Când spunem radio Itsy- Bitsy, spunem radioul copiilor, nu-i așa? Ne gândim la cele două personaje colorate, la cei doi marțieni cu vocile pițăgăiate, atât de pe placul copiilor! Dar oare, câți dintre noi știm povestea care a început în urmă cu 13 ani, de când Nadia Tătaru a pus o parte din sufletul ei, în acest post de radio? Și cum a devenit 1 iunie zi liberă ”în mod oficial”?
Q: Care este povestea Nadiei Tătaru înainte de Itsy Bitsy FM?
Povestea pe care mi-o spun despre mine s-a transformat in timp, dupa cum m-am transformat si eu. Povestea depinde de povestitor. Si toate povestile sunt adevarate. Am crescut odata cu Itsy Bitsy si Itsy BItsy a crescut odata cu mine. Azi pot spune ca am fost un copil nascut in anii ’70, fara prea multe jucarii, dulciuri si pupaturi din partea parintilor. Am avut o copilarie faina, plina de zeci de prieteni, de joaca in aer liber pe strada mea desfundata din periferia Botoșaniului. Eram destul de baietoasa si ma jucam vrute si nevrute de dimineta pana seara, mancam fructe si legume direct din gradina noastra, aveam o gramada de animale la curte. Aveam responsabilitati in casa (de ex: sa tin holul curat), aveam libertate la joaca si muuuulte carti cu povesti de citit.
Am venit in Bucuresti in ’96, aici am avut primul loc de munca ca reporter Pro TV, l-am cunoscut si m-am casatorit cu Felix si apoi, prin 2000, am devenit amandoi antreprenori in activitati de media si comunicare. Am devenit parinti mai apoi si am descoperit provocarile parintilor ca si noi.
Q: 1 iunie zi liberă- ce anume te-a motivat să-ți propui acest obiectiv?
Iubesc copiii si ei m-au motivat. Copiii sunt viitori adulti care se formeaza acum. Copiii fac ce vad si invata din ceea ce traiesc. Iar in ultimii ani copiii traiesc multe frustrari in relatie cu parintii lor. Calitatea acestei relatii a scazut foarte mult. Parintii au griji si sunt ocupati mai mereu cu munca. Si cand stau cu copiii, de multe ori, parintii isi impart atentia si cu televizorul, telefonul etc. Iar copilul simte ca este “ca si altele”, ca nu e destul de important pentru parintele său. Cei mai multi copii tanjesc sa fie vazuti si ascultati de parintii lor!
Toate acestea m-au facut sa ii reprezint si prin Itsy Bitsy sa fac posibil ca vocea lor sa se auda. Copiii isi vor parintii aproape! Asta ii face fericiti!
Iar 1 iunie zi libera nationala, impreuna cu mesajul difuzat (la cererea Itsy Bitsy catre CNA) de catre toate posturile TV si radio (“Pentru sanatatea emotionala a copilului dvs petreceti cat mai mult timp impreuna cu el”) au facut posibil ca mesajul copiilor sa fie auzit si luat in seama!
Q: Știm cu toții că nu este ușor să inițiezi un demers care necesită modificări legislative. Te rog să ne spui câteva lucruri despre echipa cu care ai colaborat. Cum și cine sunt oamenii care ți-au fost alături în această ”călătorie”- 1 iunie zi liberă?
In primul rand mi-a fost aproape sotul si asociatul meu in Itsy BItsy si echipa inimoasa a radioului. Pe urma, am construit campania, putin cate putin impreuna cu Point Public Affairs si GMP Group. De asemenea, un rol important l-a avut Autoritatea pentru Protectia Copilului si Adoptie, partenerul nostru principal.
Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Niculae, bloggeri de parenting si specialisti in psihologie ne-au ajutat sa amplificam vocea, care cerea “1 iunie zi libera”. Parlamentarii Claudia Boghicevici si Rozaria Biro sunt principalii initiatori ai legii. Cu totii impreuna, sustinuti de comunitatea Itsy Bitsy, dupa 9 luni de munca, am reusit!
Q: Ce piedici ai întâmpinat, dar mai ales, cum le-ai depășit?
Nu pot sa spun ca am impiedicat piedici. Poate doar nerabdarea mea a fost uneori o piedica. Dar am invatat rabdarea…
- După ce 1 iunie a devenit zi liberă oficial, care a fost feedback-ul părinților?
Toata lumea s-a bucurat la aflarea vestii. Au inceput sa constientizeze diferenta intre un timp petrecut “alaturi” de copil si unul petrecut “impreuna” cu el. Pentru ca asta inseamna timpul de calitate pe care il promovam. Si cred ca parintii au inceput sa puna pret si pe sanatatea emotionala a copiilor, dincolo de cea fizica la care erau atenti deja.
Q: Ai o amintire preferată din copilărie, de 1 iunie, de ziua copilului?
Din pacate, nu prea am amintiri din copilarie cu ziua de 1 iunie. Poate pentru ca era o zi ca celelalte… Dar am amintiri cu fiecare sarbatoare de 1 iunie din ultimii 13 ani pe care am organizat-o impreuna cu Itsy Bitsy, atat in Bucuresti, cat si in tara. Bucuria pe care o vad de fiecare data in ochii copiilor, la fiecare sarbatoare, ma emotioneaza maxim.
Q: Itsy Bitsy FM organizează cel mai mare festival din București, cu ocazia acestei zile. Cred că este o muncă uriașă în organizarea lui. Ne poți povesti mai multe despre acesta?
Daaa! Pentru 1 iunie 2019 pregatim 12 ore de joaca in Parcul Al I Cuza din Bucuresti, de la 8 dimineata la 8 seara. Cu ajutorul a peste 100 de parteneri, umplem tot parcul cu sute de activitati de joaca. Pot spune fara griji ca vom multumi toate preferintele. Avem activitati impartite pe zone: Sport, Creativ si joaca, Lumea Povestilor, Expo central, SuperTati, Bebelusi, Relaxare & Food Truck, Radiomobil Live, Show de muzica si dans la scena cu peste 350 de artisti mari si mici.
Parcul va fi transformat intr-o lume de basm, copiii vor primi cadouri de ziua lor, Itsy si Bitsy le vor canta “La multi ani” si, ce e cel mai important, le vor oferi spatiu ca ei sa se exprime liber, sa spuna ce gandesc. Astfel, pe scena 1UNIFEST de anul acesta, copiii vor canta imnul-manifest al festivalului, un imn realizat in 3 variante: pop, rock si reggae. Un imn-manifest care face ca vocea copiilor sa se auda inca o data si mesajul lor sa se auda tare-tare in difuzoare:
COPIII VOR SA PETREACA MAI MULT TIMP IMPREUNA CU PARINTII!
Da, e o munca uriasa, sunt sute de oameni implicati in organizarea festivalului, dar atunci cand iubesti copiii si faci cu pasiune ceea ce iti place, oboseala trupului trece, iar sufletul se incarca cu energie! Pentru noi, echipa Itsy Bitsy, festivalul de 1 iunie este evenimentul care ne umple rezervoarele de iubire si motivatie, cat sa ne tina un an intreg!
Hai la 1UNIFEST, sa vezi, daca nu crezi! 🙂