Instagram pe înțelesul bunicii

5

Știi piesa celebră ”Iubire bibelou de porțelan… obiect cu existența efemeră”? După capul meu, asta este și Instagram! Un spațiu cu existența efemeră.. pentru că dăm mereu scroll.

Un InstaStory poate să susțină că nu bat câmpii (prea tare:).

Cu toate astea, eu îl privesc totuși ca pe un spațiu unde am posibilitatea să creez. În fotografiile pe care le realizez pun suflet și caut mereu să fiu cât mai creativă. Și, de ce nu, din ce în ce mai bună.

Uneori chiar reușesc să fac niște fotografii drăguțe, zic eu, care bucură privirea unui om, preț de o fracțiune de secundă. În concluzie, platforma aceasta îmi dă ocazia să mă exprim vizual, prin fotografii.

Contul meu de Instagram este propria mea galerie foto, pe care o poate vizita oricine, la orice oră, fără să plătească un bilet de intrare.

N- aș vrea să pară că exagerez însă, de când mi-am făcut contul de Instagram, am învățat multe: despre social media, marketing, branding, despre fotografie, bucurii mărunte, ba chiar și despre mine.

Dar, să încep cu începutul. Pe Instagram, ca peste tot în social media, este vorba de implicare, timp, prezență activă, dat din coate. Asta e esența, strict din punctul meu de vedere!

Cred că majoritatea bloggerilor pe care îi cunosc au un cont de Instagram. Unii dintre ei își văd conștiincios de conținutul pe care îl postează pe blog, de promovarea articolelor pe pagina pe Facebook și postează rareori pe Insta. Alții însă, din a căror categorie cred că fac și eu parte, au început să acorde o atenție mai mare Instagramului.

După câteva luni buune de Instagram mi-am formulat o opinie cu privire la această rețea, pe care aș vrea să v-o împărtășesc și vouă.

Instagram este o platformă vizuală. Aici fotografiile vorbesc.

Nu orice fotografie este bună de postat. Asta în situația în care vrei ca pagina ta să fie privită ca o carte de vizită pentru tine sau pentru brandul pe care îl promovezi.

Dacă postezi fotografii despre care știi doar tu și cu prietenii tăi, este ok,  însă eu vorbesc despre acea categorie de bloggeri care vor să folosească Instagramul la întreaga lui capacitate: ca instrument de promovare și de comunicare a unui brand.

La început, postam aproape orice. Făceam o fotografie pe fugă, îi aplicam un filtru și gata. Ei bine, în ultimele luni am învățat că lucrurile nu merg așa!

Este important ca o fotografie afișată acolo să spună o poveste, să placă… așa poate primi o amărâtă de inimioară din partea cuiva (nu că ăsta ar fi scopul suprem, însă este foarte important să cunoaștem scopul pentru care am ales să ne facem cont de Instagram).

Atunci când cineva ne vizualizează profilul și decide să ne urmărească (să ne dea follow), o face fiindcă îi place ce vede acolo.

Anul trecut, la un curs de public speaking, am aflat că o prezentare bună are un fir invizibil care leagă mesajele între ele. Asta îi dă coerență, unitate. Astfel, prezentarea are un început, un cuprins și o încheiere, ceea ce este de dorit atunci când ne aflăm în fața unui public.

Cam așa este și pe Instagram… fotografiile ar trebui să aibă legătură unele cu altele, fie că este vorba de mesaj sau de culoare. Cea mai simplă modalitate de a crea această unitate este aplicarea aceluiași flitru peste toate fotografiile.

Bineînțeles că există un “dar”.

Putem aplica acelaşi filtru peste toate fotografiile, dar să nu exagerăm totuşi cu filtrele.

Eu una, nu pot să disting ce detalii se află într-o fotografie cu un puternic filtru sepia, gold sau mai știu eu care! Mi se pare obositor și, în general, le trec cu vederea. Adică dau scroll down mai repede.

Pe Instagram, viața e frumoasă!

Recent, am auzit o glumă nouă. Cea mai cool urare a momentului, la o nuntă, este ”Vă doresc o viață ca pe Instagram!”.

