Sunt mamă de 16 ani și 10 luni! Ca toți părinții de pe planeta pământ, nici eu nu am primit vreun manual de ”instrucțiuni” în clipa în care Diana, fiica mea, a venit pe lume. Dar am făcut cum am făcut și pot să spun azi, fără urmă de modestie, că avem o relație minunată!
Avem secretele noastre, micile noastre rutine de reconectare din fiecare seară, avem tabieturile noastre și glume la care râdem … doar noi două 😊 Cred că v-ați dat seama că aceasta este partea în care aduc în față aspectele pozitive ale relației mamă- fiică 😊
Cum bine știm cu toții, a fi părinte presupune să mai și dăm piept cu o sumedenie de lucruri și situații pentru care niciodată nu suntem pregătiți! Însă ține de noi să oferim tot ce avem mai frumos și mai valoros în relația cu copiii, să fim autentici și nu este deloc greșit dacă mai învățăm și din mers cum să fim părinți tot mai buni pentru copiii noștri😊 Noi știm cel mai bine ce ”tragedie ” poate fi apariția unui coș pe frunte într-un moment nepotrivit (noroc acum și cu Tinero, între noi fie vorba) și tot noi asistăm la supărările exagerate, ușile trântite și te mai miri ce… fără vreun motiv real 😊.
Dar să vă povestesc puțin despre relația cu fiica mea, o adolescentă mai înaltă decât mine cu vreo 4 centimetri. Dacă aș fi scris textul acesta prin iarnă, v-aș fi descris o adolescentă la fel de înaltă ca mine, la cei 1.70 cm ai mei.
La capitolul ”despre mine” aș mai adăuga că nu m-am erijat vreodată în vreun expert în parenting și nici nu sunt genul de om care dă sfaturi altor părinți. Însă, din papucii mei de mamă a unei adolescente de aproape 17 ani, vreau să vă împărtășesc câteva provocări cu care noi ne-am confruntat și felul în care le-am gestionat.
Dacă mai sus nu m-am ferit să mă laud cu aspectele pozitive din relația cu fiica mea adolescentă, sunt convisă că vă imaginați deja că nu stăm pe niște nori pufoși, roz, și că viața noastră nu e o poveste cu unicorni și zâne. Ah, mă scuzați, Diana e la liceu, iar eu n-am depășit, după cum se vede, etapa de grădiniță 😊
Am devenit mamă la 24 de ani. Am crescut alături de fiica mea ca femeie, ca mamă, ca om!
Privind în urmă, să știți că nici mersul la creșă, nici adaptarea la grădiniță, nici școala cu toate petele de cerneală de pe caiet, cartea de matematică uitată pe birou, nici drumul lung până la liceu… nimic din toate astea nu se compară cu cea mai cea dintre provăcări: lipsa încrederii în sine, îndoiala în imaginea de sine, felul în care copilul (crede că) este văzut de ceilalți.
Ei bine, la capitolul acesta, eu una ridic mâna sus și susțin că este sursa multora dintre problemele cu care ajungem să ne confruntăm fiecare dintre noi, în viața de adult!
Îmi amintesc de fiica mea cum, la gimnaziu, un micuț coș de pe nas sau câteva puncte negre erau mai grave chiar și decât un cataclism mondial! Cu timpul însă, cu răbdare, blândețe și cu produsul potrivit, toate acestea pot deveni istorie!
Când spun produsul potrivit, mă refer și la Tinero® un gel seboregulator regenerant, destinat îngrijirii pielii cu tendinţe acneice, adresat adolescenţilor. Tinero este un produs românesc, făcut de Antibiotice Iași, recomandat de dermatologi și cu un preț foarte bun! Eu una folosesc de ani buni produse dermato- cosmetice românești în care am încredere și despre care știu că sunt apreciate de foarte multe femei, iar acest aspect a cântărit mult atunci când i-am propus Dianei să încerce gelul Tinero.
