tre să ne facem rost de niște galerii…
  nu de-alea de perdele…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here