Pentru că, pe Instagram, viața se vede pastelată și are filtre fancy. Cafeaua are spumă și inimioară, florile sunt proaspete, iar pantofii sunt de-abia sunt scoși din cutie. Sticlele de parfum… neîncepute, iar manichiura, oh, manichiura arată întotdeauna im-pe-ca-bil!

Crezi că am putea spune că, pe Instagram, ne mințim frumos unii pe alții?

Totul este asortat, cu bule, fresh, delicios, aranjat până în cel mai mic detaliu. 

În fotografiile de pe Instagram avem timp, mâncăm sănătos, facem yoga și alergăm pe plajă.

Avem masa mereu aranjată cu farfurioare elegante, flori în vază, lumânări parfumate și mai mult de 4 feluri de mâncare. 

Uite, până şi mie îmi place să-mi fotografiez cafeaua în balcon, pe un blat alb pe care l-am vopsit cu mâna mea, peste care așez flori, reviste și alte lucrușoare simpatice.

Astfel, creez un decor plăcut în care ceașca mea de cafea este vedetă. Apoi, în diminețile calde, rămân acolo, savurez cafeaua și îmi bucur privirea.

Și totuși, cum îmi cresc numărul de followers(i)?

După capul și experiența mea infimă în domeniul ăsta, aș putea să rezum astfel: decât followeri mulți și proști, mai bine puțini și buni.

Dacă nu te preocupă că ai primit 500 de like-uri de la tot felul de indivizi din Sudan sau Nigeria, totul este ok!

Însă, în opinia mea, este mult mai sănătoasă interacțunea cu followers(i) care au aceleași interese ca și tine. Oameni care îți pot oferi, la un moment dat, un feedback sincer. 

#Hashtag

Recomandarea „specialiștilor” este să folosim hashtag-uri relevante. După capul meu, asta înseamnă să descriu prin # ce conține, să spun despre ce este vorba în fotografia pe care o postez. Nu afișez o fotografie cu o cafea și folosesc #sunnyday sau #bloggermom.

Cum funcționeaz diezul ăsta?

Treaba cu hashtag-urile nu este atât de complicată pe cât mi se părea mie la început!

Când folosim # relevante, care au legătură cu fotografia noastră atunci, fotografia cu pricina va apărea într-o ”colecție” de fotografii care au fost etichetate cu același hashtag.

Deci, fotografia noastră va aparea acolo, lângă mii de fotografii cu același #. În situația în care un utilizator de Instagram urmărește hashtag-ul respectiv, sunt șanse mari să o vadă și pe a noastră. De aceea ne dorim să postăm foto de calitate, frumoase, care să transmită ceva.

Dacă ești începător pe Insta, îți propun un exercițiu, ca să înțelegi mai bine cum funcționază hashtag-urile. Realizează o fotografie cu cafeaua ta de dimineață și folosește #coffetime. Când vei intra pe # respectiv (#coffeetime) îți vei găsi cafeaua printre miile de cești de cafea de acolo. De curiozitate, cum îți par celelalte fotografii?

Atunci când folosim hashtag-uri nepotrivite există riscul ca cei care urmăresc un # anume să ne raporteze folografia ca fiind irelevantă pentru hashtag-ul respectiv. Este ceva ce ”deranjează”: între miile de fotografii cu cafea, uite și selfie-ul meu când mi-am pus o mască! 

Iar atunci când cineva ne raportează, ne pârăște, profilul nostru are de pierdut… asta dacă folosim contul de Instagram într-un scop pe care l-am stabilit mai sus :).

Bad Instagram!

La un simplu search pe Google, oricine poate afla faptul că Instagram ar fi considerat de către psihologi, rețeaua socială cea mai ”nocivă” pentru sănătatea mintală și pentru starea de bine, în general. Sună teribil, știu!

Însă, articolele și studiile pe care le-am văzut, ce-i drept, pe diagonală, susțin că, în timp ce platforma se bazează pe auto-exprimarea prin fotografie, este totuși asociată cu un nivel ridicat de anxietate, depresie, agresivitate şi FOMO (fear of missing out) a utilizatorilor.

Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect, poți căuta #StatusOfMind survey.

Nu pot să trec cu vederea fața întunecată a acestei rețele, motiv pentru care tind să cred că fiecare dintre noi ar trebui să ne căutăm propriile răspunsuri la întrebările:

  • Cum vreau să folosesc eu contul de Instagram? În ce scop?
  • Cât de des postez, cât de mult mă interesează feedback-ul pe care îl primesc?
  • Este un feedback sincer sau doar o strategie de creștere a conturilor, folosită de majoritatea utilizatorilor?
  • Și, nu în ultimul rând… cine sunt eu și ce contează cu adevărat pentru mine?

Comment 4 comment și Follow 4 follow?

De multe ori, comentarile pe care le primesc la postările mele, așteaptă la rândul lor comentarii din partea mea, la fotografiile celui care a comentat. 

Prin comentarii, postările sunt identificate ca fiind relevante și automat devin mai vizibile în platformă.

Exact asta se întâmplă și cu follow-ul, excepție făcând cei care își iau follow-ul înapoi după ce, cu o zi înainte, ți l-au ”oferit”. În momentul în care ai apăsat și tu pe follow, aceste persoane îți dau unfollow.  Un fel de țeapă, mai pe românește!

Zilele trecute am vizualizat câteva dintre conturile unor instagrammeri mari și am constatat că aceștia au un număr destul de mic de persoane pe care le urmăresc. Inițial, am fost puțin intrigată de lucrul acesta!

Însă, judecând obiectiv, este mai mult decât evident că, cei care au zeci de mii de followeri, postează un conținut de calitate pentru nișa lor. Și nu au nici un motiv să urmărească, la rândul lor, zeci de mii de persoane. Poate că de asta unii sunt numiți influenceri 🙂

Dăm follow pentru că ne place un cont și punct! Fotografiile de pe acel cont apar în feed-ul nostru, ceea ce presupune că ne-am dorit asta, din secunda în care am decis să-l urmărim.

Despre fotografii sau… despre poze?

Vă mărturisesc că tare îmi vine să șterg multe dintre fotografiile mele de pe Instagram! Fotografii am spus? Oops, am greșit! Sunt doar niște poze!

Cred că aș șterge mai bine de 90% dintre ele, însă nu am timp să o fac!

Dacă mă uit în urmă, zău că-mi vine să râd! Până nici mie nu-mi spun nimic. 

Recent, am participat la World of Instagram, ediția a V-a. Evenimentul a avut loc la Grădina Dorobanți și a adunat foarte mulți instagrammeri din București. Pe unii dintre ei îi cunosc personal, pe alții doar îi urmăresc (evident, pe Insta :)) 

Acolo l-am întâlnit pe Mihnea Ratte, fotograf de profesie, din prezentarea căruia am extras câteva tips-uri legate de realizarea fotografiilor.

Lumina este cheia!

Am observat și eu cât de importantă este lumina în fotografie, chiar dacă sunt un profan în domeniu și fac poze numai cu telefonul din dotare.

În concluzie, până și eu aș putea spune că, în fotografie,  lumina este sfântă!

Ca să exemplific, am ales câteva fotografii pe care le-am realizat cu telefonul, pe parcursul ultimelor luni. Se poate observa foarte clar cât de importantă este lumina naturală și momentul din zi în care a fost făcută fotografia.

Fotografiile acestea nu au fost editate sau mai știu eu ce 🙂

Mihnea Ratte spunea că ar fi ideal să facem fotografii dimineața sau după-amiaza, nu în timpul prânzului, când lumina este foarte puternică.

Acum, că tot am am trecut în revistă pozele mele din ultimul an, îmi dau seama că cele realizate la amiază fac parte din procentul ”bune de șters”.

Încadrarea în fotografie, framing-ul.

Pe scurt, este vorba despre fotografierea prin diverse rame: printr-o fereastră sau printre crengile unui copac. Sunt de părere că genul acesta de fotografii sunt deosebite și au o notă în plus de creativitate.