Vă spuneam la început că din rutina noastră zilnică fac parte momentele de reconectare. Cel mai des, acestea se întâmplă seara, înainte de culcare. Nu de puține ori ne-am trezit vorbind după miezul nopții! Știu sigur că fiica mea prețuiește enorm aceste momente, iar eu simt că acestea ne sudează relația tot mai mult! Sunt momente în care ne povestim una alteia cum ne-a fost ziua, ce ne-a bucurat, ce ne-a supărat, cu cine ne-am întâlnit, ce am mâncat bun…cred că ați prins ideea 😊
În momentele acestea mă reconectez cu fiica mea și aflu ce emoții a avut în ziua respectivă, ce a supărat-o sau a întristat-o, observ dacă este veselă, mulțumită sau dimpotrivă, dacă este tristă, frustrată, temătoare, neîncrezătoare.
Foarte multe dintre serile noastre au avut ca punct central de discuție și imaginea corporală. Am vorbit cu Diana încă de mică despre transformările prin care trece corpul unei fete. Venirea menstruației nu a fost o ”surpriză” neplăcută de care multe dintre femei își amintesc chiar și în viața de adult, ci un moment special. Creșterea sânilor, rotunjirea coapselor, apariția coșurilor, pilozitatea, punctele negre, toate acestea, dar și multe altele au fost puse sub lupă și discutate cu blândețe.
Tu ești mai mult decât aspectul tău fizic!
În discuțiile noastre mamă- fiică tot caut să fac mereu loc firescului, normalului, acceptării. Iar lecția iubirii de sine este una dintre cele mai importante lecții pe care eu o pot da fiicei mele.
”Rochia aia de la banchet nu-ți mai vine? Este firesc, te-ai dezvoltat! Corpul tău se transformă, este un lucru normal, este un lucru minunat!”
Fără urmă de modestie vă spun că lecția ”Nu-ți mai atinge fața, nu-ți mai stoarce coșurile!” este una dintre lecțiile pe care fiica mea mi-a ”predat-o” chiar mie. Cu un ton ferm, sigură 100 % că abordarea ei este corectă! Și așa a și fost!
Azi, la apariția unui coș pe vârful nasului sau pe frunte, cândva o dramă, cum v-am povestit, Diana are o abordare de profesionist: igienizează zona, niciodată nu stoarce nimic de pe față și, de curând, atunci când a simțit că a avut o zonă inflamată a fost deschisă să aplice, așa cum i-am recomandat eu (după ce m-am documentat cu privire la produs), un strop de Tinero.
- Copiii cresc în lumina părinților, asta știu sigur!
- Critica nu are loc la noi în familie!
- Orice problemă are o soluție!
- Să te iubești pe tine așa cum ești, să-ți iubești corpul fix așa cum este!
- Să accepți schimbarea, să-i accepți pe cei din jur. Suntem diferiți, fiecare este unic în felul său.
-Acestea sunt câteva dintre principiile de bază din relația noastră-
Cât despre Tinero, să știți că a intrat și el în dulăpiorul nostru de la baie, printre produsele importante de îngrijire. Mai ales că suntem la început de an școlar, iar purtarea măștii de protecție de către elevi este obligatorie. Gelul Tinero, utilizat zilnic, este o soluție binevenită pentru a preveni patologia dermatologică de mască, prin acțiunea lui hidratantă, aplicat înainte și după purtarea măstii de protecție. Tinero poate fi achiziționat din farmacii, cât si de pe website-urile farmaciilor.
Tu cum îți incurajezi si sustii copilul pre/adolescent în momentele în care se îndoiește de imaginea de sine, mai ales dacă porneste de la aspectul fizic?
Tu esti mai mult decat aspectul tau fizic!
Aceasta este o campanie lansată de TINERO și vine în sprijinul adolescenților.
Ce surpriza, un produs romanesc!
Marturisesc ca eu am mare incredere in multe dintre produsele dermato- cosmetice de la noi, cum am si mentionat in articol. Sunt produse pe care le cumpar de ani buni si acum chiar e o surpriza placuta ca am gasit acest gel care este binevenit in perioada asta, cand trebuie sa purtam masca. Multumesc pentru comment!
Ma inspira principiile voastre! Si mi-a placut mult cum ai povestit despre rutina voastra, mi-ar placea sa fac si eu asa cu fiica mea, cand va creste mai mare!
Ce ma bucura mesajul tau! Cred ca avem copiii minunati si ca fiecare varsta vine cu bucuriile si provocarile ei. Mult succes si multumesc, Andreea!