Feminitatea, de la mamă, la fiică

5

Am întrebat-o pe fiica mea dacă vrea să mă însoțească la atelierul de mămicie. A izbucnit în râs și m-a întrebat:

– Ce e ăla, ”atelier de mămicie”?! Hmm, n-am mai auzit așa ceva!

– Adică te vor învăța să fii o mama mai bună, sau ce? m-a ironizat puștoaica, în timp ce-și turna apă fiartă peste un plic de ceai, în ceașca ei cu buline.

– Dar știi că tu nu ai nevoie de asta, mami?!

M-am înfoiat în pene, evident, în sinea mea, și i-am explicat Dianei că la atelierul de mămicie se va vorbi despre feminitate. Despre cum îi transmit eu un model de feminitate, ei.

Așa a acceptat Diana să mă însoțească, sâmbăta trecută, la ”Atelierul de mămicie- Model pentru fetița mea”.

În urmă cu câteva săptămâni aflasem de acest eveniment de la o tipă care mie-mi place și care m-a făcut tare curioasă cu privire la temă. Vorbesc de Ada Chindea, pe care o găsești ”La ceai cu mămici”. Știu că Ada n-o să se supere că i-am spus ”tipă”. Știi, Ada e o ”tipă tare”, o mămică super, cu doi copii frumoși, o fetiță și un băiat, care organizează niște evenimente deosebite pentru alte mămici.

În plus, atelierul urma să fie susținut de Ioana Agachi, singurul psihoterapeut la ale cărei cursuri am mai fost și de la care înțeleg ceva. Pe bune! Felul în care vorbește și maniera în care abordează orice subiect este atât de jovială încât n-ai cum să n-o asculți ore întregi!

Iar acum urma să ne vorbească despre feminitate și mămici. Tema mi se potrivea mănușă! Ce mai, eram din filmul ăla!

Așadar, însoțită de fiică-mea, ne-am prezentat cuminți la atelier. Eu, curioasă, ea destul de rezervată și nu prea entuziasmată. În dimineața aia am simțit că vine cu mine doar pentru că mi-a promis, ceea ce nu este rău! M-am bucurat că puștoaica și-a ținut promisiunea.

Ca de fiecare dată, Ioana Agachi m-a făcut să mă regăsesc în tot ceea ce spunea. Simțeam că vorbește numai pentru mine!

M-a făcut să mă gândesc la femeile din viața mea, pe care le-am avut ca și modele de feminitate. Mi-a fost greu să le identific, serios!

A fost o adevărată provocare pentru mine să le numesc. A fost sora mea, dar și bunicile mele, fiecare în felul ei. Chiar dacă nu-și puneau în evidență feminitatea prea des, bunicile astea ale mele mi-au transmis multe. Lucruri care m-au construit pe mine, ca om. Mi-au întărit rădăcinile și mi-au arătat un drum.

Apoi, am realizat că mama, în timiditatea și cumințenia ei, mereu rezervată în a-și exprima sau pune în valoare feminitatea, a fost pentru mine modelul suprem. Despre mama și cât a reușit să-mi transmită ea feminitatea am scris aici.

Fie că vrem sau nu, cu toții preluăm de la mamele noastre un ansamblu de atitudini. Preluăm fricile și neîncrederea, preluăm sinceritatea, curățenia, curajul și chiar obiceiul de a ne pune bigudiuri, sau nu.

Mesajele pe care le primesc fetele influențează puternic dezvoltarea feminității, în sensul imaginii de sine și a sănătății feminine.

Mama este un model pentru imaginea de sine a fiicelor. O mamă neîncrezătoare va crește o fiică neîncrezătoare, cu o imagine de sine slabă.

O mamă care își iubește corpul, își acceptă trăsăturile fizice, ridurile sau kilogramele în plus, va contracara presiunea dată de media sau de anturajul copilului. Fiica ei va crește cu o percepție sănătoasă asupra realității și se va accepta așa cum este.

Așadar, dragi mămici, fiți blânde cu voi înșivă, dacă vă doriți ca fiicele voastre să fie blânde cu propria persoană! Acceptați-vă cu bune și rele și învățați să fiți fericite, dacă vă doriți ca fiicele voastre să fie fericite!

Dacă fiica internalizează credințele inconștiente ale mamei, atunci aceasta primește aprobarea ei, dar își trădează propriul potential.

