Cum îmi mențin motivația? (de a picta)

0

N-am mai scris despre mine de mult timp. În primul rând,am realizat că nu-mi prea place să vorbesc despre mine și, în al doilea rând, pentru că scrisul, în cazul meu, nu este terapeutic. Nu am considerat vreodată că scrisul e de mine și nici nu simt vreo eliberare atunci când scriu (”eliberare” despre care vorbesc omenii care au scrisul în ADN). În schimb, în tot acest timp am descoperit ceva ce îmi aduce mie împlinire și bucurie, care îmi aduce acea eliberare care mă provoacă totodată și mă face să văd viața cu alți ochi!

M-am apucat să pictez. Stiu că anul trecut, în izolare, mulți și-au descoperit pasiuni noi sau au găsit, ca și în cazul meu, tihna aia de care aveau nevoie pentru a scoate un vis din stand-by și pentru a-i da viață.

Cei care mă cunosc, știu că nu-i o noutate afinitatea mea pentru artă, pentru pictură în special. Dintotdeauna am avut un carnețel cu schițe în geantă. Mi-am exersat abilitățile de sketching în fiecare agendă pe care am pus mâna! Și, în ultimul an, am început să car după mine, un mic set de acuarele și o pensulă cu rezervor pentru apă. Am pictat în fiecare pauză de cafea, în fiecare ”portiță” deschisă în programul meu zilnic.

Ce e cu adevărat nou în toată povestea mea, este faptul că am început să vorbesc despre acest lucru și nu mai țin în secret bucuria pe care mi-o aduce pictura. Mai mult decât atât, cu toate că vocea criticului meu interior îmi șoptește zilnic în ureche s-o las baltă și să păstrez pasiunea asta numai pentru mine, să țin picturile mele între 4 pereți și cel mult 4 ochi… n-am de gând să o ascult! 

M-am decis cu încăpățănare să las să se vadă pasiunea mea, să o afișez cu mândrie, mai ales că, într-o lume în care totul în jurul nostru este pe fast- forward, simt că eu mi-am îngăduit să aduc în viața mea ceva ce presupune o încetinire a acestui ritm. Pictura pentru mine e explorare, spontaneitate, creativitate, liberate. În mai puține cuvinte spus: ceva care-mi aduce o uriașă poftă de viață!

Recent am primit câteva întrebări de la oamenii care mă urmăresc pe Instagram, cu privire la motivația mea de a picta. Multe persoane mi-au spus că, prin faptul că îmi arăt pasiunea, îi inspir și pe ei să acorde mai mult timp pasiunilor lor. Mulți mi-au scris că s-au apucat din nou de activitățile care le aduceau bucurie în trecut și pe care le-au abandonat din cauza responsabilităților zilnice. Alții mi-au spus că s-ar apuca din nou de pictură, că au talent și își doresc să facă asta… dar nu știu cum să-și mențină motivația.

Ei bine, pentru aceștia din urmă scriu aceste rânduri! Știm cu toții că un vis nu se transformă în realitate de unul singur și că e datoria noastră să facem eforturi pentru a se materializa!

Înainte să scriu ce mă ține pe mine motivată să pictez și să nu mă opresc atunci când realizez că talentul meu este sub nivelul mării, hai să îți arăt una dintre picturile mele:

Tabloul cu maci pentru mama.

Așadar, prima idee pe care vreau să o las pentru cei care au o pasiune și vor să o transforme în realitate, este să fie dispuși să investească în aceasta. Să investești bani în pasiunea ta, te va responsabiliza. La mine funcționează. Nu mă limitez numai la a face schițe pe agenda mea de lucru, ci mi-am cumpărat carnete speciale pentru schițe. Pentru schițe în creion, dar și pentru cărbune, pasteluri… Mi-am cumpărat hârtie specială pentru acuarelă și hârtie specială pentru pictura cu acrilice , ba chiar și chiar hârtie pentru studiul tehnicilor mixte. În cazul meu, să știi că e o diferență uriașă atunci când desenez pe hârtie specială și nu pe o coală simplă A4!Nu mai spun de entuziasmul pe care îl am atunci când pictez pe o pânză de dimensiuni mari!

Hai că ai prins ideea! Dacă m-am apucat să pictez, vreau să o fac la un nivel la care să simt că e parte din viața mea, în cel mai serios mod! Adică îmi iau pasiunea în serios și investesc bani în ea!

În al doilea rând, recomand să te înscrii la cursuri de specialitate! Toată vara m-am bucurat de cursurile de pictură la care am putut să particip fizic, after work. La fel de bune, după părerea mea, sunt și cursurile online. Așadar, cursurile intră tot la capitolul investiții.

Deci, fii dispus să investești în pasiunea ta!

În continuare, îți recomand să faci spațiu emoțional pentru pasiunea ta! Spre exemplu, eu simt că am făcut acest spațiu în momentul în care am renunțat la un workshop despre Instagram pe care îl susțineam de aproape 3 ani. Era o activitate care nu-mi mai aducea bucurie și se transformase într-o povară, era o adevărată sursă de tensiune. În clipa în care am decis să renunț, am simțit efectiv cum mi s-a ridicat o greutate de pe suflet! Am căpătat energie pentru a-mi aduce pasiunea mai aproape! A fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în ultimul timp!

Am făcut spațiu emoțional pentru a da viață unei pasiuni care mă îmbogățește, ca om!

Nu trebuie să spun eu că perseverența și consecvența te vor aduce mai aproape de ceea ce îți dorești, sunt sigură că știi biene lecția asta! N-aș fi vrut să folosesc cuvântul ”muncă”, dar e nevoie și de un volum de muncă dacă vrei să vezi cu ochii rezultatul pasiunii tale. Tot aici e important să-ți pui pasiunea pe lista de priorități.

Pentru toți ziua are 24 de ore!

În fotografie este un tablou care a prins viață la bucătărie, în timp ce făceam (la fic mic 😊) o ciorbă și o friptură la cuptor 😊

Încă o idee pe care vreau să o transmit este legată de intenții. Una dintre intențiile mele, care mă motivează foarte mult, este să vizualizez un perete plin cu picturile mele! Văd peretele cu tablouri de diferite mărimi, văd culorile, formele, texturile, unele au ramă din lemn, altele sunt simple pânze…

Peretele acesta din mintea mea a fost, la început, principala mea motivație! Spun asta pentru că azi privesc cu bucurile la picturile mele… nu-mi rămâne decât să le înrămez și să le agăț oricând pe peretele din living! Și pentru 2022 mi-am setat o nouă intenție legată de pictură!

Încă un lucru important pe care îl recomand, este să transformi momentele în care te ocupi de pasiunea ta, în momente speciale. Sunt momente de introspecție, de explorare, de dezvăluire, de revelație chiar… sunt momente intime care fac parte dintr-un proces de creștere personală. Savurează momentele acestea, fii acolo, bucură-te! Creează o atmosferă specială, pune muzica care îți place și lasă-ți imaginația liberă!

Odată ce ai apucat pe drumul acesta, nu mai este cale de întoarcere! 

Și, dacă mă întrebi pe mine, nu ai niciun motiv să te mai întorci la omul care erai înainte de a face loc pasiunii în viața ta.

Sper să-ți fie de folos ideile mele despre cum să-ți menții motivația pentru pasiunea ta și să conștientizezi că orice mic pas înainte , orice efort susținut vine la pachet cu mari satisfacții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here