Pro sau contra animalelor de companie? De ce am declarat război unei pisici?

5

De câteva luni, Diana mea tot ține să-mi amintească cât de mult își dorește un animal de companie. Că e peștișor, cameleon, broască țestoasă sau papagal, orice-ar fi el, numai să-i cumpăr un animal!

Când avea 4 ani, i-am luat Dianei un porcușor de Guineea. Îl iubea de la distanță, îl hrănea de Crăciun, îl mângâia din an în Paște și… cam atât. Oricum, era mult prea mică ca să-l poată îngriji de una singură. Eu îi schimbam rumegușul, eu aruncam mizeria și tot eu aveam grijă zilnic să nu moară de foame. 

Cred că l-am ținut aproape un an, până s-a îngrășat mai ceva ca un purcel. Pentru că  sigur mirosea ca unul!

Așa că, am convenit cu Diana să-l dăm bunicilor la țară. Cu timpul, am pierdut contactul cu grăsanul, dar nici el nu s-a mai interesat de noi. Din surse sigure știu că între timp și-a găsit și stăpâni noi.

Apoi, i-am luat Dianei niște țestoase mici. Trei țestoase care semănau cu maestrul Oogway din desenul animat Kung Fu Panda.

A fost teroare! Stai să vezi!

Locuiau toate trei într-un acvariu mult prea mare. Am omis să vă spun că locuiau în acvariul în care am avut și câțiva peștișori, pentru aproximativ jumătate de an. Era un acvariu atât de greu că nu-l puteam urni de una singură!

Țestoasele aveau condiții bune de locuit însă, balconul nostru, acolo unde țineam acvariul, mirosea într-un mare fel! La nici două zile după ce le spălam acvariul, schimbam apa și tot ce mai era necesar, toată ”afacerea” îți dădea nasul pe spate iar “aroma” se simțea din mijlocul casei!

Diana a înțeles că țestoaselor nu le este ușor în captivitate, așa că le- am eliberat în Grădina Botanică. În zona aceea unde sunt  multe țestoase. După asta, Diana a ținut morțiș să le viziteze aproape în fiecare weekend.

Ce bine că țestoasele seamănă între ele! Așa am avut ocazia să le ”revedem” la fiecare vizită pe care le-am făcut-o.

Apoi, Diana a vrut un hamster. EXACT! Dar cum acolo unde este loc de un hamster mic, este loc și de doi hamsteri mici, ne-am ales cu… doi hamsteri mici- mici.

Și hamsterii noștri au primit o casă din aia cu tot felul de cotloane, un castel roz cu rotițe și tuburi prin care alergau zi și noapte. Fiică-mea vorbea cu ei și îi hrănea când își amintea. De fapt, ei îi plăcea să-i știe acolo. Atât.

Iar ăia doi miroseau la fel ca ruda lor, porcușorul de Guineea, despre care v-am povestit mai devreme. În anul acela am avut surpriza neplăcută să aflu că Diana mea e diagnosticată cu o bronșită asmatiformă pe fond alergic. Au urmat internări în spital, episoade de tuse nocturnă, febră și tratamente îndelungate.

Așa că le-am găsit hamsterilor un nou stăpân. Un băiețel care locuia în apropiere, la casă, s-a oferit din prima să-i înfieze. Cred că l-am impresionat cu castelul ăla roz!

Uite-așa am făcut recensământul animalelor de companie, care i-au ținut ”companie”,mai mult sau mai puțin puștoaicei mele, de-a lungul timpului.

Cum spuneam la început, Diana își dorește din nou un animal de companie. Numai că, de data aceasta, simt că este ceva diferit. Are 14 ani și este un copil singur la părinți. Deși este o fire sociabilă și are foarte muți prieteni, Diana mi-a spus că visează să aibă o pisicuță sau un cățel.

Zilnic îmi trimite fotografii cu pisici și căței. Zilnic mă întreabă dacă m-am mai gândit. Ba chiar mi-a transmis că, de ziua ei, nu-și dorește nimic altceva!

Acum, iată-mă aici! Între ciocan și nicovală. Între un copil care își dorește din tot sufletul un animal de companie, o alergie la tot ce mișcă și restul problemelor.

Care sunt motivele pentru care i-aș cumpăra o pisică?

Pro- pisică:

 • Cred că i-aș face o bucurie enormă și mereu și-ar aminti cu plăcere momentul în care i-am îndeplinit dorința;
 • Ar deveni mai responsabilă;
 • Și-ar găsi o motivație, ar deveni mai comunicativă și ar reuși să depășească mai ușor momentele de tristețe.

Ce motive am să nu-i cumpăr pisică?

Contra- pisică:

 • Alergiile Dianei;
 • Faptul că de luni până vineri plecăm dimineața și ne întoarcem acasă seara, după ora 19;
 • Diana este în clasa a VIII-a și trebuie să înceapă să se pregătescă serios pentru admiterea la liceu;
 • O pisică ar ține-o mai mult în casă, iar ea are nevoie să facă mai multă mișcare;
 • Curățenia, mirosul, părul (și cu asta am spus tot);
 • 3 persoane, apartament cu 2 camere;

De curând, Diana și-a desemnat și ambasadori care să militeze pentru cauza ei. La finalul orelor m-a așteptat de câteva ori însoțită de câteva posesoare de pisicuțe, care au încercat într-un glas să mă informeze cât de drăguțe, ascultătoare, curate, prietenoase sunt pisicile!