Un sfat pe care încerc să-l urmez și eu atunci când fac o fotografie, este prezența factorului uman. Pentru mine, asta înseamnă să existe viață în fotografie.

Fie că este o vorba de o umbră a unei siluete, despre  mâna care se întinde către o ceașcă de cafea sau un simplu trecător care se afla acolo, exact în momentul în care am fotografiat un pod gol.

Cât privește fotografiile mele, pe viitor voi încerca să caut răspunsuri la următoarele întrebări:

Ce am avut în minte când am realizat fotografia? Fotografia mea denotă faptul că am căutat să transmit ceva anume, să pun în evidență un lucru,  sau se vede că doar am apăsat pe buton? Nu în ultimul rând… cât de ușor îi este privitorului să înțeleagă mesajul și dacă fotografia mea stârnește o emoție?

Cred că Instagramul este ca un roman în zeci de volume. Sunt curioasă unde va ajunge peste câțiva ani și care va fi impactul lui asupra societății?

Cât despre mine, îmi doresc să rămân cu picioarele pe pământ, să învăț să fac fotografii cât mai bune, care să transmită ceva. Vreau să folosesc platforma asta cu cap, ca pe o galerie foto marca @mamapetoc, ca pe o carte de vizită, nu ca pe un consumator de timp și energie, gâdilător la orgoliu  sau colecție de inimioare.

Aş mai avea foarte multe de adăugat, însă noaptea obişnuiesc să dorm :). Sper îcă tot ce am încercat să explic eu aici îți este util, câtuși de puțin :).

Tu ai cont de Instagram? Ce-ți place la platforma asta sau ce nu-ți place? Îl consideri necesar, folositor, distractiv sau crezi că este o pierdere de vreme?

5 COMENTARII

  1. Sa stii ca eu am facut prostia cu follow 4 follow. Pe de-o parte, mi-am crescut contul si asta a fost bine. E drept, ca am facut toata cresterea asta targetata, pe nisa mea. Pe de alta, abia acum incep sa-mi curat contul in asa fel incat sa fie o placere sa ma uit ce posteaza oamenii pe care ii urmaresc.

    • Andreea, ma gandeam ca n-ar fi gresit sa-mi completez articolul cu ideea ca nu critic aceasta practica. O facem cu totii, uneori chiar sa ne sprijinim intre noi. Te pup!

  2. Buna Nico, nu am postat niciodata nimic pe Insta deci sunt sub nivelul de “incepator”, sunt pe langa subiect. Insa vreau sa te contrazic putin si sa iti spun ca afirmatia “De multe ori, comentarile pe care le primesc la postările mele, așteaptă la rândul lor comentarii din partea mea, la fotografiile celui care a comentat.” nu este general valabila. Eu comentez uneori pe Insta, la tine sau la altii si nu astept niciodata nimic in schimb, nu stiu de ce s-a creat si se vehiculeaza aceasta impresie. Eu nu comentez niciodata “la schimb”, o fac pentru ca simt. Si nici nu as vrea ca altcineva sa faca acelasi lucru pentru mine, eu abia astept sa gasesc comentarii pe blog sau pe FB, dar nu vreau sa fie o obligatie. Mi-ar place sa stiu ca cel ce a lasat comentariu, a facut-o ca asa a vrut.

    • Corina, iti multumesc ca mi-ai impartasit opinia ta! Ce-i drept acum chiar simt nevoia sa imi completez articolul cu aceasta precizare. Am generalizat, desi stiu bine ca unii oameni nu sunt asa. Apreziez mereu comentariile tale si ma bucur mult ca imi citesti articolele! Pe Instagram, asta e o practica pe care nici macar eu nu o condamn, ba chiar, daca as dori sa imi cresc contul, as apela la ea. Cred si eu, la fel ca tine, in comentariile sincere, pe care uneori le las sau le primesc, fara nici o obligatie. Sa stii ca am sa completez articolul, am datoria asta si iti multumesc!

  3. Super articolul, super și contul tău de Instagram! Mereu privesc cu drag fotografiile talae, când îmi apar în fee. La fel ca tine, și eu sunt de părere că mai bine “puțini și buni”, când vine vorba de followers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here