Încetați să vă bombardații fiicele cu tot felul de texte exagerate de genul ”de acum ești femeie” sau ”trebuie să fii foarte atentă”, ”săraca de tine, de acum începe greul”, ”cât suferă o femeie”, atunci când fiicelor voastre le apare menstruația!

Nu le puneți o presiune inutilă pe umeri, nu le mai încărcați cu bagaje emoționale grele, pe care le vor duce toată viața. Bucurați-vă alături de ele și celebrați aceste momente!

Pentru că, această experiență, cum este apariția menstruației, se imprimă în mintea și în sufletul fetițelor noastre, pentru toată viața! Și cu toate ne dorim să întipărim amintiri plăcute, de mândrie și de bucurie!

Pe parcursul atelierului, puștoaica mea începea să fie din ce în ce mai interesată. A ținut morțis să stea lângă mine și să asculte. Momentul în care Mariana Romanică, consultant de imagine, ne-a vorbit despre conformația corpului, fiica mea a fost foarte atentă. E preadolescentă și observ cum începe să acorde o mai mare atenție corpului ei și hainelor cu care se îmbracă.

Cu o seară înainte, am mers împreună să-și cumpere o pereche de jeansi. Pentru că n-a ales nici modelul și nici măsura potrivită, Diana a ieșit supărată din cabina de probă și n-a mai vrut să probeze altceva. A insistat să mergem acasă și a tăcut tot drumul.

Când Mariana Romanică a explicat că nu toate hainele pe care le găsim în magazine avantajează pe toată lumea și nici trebuie să ne vină bine tuturor, Diana a zâmbit.

La finalul evenimentului am discutat cu ea. Mi-a propus să mergem și în alte magazine să-și caute jeanși. Vroia să găsească un model și o culoare care să o avantajeze. Eram mulțumită. I-am zâmbit și am invitat-o în oraș.

După o întâlnire cu atâtea mămici, femei frumoase, după ce am aflat multe lucruri despre feminitate și despre importanța mamelor în transmiterea feminității, mi-am spus că n-ar strica să fim doar noi două!

O zi de primăvară, o limonadă,  eu- mama, ea- fiica, pentru o oră, numai noi două! O oră de răsfăț! Asta da lecție bună pentru fiica mea! Să o învăț să se răsfețe!
Și câte mai am să o învăț!

Dar tu? Ce mesaje transmiți fiicei tale? Dacă te uiți în oglindă, ce vezi? Vezi o femeie sigură pe ea, mulțumită și fericită? M-aș bucura să spui că da, pentru că așa va fi și fiica ta.

Sau mai bine completează tu spațiile goale de mai jos:

Când mă uit în oglindă, văd o femeie …., …, …

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook și pe Instagram.  Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

Articolul precedentEste pentru toți!
Articolul următorMamă și fiică la linia de start
MAMAPETOC.RO este spațiul meu de exprimare, un blog care ori îți place, ori nu-ți place :) Dacă decizi că-ți place, vei găsi aici o mulțime de subiecte care să te inspire, despre tot ce înseamnă viața unei femei moderne, a unei mame care a decis să iasă din bula mămiciei, care îndrăznește să fie prioritatea numărul 1 în lista ei de prorități și să trăiască așa cum îi place. aici.
DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

 1. Cred foarte tare in educatia prin propriul exemplu. Si de fiecare data cand vad o problema la Sof, ma uit la mine si vad de unde ni se trage.

  Inca nu pot sa completez punctele … dar lucrez la asta.

 2. Hmmm, te cam responsabilizeaza articolul asta. Sa fii mai atenta la cuvinte, la acceptare – aia cu kg m-a vizat, eu fac o tragedie in toata casa pt 300 gr in plus, la multe aspecte. Tu esti o mama grozava, ai construit o relatie buna cu Diana, tare mi-as dori sa reusesc si eu asta si peste 4 ani sa culeg roadele 🙂

 3. hm… neavând fată, m-am gândit doar la modelele de feminitate din viața mea.
  0.
  Poate de aceea sunt și așa de *sport-copilăresc*, indiferentă față de clasic-elegant.
  Nu că regret, dar cred că ar trebui șanse egale pt fete, să aleagă dintre acestea, nu să aibă un stil numai pentru că i-a lipsit modelul pt celălalt…

 4. De modelele feminine din viața mea am devenit conștientă de puțin timp și încerc să dreg busuiocul cum s-ar zice..Eu am și fata și băiat, sper să le ofer un model bun amândurora. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here