în clipa în care puștoaica a scos  artileria grea, pentru a primi un animal de companie… adică a vărsat câteva câteva lacrimi, m-am gândit că este timpul să iau măsuri!

Am contactat o asociație care susține ședințe de terapie cu animale și tot felul de activități alături de copii. Aceștia pot fi dresori pentru o zi și se pot juca cu animalele după pofta inimii. M-am gândit că n-ar fi rău să o implic și pe Diana în astfel de activități, să vadă și ea ce înseamnă viața cu un animal de companie. Iar, din primăvară, sper să se alăture echipei de voluntari ai asociației.

Când i-am dat vestea, Dianei i s-a luminat fața! Își dorește să-i ajute pe ceilalți și să învețe lucruri noi. Dar mai ales s-a bucurat că va avea șansa să fie alături de căței.

Cu toate astea, după câteva minute, mi-a spus:  Să știi că tot mi-aș dori o pisicuță!

Voi v-ați confruntat cu astfel de situații? Cum le- ați rezolvat?

Dacă îți plac articolele mele și tot ce se întâmplă aici, te invit să mă urmărești pe pagina de Facebook și pe Instagram . Așa vei fi la curent cu toate noutățile!

Articolul precedentCum să faci o surpriză mare, cu o imprimantă foarte mică
Articolul următorFericirea costă aproape 9 lei
MAMAPETOC.RO este spațiul meu de exprimare, un blog care ori îți place, ori nu-ți place :) Dacă decizi că-ți place, vei găsi aici o mulțime de subiecte care să te inspire, despre tot ce înseamnă viața unei femei moderne, a unei mame care a decis să iasă din bula mămiciei, care îndrăznește să fie prioritatea numărul 1 în lista ei de prorități și să trăiască așa cum îi place. aici.
DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

 1. Nu sunt în măsură să dau sfaturi legate de animale de companie, eu am pisică de doar 2 luni, dar din experiența mea și a celor din jur (posesori de pisici), iată câteva argumente:

  – Alergiile Dianei – dacă are alergii, nu îi va fi ok deloc. Ar fi ideal să meargă să se joacă cu pisici la prietene și dacă are reacții nasoale, va renunța singură;
  – Faptul că de luni până vineri plecăm dimineața și ne întoarcem acasă seara, după ora 19 – pisicuțele sunt independente, a mea doarme toată ziua (programul meu e asemănător), iar cînd ajung acasă seara vine la mine să îi fac masaj, să o mângâi câteva minute, apoi mă ignoră. De curând a descoperit laserul și vrea să alerge după el, dar obosește 😀
  – O pisică ar ține-o pe Diana mai mult în casă, iar ea are nevoie să facă mai multă mișcare – eu am ieșit cu pisica afară, cu lesă (nebunia mea); după un timp se va plictisi Diana, așa sunt copii (cred), și va ieși la joacă, trebuie să povestească prietenelor de pisică, nu-i așa?
  – Curățenia, mirosul, părul (și cu asta am spus tot) – depinde de pisică și de cum ai grija de ea. Există nisip/silicat care absoarbe toate mirosurile, e wow; dacă pisica are părul scurt-mediu și e periată constant nu va fi nicio problemă sau, cel puțin, nu una mare (sunt mănuși speciale și se rezolvă periatul odată cu mângâiatul)
  – 3 persoane, apartament cu 2 camere – eu stau în 2 camere, pisica nu are voie în bucătărie, dar da e spațiu destul de mic acum când ea simte nevoie să alerge. Când va fi mai mare, nu va fi o problemă. Am prieteni care stau în garsonieră și au pisică.
  – Ne gândim la un frățior sau la o surioară – FELICITĂRI!!!! Nu am argumente aici, poți folosi acest motiv pentru a o convinge pe Diana. Când se face bebe mai mare… 😉

  PS. Aș vorbi despre pisică non-stop! 😀

 2. si la noi alergiile sunt o problema.
  O alta problema este plecatul in concediul cu un animal… cat si hranitul. Nu mai sunt de acord cu hranitul artificial (crantzanelele numai hranitoare nu sunt, e echivalentul de mac donaltz) – si eu abia hranesc famelia…

 3. Eu am cedat rugamintilor si i-am luat un motanel. 😊 Fata are 12 ani, avem motanelul de 3 ani, insa eu ma ocup de ingrijirea lui, ea doar de joaca si alintaturi… Nu ii acorda suficient timp, dar el o iubeste oricum 😊

 4. Noi avem pisica “de imprumut”. Adica este a vecinului de la etajul 1. Vine la noi la cersit, intra in casa din cand in cand, pleaca la casa ei si gata. Nu avem grija ei decat daca pleaca vecinul in vacanta. Este mult mai comod asa. Deci cauta un vecin cu pisica :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here