Începe școala! Trucuri pentru părinți isteți

4

Da, știu ce este în mintea ta zilele astea, înainte de începerea școlii! Este timpul să ascunzi  în debara mingea de plajă și să îți pregătești copilul pentru noul an școlar! Fie că este bobocel, fie că trece la gimnaziu, tranziția de la vacanță la școală poate fi destul de stresantă!

Chiar dacă puștiului tău place să meargă la școală și pare că nu mai are răbdare până la începerea acesteia, eu cred că există totuși o tendință naturală să opună la un moment dat rezistență la rutina de a face teme și de a studia. Pentru asta, te sfătuiesc să te înarmezi cu răbdare și tact!

Fiica mea trece în clasa a șaptea. Cred că am avut destul timp să descopăr diverse trucuri care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste perioada de adaptare, care mi se pare cea mai dificilă!

ceas, alarma, trezirea de dimineata

Schimbă programul de somn

Dacă aștepți până în prima zi de școală să culci copilul la ora 21 și să îl trezești la ora 7 dimineața, vei avea mari bătăi de cap și probleme cu trezirea!

Pe deasupra, vei avea de-a face, o bună perioadă de timp, cu un copil extrem de mofturos! Ceea ce nu-și dorește nimeni!

De aceea, îți recomand să te organizezi și să introduci treptat un program de somn. Un program pe care poți să îl începi cu două săptămâni înainte de prima zi de școală.

Așadar, încă din vacanță, trezește copilul la ora 8.30, iar în zilele următoare trebuie să scazi din ora de trezire, câte 15 minute. Asta în fiecare zi. Și tot așa… câte 15 minute zilnic, până ajungi la ora obișnuită de trezire pentru școală.

Chiar dacă este tentant, să nu cumva să te abați de la program în weekend! Dacă puștiul tău dorește să doarmă mai mult, o poate face la prânz. Și tu la fel!

somn, fetita care doarme, copil doarme

Partea și mai grea a trezitului de dimineață cade pe umerii noștri, ai mamelor, ești de acord cu mine? Când aud colege care se trezesc cu zâmbetul pe buze la ora 6.30, pe mine mă ia groaza!

Cu toate astea, trebuie să fim totuși un exemplu! Chiar dacă îmi este greu să mă trezesc devreme, n-am să mă plâng tuturor prietenilor sau rudelor că sunt obosită din cauza orei matinale la care mă trezesc! Îți recomand să nu faci nici tu această greșeală!

Stabilește o oră la care să închizi televizorul sau laptopul. O oră la care luminile se sting, fără alte comentarii, când toți cei din casă trebuie să se pregătească de culcare. Așa ai mari șanse să nu-l auzi pe cel mic plângându- se că nu a dormit suficient!

”Încă nu mi-e somn!”  îți sună cunoscut?

În situația asta, nu-ți rămâne decât să-ți încurajezi copilul să facă mișcare, cu câteva ore înainte de culcare. O plimbare pe seară cu rolele sau câteva ture de bloc sunt binevenite! Iar dacă nu este suficient, câteva pagini dintr-o carte, după baie, îl atrag cu siguranță pe Moș Ene!

cana, pahar personalizat

Fă trezirea într-o notă optimistă!

Transformă rutina de dimineață într-o cursă amuzantă! Câștigă cel care se îmbracă primul, cine este primul la ușă sau cel care și-a strâns primul patul. Oferă-i copilului o recompensă oricât de mică și, în câteva zile, va striga la tine să te grăbești!

Un alt obicei care îți va aduce până și ție energie pozitivă pentru întreaga zi, este să dansați. Da, dansați dimineața, înainte să plecați din casă! Îmi amintesc că, în clasele primare, făceam cu Diana o hărmălaie, de ne auzeau toți vecinii! Eh, dacă nu ne auzeau chiar toți, toți… de doamna Ionescu, vecina noastră, sunt sigură! Țopăiam și cântam vreo zece minute, iar asta ne făcea să ieșim din casă cu zâmbetul pe buze!

Pun pariu că cel mic va declara că ești cea mai bună mamă din Univers, dacă faceți program de dans dimineața! Bine, sunt sigură că ești déjà!

Menține o atitudine pozitivă

Îmi amintesc că eu îi prezentam Dianei tot felul de ”beneficii” pe care urma să i le aducă școala: prieteni noi, joaca cu copiii în pauze, chiar și pachețelul pe care îl aranjam cât mai atractiv pentru masă!

Organizează-te!

Diminețile sunt mereu agitate! Trebuie să pregătești sandwich-ul, să inventariezi toate lucrurile pe care copilul trebuie să ia la școală… Te poți trezi că nu-și mai găsește adidașii pentru sport sau că a uitat unde a pus blocul de desen, crede-mă pe cuvânt!

De aceea, este bine să te organizezi cu o seară înainte: pregătește-i pachetul, pune-l să-și facă ghiozdanul și să-și pregătească hainele pentru a doua zi. La început îl poți supraveghea.

Ia măsuri suplimentare!

Mulți dintre noi avem obiceiul să folosim un lucru și să nu-l mai punem înapoi unde l-am găsit. Sau în locul în care acesta ar trebui să stea, nu- i așa?

Cheile, telefonul, sticla cu apă, crema de pantofi, acuarelele, vesta de la uniformă, bentița de păr, cartea de la bibliotecă. Te sfătuiesc să te obișnuiești să pui toate lucrurile la locul lor și învață-l și pe cel mic această regulă. Vei vedea cât de mult contează acest lucru atunci când ești pe fugă!

calendar, planner

Fă-ți un calendar în care să notezi totul

Ședința cu părinții, programarea la dentist, cursul de karate (de balet, înot sau care or mai fi) data la care urmează să mergeți la teatru și orice altă activitate. Pentru că, dacă ai și un job solicitant, riști să ratezi chestii!

Puteți face împreună un calendar cât mai atractiv și să îl puneți undeva la vedere. La noi stă pe ușa frigiderului J.  Partea cea mai interesantă este că, la completarea calendarului, trebuie să participe și copilul! Îndeamnă-l să-și noteze în calendarul vostru lucrurile importante- lucrările de control, proiectul la geografie, data petrecerii la care a fost invitat și alte detalii care I se comunică la școală.

Așa vei fi mereu informată și organizată, pentru că vei avea totul într-un singur loc!

Eu sper ca ideile mele să-ți fie de folos și să-ți reducă măcar puțin tensiunea pe care sunt sigură că o resimți și tu înainte de începerea școlii!

Tu ai vreun truc care ne poate fi de folos? Te rog să ni-l spui și nouă într-un comentariu!


Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

Articolul precedentO carte despre misterul din spatele carismei
Articolul următorKeep calm & Love Yard Sale!
MAMAPETOC.RO este spațiul meu de exprimare, un blog care ori îți place, ori nu-ți place :) Dacă decizi că-ți place, vei găsi aici o mulțime de subiecte care să te inspire, despre tot ce înseamnă viața unei femei moderne, a unei mame care a decis să iasă din bula mămiciei, care îndrăznește să fie prioritatea numărul 1 în lista ei de prorități și să trăiască așa cum îi place. aici.
DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here