Cum l-am făcut mândru pe Jamie Oliver

2

Camera cu pereții albi părea uriașă. În mijlocul ei, un pat. Pe jos, pe parchetul rece, un televizor. Era prima noastră noapte în casa care ne-a devenit în scurt timp, cămin. Diana adormise cu greu. Cu toate astea, avea un somn profund. O priveam când pe ea, când pereții albi care păreau să se depărteze în jurul meu. Gândurile sau emoția că suntem în casa noastră, nu-mi dădeau pace. Aveam un amalgam de trăiri, de la entuziasm la frică.

Fără să fac nici cel mai mic zgomot, am deschis televizorul care aștepta cuminte pe parchet. Am schimbat canalele, minute în șir. Fără sunet.

M-am oprit din butonat telecomanda în momentul în care am văzut o mână murdară de pământ, smulgând o sfeclă. Mâna murdară a așezat sfecla peste niște legume și verdețuri proaspăt culese, într-un coș împletit din răchită. Mi-am amintit de grădina bunicilor și de copilărie. Și am retrăit sentimentul de siguranță, de acasă, de copilărie. Îmi părea că nu mai sunt singură, în camera goală, cu pereți albi.

Așa l-am cunoscut eu pe Jamie Oliver, în urmă cu 5 ani. Culegea legume din grădină și apoi gătea. Eram fascinată de cât de simplu făcea el să pară gătitul. Îl așteptam pe Jamie în fiecare seară, după ce adormea Diana.  Camera goală, cu pereții albi, parcă nu mă  mai speria așa de tare.

Când am aflat că Jamie ”al meu” s-a răsculat, am fost impresionată! Eram îndreptățită să- i spun așa,  doar îi cunoșteam toate trucurile, toate farfuriile și rețetele. Știam că pornise o mișcare privind promovarea alimentației sănătoase în școli, la el acolo.  Însă nu n-am gândit nici o secundă că revoluția pe care Jamie Oliver o pornise, mă va prinde și pe mine.

Pentru că asta s-a și întâmplat. În 2016, m-am alăturat revoluției alimentare pornite de Jamie Oliver, celebrul bucătar. Prima dată pentru mine. Chiar m-am înscris pe lista lui de ambasadori și am fost prezentă alături de fiică-mea la atelierele de gătit de la grădina Verona.

Jamie a dat startul Food Revolution în 2010. Acest program încurajează gătitul în familie, evitarea risipei alimentare și bineînțeles, educarea copiilor în ceea ce priveşte alimentația sănătoasă, prin ateliere şi cursuri de gătit. Prin intermediul acestor activităţi, copiii dobândesc abilităţi practice, utile pentru tot restul vieţii. Mai mult, descoperă că şi mâncarea sănătoasă poate fi gustoasă şi poate arăta bine în farfurie! De asemenea, învaţă că nu este suficient doar să mănânce, ci este extrem de important să se hrănească, pentru a fi sănătoşi.

Dacă nu știai, pe 20 mai, în toată lumea, au loc evenimente prin care este promovat stilul de viață sănătos și nutriția sănătoasă. În întreaga lume, ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă prin evenimente publice şi ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți.

Anul acesta, pentru prima dată în România, 20 de Ambasadori din 5 orașe, și-au unit forțele pentru a pune la cale, cea mai mare ediție Food Revolution DAY de până acum. Pe data de 20 mai 2017, la Conacul Golescu Grant a avut loc Food Revolution Day la Conac, un eveniment organizat cu scopul de a încuraja alegerile alimentare sănătoase.

Așa că, sâmbăta trecută, pe 20 mai, de mână cu Diana și cu colega ei de clasă, am fost prezente în linia I la Food Revolution Day la Conac!

Când am intrat pe porțile Conacului Golescu Grant am rămas uimită de mulțimea de oameni ce anima curtea. Era o adevărată manifestație! Părinți și copii, voluntari, ambasadori Jamie Oliver în România.

La intrare, fetele au primit brățări și li s-a indicat că urmează să gătească în prima serie. M-au privit surprinse. Nu se așteptau să și gătească. Asta era surpriza mea pentru ele: urmau să gătească alături de un ambasador Food Revolution Day.

