Crede-mă, vei fi apreciată și vei reuși, chiar dacă nu ești perfectă! Chiar dacă ai avut un eșec de proporții elefantice care te-a făcut să- ți reconsideri poziția și să dai câțiva pași înapoi!
Nimănui nu-i place să o dea în bară, să fim serioși! Deși suntem cu toții de acord că, să ”dai chix” din când în când, este una dintre etapele nescrise, dar se pare, esențiale, către ceea ce se poate numi succes, de orice fel. Eu una, mă declar campioană la ”datul în bară” și la minunatele realizări de după 🙂
Săptămâna trecută, într-o postare pe contul meu de Instagram (@mamapetoc) le-am cerut femeilor să-și împărtășească poveștile despre eșec. Să-mi spună ce înseamnă eșecul pentru ele.
”Ce drăguț! Interesant! SUPER!”
Pe Instagram, multe comentarii se reduc la cuvintele de mai sus. Însă, vreau să vă arăt dovada clară că, atunci când schimbi puțin perspectiva, se deschid alte drumuri! Mă înclin în fața acestor femei care și-au răpit din timp și mi-au lăsat câteva rânduri pe care, hai să fim serioși, nu prea poți să le treci cu vederea! Vă recomand să aveți răbdare și să citiți până la final, veți ieși în câștig, promit!
Postarea mea, dintr-o dimineață oarecare, suna cam așa:
”Cum putem transforma în experiențe de învățare, situațiile pe care le percepem initial, ca eșecuri?? Voi cum faceți?”
Acum urmează o paranteză 🙂
Deschid paranteza…
(Pentru unii, Instagramul e un canal de socializare, de promovare, un mediu superficial, exagerat. Unii îl privesc (și pe bună dreptate) ca pe un ”loc” în care s-au adunat toate domnișoarele care ies din casă doar dacă sunt însoțite de un fotograf. Chiar poți devii cu adevărat faimos pe Insta, dacă te lauzi cu poșeta Gucci sau cu o manichiură impecabilă. Aici chiar ai șansa de a fi ”răsplătit” pentru marea realizare… de a-ți fi cumpărat un parfum bun J. Răsplata pe care o poți primi de Insta este măsurabilă și constă, în general, în numărul de inimioare și de follloweri.
Nu demult, m-am decis să dau contului meu de Instagram @mamapetoc, ceva în plus: puțină umanitate, valoare, o altă perspectivă și chiar să-i găsesc o altă utilitate, în afara celor deja cunoscute de toată lumea.
Vă las mai jos să citiți comentariile unor femei care mi-au demonstrat cât este de important să abandonăm vanitatea legată de numărul de like-uri și să folosim Instagramul în interesul nostru, măcar pentru a clădi relații autentice. Cu femeile acestea mă conversez aproape zilnic și pot să spun că mă bucur de prietenia și înțelepciunea lor!
Și vă mai fac o dezvăluire! O parte dintre ele vor veni la clubul de carte pe care îl organizez alături de o minunată femeie pe care am întâlnit-o … ghici unde? Tot pe Instagram! Clubul de carte se numește #cicitOARE și este deja la ediția cu numărul 2. )
Am închis paranteza.
CUM TRANSFORM UN EȘEC ÎN CEVA POZITIV?
”Pe mine, cel mai mult m-a învățat să îmi schimb perspectiva asupra “eșecurilor” cartea “Mindset” a lui Carol S. Dweck. Știu că am tot recomandat-o, dar e cu totul altceva, e uluitoare! Întotdeauna, dar întotdeauna există o alternativă, o a doua opțiune pe care o găsim când ne lovim de o ușă închisă sau de ceva ce percepem ca eșec.”
”Ohh grea întrebare pentru dimineața asta în care sunt foarte somnoroasă!
Eu sunt destul de prăpăstioasă și îmi ia ceva timp să îmi dau seama că un eșec e, de fapt, o lecție frumoasă de creștere. M-a ajutat foarte mult cartea lui Tony Robbins- Awaken the giant within. E plină de idei minunate. Ți-o recomand cu drag!”
”O variantă ar fi să nu mai facem catalogari, fie ca vorbim de eșec sau succes. În fond, sunt experiențe care fac parte din viața noastră tocmai pentru a ne impune un echilibru. Si apoi, cât de mult învațăm din eșec cred că este cheia evoluției noastre! Trăim după șablon, din pacate, nici succesul nu-l mai trăim ca atare! Odată cu timpul am descoperit ca orice primim are nuanțe, uneori lecția adevărată se află într-un eșec minor, nu într-un succes pentru care ai muncit mult! Incorect, nu?
