Încrederea în sine în lumea selfie-ului – presiunea social media determină fetele să își modifice digital fotografiile încă de la vârsta de 11 ani

0

De câțiva ani creez conțnut pe social- media. Mi se spune creator de conținut. Fac fotografii pentru contul meu de Instagram @mamapetoc, scriu pe blog și am încorporat bine, zic eu, toate aceste activități, în stilul meu de viață. Îmi place să cred că ceea ce postez este relevant pentru oamenii care mă urmăresc! Pe unii dintre ei chiar i-am cunoscut și, de fiecare dată când am ceva de transmis, știu cui vreau să-i transmit mesajul meu!

Iar oamenii aceștia care mă urmăresc constant în social media, mă cunosc cu adevărat, de asta sunt sigură! Îmi cunosc vârsta, știu lucruri despre familia mea, ba chiar și câte camere are apartamentul în care locuiesc. Mi-am asumat ce expun și cât expun! Oamenii aceștia știu ce pasiuni am, ce citesc și chiar ce vulnerabilități am. Asta pentru că nu m-am ferit niciodată să le arăt cum este viața mea și nici nu am construit o imagine falsă despre cine sunt! 

Îmi mai place să cred că aduc ceva bun sau frumos prin conținutul pe care îl ”vărs” în social- media. Am o listă de valori de care mă țin cu dinții! Să spun adevărul și să mă prezint fix așa cum sunt, reprezintă lucruri care se regăsesc pe lista de care vă spuneam. Și fac asta în mod firesc, pentru că așa sunt construită! 

N-am intenționat de la început să scriu un text în care să mă laud cât de grozavă și de sinceră sunt eu, sau despre cât sunt de autentică, să știi! Însă scriu acest text pentru că sunt sigură că fac parte din acea categorie oameni care se expun în social- media așa cum sunt! Vorba aia… ”defilez cu ce am” :).

Spre exemplu, celor care nu mă cunosc, le transmit că am cearcăne și niște riduri pe care niciun maestru în Photoshop n-ar reuși să le facă să dispară. Nu mai spun nimic despre părul meu alb, pentru că am obiceiul să mă vopsesc, cu toate că sunt perioade în care stau nevopsită cu lunile! Mai nou, mi-au mai apărut și niște riduri deasupra buzei de sus.  Am citit eu undeva că ăsta e semn de bătrânețe! Nu că aș fi vreo tinercă! Hai, sunt sigură că ați prins ideea: am tot ceea ce  încearcă multe femei să ascundă și să mascheze în pozele pe care le postează pe canalele lor de social- media!

Chiar zilele trecute am văzut fotografia unei domnișoare cumva celebră pe plai mioritic, ”ajustată” în photoshop într-un mod, să-i spun… nefiresc. În general, nu mă interesează ce fac alții, însă recunosc că lucrurile astea mă îngrijorează !

Mă îngrijoarează pentru că aceste imagini ajung la copii, la fete care tind să-și stabilească standarde de frumusețe care nu au legătură cu realitatea și nici cu normalitatea! Într-o măsură mai mică sau mai mare, toți suntem responsabili de felul în care evoluăm și de direcția o va lua ceea ce azi mai numim ”normalitate”, valori, echilibru emoțional. 

Despre dezvoltarea încrederii în sine în era social media

– 11 ani este vârsta de la care fetele din România încep să folosească filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media1

– 74% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre fete folosesc filtre pentru a le face „să arate mai bine”1

Un studiu Dove realizat în România, la începutul anului 2021, arată faptul că editarea fotografiilor din social media, cu scopul de a îndeplini standarde nerealiste de frumusețe, a devenit o normalitate pentru fetele din România. Acest fenomen începe încă de la vârsta de 11 ani și determină scăderea încrederii în sine a fetelor.

76% dintre fete compară felul în care arată în fotografii cu pozele prietenilor apropiați și mai mult de jumătate dintre fete se raportează la influenceri și la celebrități din perspectiva felului în care arată în poze, dar și a numărului de like-uri și comentarii.  

Rezultatele studiului au stat la baza lansării campaniei de comunicare Dove de anul acesta, o campanie de conștientizare a implicațiilor pe care le are editarea propriei imagini pe rețelele de socializare asupra încrederii în sine în rândul adolescentelor. Din campanie face parte și filmul “Povestea nespusă a unui Selfie, construit pe baza rezultatelor acestui studiu, care scoate în evidență povestea din spatele selfie-urilor, cu toate emoțiile și pașii de la idee până la postare și modul în care instrumentele de editare, cândva disponibile doar profesioniștilor, sunt acum la îndemâna tuturor printr-o apăsare de buton. 

Pentru că rolul părinților este esențial în susținerea acestui demers, Dove a creat Ghidul despre Încrederea în sine și Social Media, care poate fi consultat și descărcat gratuit pe site-ul www.dove.com/încredere. “Credem că părinții și adulții, în general, dacă au la îndemână informațiile și instrumentele necesare, pot înțelege mai bine presiunea pe care o resimt tinerii în social media. Cu ajutorul noului ghid educațional adulții pot învăța cum să-i ajute și să-i susțină pe tineri pentru a-și construi încrederea în propriul corp, astfel încât să nu le fie afectate sănătatea, prieteniile și performanțele școlare.” declară Andreea Dicu, Brand Manager Dove, România .

De 60 de ani, Dove promovează frumusețea adevărată, cea din viața reală, și toate campaniile sunt consecvente misiunii de a transforma frumusețea într-o sursă de încredere și nu de anxietate. Este motivul principal pentru care Dove implementează programe de amploare pentru creșterea încrederii în propriul corp, de la crearea primei colecții globale de imagini fără retușări digitale, până la programe educaționale pentru adolescenți în toate țările în care brandul este prezent. 

Mărturisesc că dinotdeauna mi-au plăcut campaniile organizate de Dove! Au pus mereu reflectoarele pe corpul nostru așa cum este, au pus pe un piedestal corpul nostru fără ajustări, fără filtre sau modificări de natură chirurgicală, estetică. Au pus accentul pe iubirea de sine, pe încrederea și pe acceptarea propriului corp ! Iar asta mi se pare lăudabil!

Și eu susțin #FrumuseteFaraFiltre și , ca mamă, vreau să-mi ajut copilul să reflecteze asupra trăsăturilor sale unice, asupra trăsăturilor moștenite și asupra talentelor lui, pentru a-i spori încrederea în sine.

Articolul precedentUn plus de farmec pentru masa de Paște
Articolul următorSe deschide ProfiArt Cotroceni și am realizat primul meu tablou cu tehnica ”pouring art”
MAMAPETOC.RO este spațiul meu de exprimare, un blog care ori îți place, ori nu-ți place :) Dacă decizi că-ți place, vei găsi aici o mulțime de subiecte care să te inspire, despre tot ce înseamnă viața unei femei moderne, a unei mame care a decis să iasă din bula mămiciei, care îndrăznește să fie prioritatea numărul 1 în lista ei de prorități și să trăiască așa cum îi place. aici.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here