Se vedea de la o poștă că erau mândre. Au grăbit pasul către cortul uriaș din curtea Conacului. Privindu-le, mă gândeam că sunt nerăbdătoare și, cine știe, se grăbeau ca nu cumva să nu mai prindă loc la masa de gătit!

N-a fost cazul. Organizarea a fost impecabilă. Fetele s-au dotat cu ecusoane și șorțuri. Făceau parte din echipa dovleceilor. Când am aflat că Andreea- Carmen Radu- ambasador Food Revolution urma să fie cea care îi va învăța pe copii să gătească, n-am putut să nu mă laud că o cunosc și cât de mult o apreciez! Fetele aveau deja emoții. Nu știu exact ce le-am mai spus în plus despre Andreea, dar le-am impresionat! Erau cât se poate de serioase și conștiente de amploarea și de importanța evenimentului.

Puștoaicele au înțeles de ce se aflau acolo: urmau să învețe să gătească sănătos și să continue să facă asta și de acum înainte!

Copiii stăteau în fața meselor. Nu mi-am închipuit vreodată că o mână de oameni pot organiza și capta atenția unui număr atât de mare de copii! Pentru că, la Food Revolution Day la Conac au fost peste 300 de copii! Poți să-ți imaginezi 300 de copii în același loc?

Fiecăuia i s-a explicat cum să prepare o rețetă din ingrediente sănătoase și cât de important este să aibă o alimentație echilibrată. Ambasadorii Food Revolution au luptat efectiv! S-au luptat ca, cei peste 300 de copii și părinții lor, să aleagă nutriția sănătoasă. Să gătească simplu, cu ingrediente curate, proaspete!

M-am retras undeva în spatele cortului să pot privi mai bine spectacolul ce se desfășura în fața mea. Simțeam cum mi se umple sufletul de bucurie!

De fapt, să știi că eu chiar m-am felicitat că am luat decizia să mă alătur celor care au ajutat la promovarea acestui eveniment de proporții! M-am felicitat că sunt acolo, dar mai ales pentru faptul că, cele două puștoaice care mă însoțeau au fost prezente acolo!

Au auzit cât de important este să aibă o alimentație sănătoasă. Li s-a explicat de ce este bine să consume legume și fructe proaspete. Au feliat cu mâna lor castravetele și portocala. Au gustat năutul, nucile, tonul și spanacul. Au învățat să prepare un dressing sănătos din lămâie, pe care l-au adăugat peste salată. Apoi au mâncat tot, și le-a plăcut! Da, chiar dacă salata conținea spanac (până acum, spanacul a fost ”bleah, e verde”)

Asta înseamnă că, puștoaicele astea două, vor avea curajul și deschiderea să facă salata asta și acasă! Și așa, încetul cu încetul, chiar să facă salata asta să fie parte din modul lor de viață! Să povestească despre experiența lor, colegilor și prietenilor.

Și, cine știe, atunci când vor fi tentate să-și cumpere chipsuri, să se gândească de două ori… și să aleagă un amărât de măr!

De când m-am alăturat Food Revolution Day la Conac, am fost parcă mai atentă la reclamele din jurul nostru. La tot pasul, copiii noștri sunt bombardați cu reclame la tot felul de produse nesănătoase. Este estimat că 90% din reclamele de la TV sunt pentru produse bogate în sare, zahăr și grăsimi hidrogenate, iar studiile recente arată că reclamele la băuturi au impact direct asupra:

  • felului în care sunt alimentați copiii
  • preferințelor alimentare
  • presiunii pe care copiii o exercită asupra parinților
  • creșterii ratei obezității la copii
  • creșterii factorilor de risc pentru boli precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer.

Copiii noștri devin consumatori, cu voia noastră!

Ne lăsăm inflențați de reclamele la cine știe ce dulce ”sănătos” . La urma urmei, cei care fac spoturile asta nu sunt proști să facă reclamă la morcov. Sau la castraveti și spanac.

Cum ar fi?

Mami, mami, vreau și eu o pungă de spanac! Și în punga de spanac să fie și o jucărie surpriză cu Popeye Marinarul!

Nu prea merge, nu?!