Din contră, e un fel de minimalism al vieții care te trage de mânecă și îți spune că ar fi bine sa te resetezi. Să lăsăm lumina aia multă de care vorbești tu mai sus, să inunde camerele, zi de zi, pentru acele momente când va fi înnorat sau pentru atunci când ne așteptăm mai puțin!”
”Când am propus ideea mea de a transforma o pasiune în business, familiei mele, o persoană tare dragă mie mi-a spus: Oh nu, cu 3 copii nu poți!Inițial, am luat-o ca un vis spulberat. Apoi, fiindcă îmi doream tare mult să încerc măcar, mi-am asumat că sunt singură pe acest drum, doar eu și valorile cu care pornesc, iar azi pot spune cu satisfacție maximă că muncesc cu drag și pasiune pentru că mi-am dat o șansă! În privința învațării din greșeli, sunt norocosi cei ce constientizează care a fost lecția. Când se petrece conștientizarea, nici nu mai este relevant.”
”La mine, timpul rezolvă multe situații de acest gen. Analizând la cald, nu prea reușesc să mă motivez sau să învăț ceva dintr-un eșec. După un anumit timp însă, când lucrurile s-au mai asezat, reușesc sa trag concluzii si să învăț ceva din experiența avută.”
”Mă regasesc perfect! Orice eșec este o tragedie națională. Dar ce spun eu națională, este mondială! Eu însă, mai am de lucrat cu mine, pentru a putea observa și părțile bune, părțile din care învățăm ceva. Momentan văd doar jumatatea goală a paharului.”
”Dă-ti timp și perspectivei dă-i timp, suntem sclavii obisnuinței și creierul are nevoie de acomodare. Lucrurile or să se aseze. Și la propriu și la figurat. Încă învăț să îmi dau timp până să judec orice, uneori iese, alteori revin. Dar am decis să îmi dau dreptul să ma răzgândesc, pentră că prima impresie nu e mereu cea justă (ci, doar cea mai influențată de frică, de multe ori).”
”Cu cafeaua de dimineață încă “on” să știi că nu mă uit foarte des în spate, la acel eșec. Ca orice om, mai am momente de nostalgie însă, în majoritatea timpului, îmi accept și acea parte. S-a produs un eșec poate la un moment dat, dar nu sufăr excesiv. Sunt și acelea părțile mele …conjunctura, situația, alte persoane și maturitatea dintr-un moment, poate m-au îndreptat spre el, iar dacă l-am localizat, înseamnă că data viitoare nu il repet.”
”Eu caut acea energie benefica! Orice lucru vine pentru a ne ajuta, nimic nu este un “eșec”, doar o lecție din care trebuie să învățăm până lecția pe care are să ți-o transmită, ajunge la destinația finală.”
”Eu citesc povești care ma inspiră și mă fac să înteleg că drumul are urcușuri și coborâșuri, urmăresc oameni care îmi dau un vibe bun și mă gândesc ce am de învațat din asta și ce pot face mai bine data viitoare. Și mai cred că, de multe ori ne ajută să vedem vulnerabilitatea în alte persoane care au curaj să povestească celorlalți că trec sau au trecut prin acea situație. Să te identifici cu acea poveste și să realizezi că nu esti singura persoană care trece prin asa ceva!”
”Eu încerc să mă scot din ecuație. Nu e vorba despre mine, ci despre ce e de învățat din treaba respectivă. E greu uneori, dar totally worth it!”
”Cred că e vorba de a- ți crea un mod de a gândi. Încet, încet, începând cu experiențe mici, de exemplu, pierderea autobuzului, să te gândești cum ar putea fi asta un lucru bun. Problema este atunci când te lovești de situațiile în care nu vezi cum ar putea să te ajute acea experiență. Și atunci trebuie să mergi pe încredere, că poți învăța din orice, asta dacă te lași învățat!”
”Eu caut să privesc esecul ca pe o motivație în plus de a încerca mai mult!”
”Cred ca ține de modul de gândire. Și cred ca e super important să lucrezi cu tine la acest capitol, zi de zi. Ma gândeam chiar să merg la un terapeut care să mă ajute să ma descopăr mai bine și mai mult. Să mă ajute să îmi țin în frâu anumite sentimente și gânduri…”
După cum ai observat, suntem toate de acord cu ideea că eșecul nu este deloc rușinos și nici n-ar trebui să fie un secret! Așadar, nu-i nimic grav dacă eșuăm cu mândrie pentru ca apoi să învățăm ceva din asta!
Sper că este util acest articol și că ți-a făcut plăcere să- l citești!
Te invit pe Instagram @mamapetoc și pe pagina mea de Facebook mamapetoc.ro pentru o mică porție de inspirație 🙂
Wow cat de multa inspiratie intr-un singur articol! Tare fain! Multumim!