Din nefericire, România ocupă unul dintre locurile fruntașe la obezitatea infantilă. Din datele Organizației Mondiale a Sănătății rezultă că, peste 50% din copiii români sunt supraponderali, iar 25 % suferă de obezitate!

Situația este foarte gravă, iar lucrul care mă îngrijorează cel mai tare este lipsa de reacție a părinților. Și eu mă simt vinovată pentru obiceiurile alimentare ale fiicei mele, să știi! Însă, chiar am de gând să iau măsuri!

Să nu mai ascundem gunoiul sub preș și să ne prefacem că ținem situația sub control, mai ales atunci când este vorba de kilogramele în plus și de alegerile alimentare ale copiilor!

Haideți să ne facem curaj, să ne asumăm și să cerem ajutor! Oricând este binevenită o discuție cu un  nutriționist, cu o persoană care cunoaște mai bine ce alimente și în ce cantități trebuie să consume copiii noștri!

Îți las aici lista ambasadorilor Food Revolution, contactează-i, sfătuiește-te cu ei, cere-le ajutorul!

Ambasadori Food Revolution: Mary Balaban, Amelia Șelariu, Andreea-Carmen Radu, Alina Trifu, Cristina Huzum, Daiana Rădulescu, Daniela Miscov, Gabriela Petre, Patricia Albu, Lorena Somesan, Shamin Gholami, Lucia Barzu, Mihaela Boicu, Alina Cîță Țibrea, Florina Badea, Anda Postelnicescu, Miruna Meiroșu, Mădălina Andreeescu, Adela Raluca Moldovan, Larisa Petrini.

Pentru că Food Revolution Day la Conact a fost un eveniment de o asemenea amploare, mulțumim și sponsorilor principali : BEKO, ALPRO, SHERATON HOTEL

Sponsori secundari: Solaris, Costa D’Oro, Rio Mare, Cassa Azzura, Fuchs, Quixx, Raw Vegan Bistro, Green Sugar, Sloop

Parteneri: DGASPC sector 6, Parenting PR, Mozaic Media, Verita International School

Dragilor mei colegi blogeri care au promovat Food Revolution Day la Conac, nu pot decât să le spun: “Jos pălăria!”

Iar pe tine, te invit să îi citești!

mamicaurbana.ro; ralucaloteanu.ro; siblondelegandesc.ro; denisamanica.ro; bebeH.ro; roxanadulgheru.ro; despresufletulmeu.wordpress.com, mamide2.com; frunzaresc.eu; pisicapesarma.ro; mamicaautentica.ro; johannasburg.ro; idriceanu.com; mamaareblog.blogspot.ro; roatamare.com; babymanager.wordpress.com; mamipetocuri.ro; artistu.ro; revelatiideparinte.ro; mamapetoc.ro; daddycool.ro; go-big.ro; blogdefamilie.ro; reginamama.ro; mamicaactiva.com; andreeachinesefood.blogspot.ro; isabelacuisine.eu; laprajiturela.ro; divainbucatarie.ro; fantezieinbucatarie.blogspot.com

Am să închei tot cu gândul la dragul meu Jamie Oliver, care-mi scrie aproape zilnic! Pe bune! Exagerez puțin, dar ce să fac, nimeni nu-i perfect! De fapt, m-am abonat la un newsletter și primesc tot felul de rețete de-ale sale, din care mă inspir.

Până la ediția de anul viitor a Food Revolution Day, haideți să fim conștienți și să mâncăm împreună acasă, în familie, la masa din bucătărie! Să gătim sănătos și să ne învățăm copiii să consume alimente sănătoase, în fiecare zi!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook și pe Instagram.  Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

Foto credit @Fotografii cu dichis

#NoJunk #FairMarketing #foodrevolutiondaylaconac

2 COMENTARII

  1. Scena, de la inceput, in care descrii camera si felul in care o priveai pe Diana dormind, m-a dus cu gandul la romanul lui Hugo in care Jean Valjean o privea pe Cossette dormind. Este destul de asemanatoare scriitura. Felicitari.

    • Ce dragut, multumesc, Corina. Nu m-am gandit la asta si nici nu-mi mai amintesc scena respectiva. Primesc complimentul tau cu bucurie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here