Și acum îmi amintesc locul meu din banca a doua, de la fereastră. Mircea, colegul meu de bancă, cel mai înalt băiat din clasă, n-a mai avut răbdare și, pe jumătate ieșit prin ușa întredeschisă, ne ținea la curent pe toți cei rămași în bănci, cu privire la persoanele care urcau sau coborau scările de la cancelarie. Eram în clasa a III-a și urma să avem o lecție deschisă despre circulație. Când cei doi polițiști (agenți de circulație) au intrat în clasă, însoțiți de doamna învățătoare, o femeie măruntă, cu trăsături aspre, cu toții am rămas nemișcați în bănci, cu mâinile la spate.
Am primit câteva informații despre regulile de circulație, câțiva colegi mai îndrăzneți au ridicat mâna și au răspuns întrebărilor polițiștilor, nimic mai mult. Noi, ceilalți, am continuat să stăm ”smirnă” , așa cum ne instruise doamna învățătoare cu o zi în urmă. Chiar și așa, lecția deschisă despre circulație și faptul că în clasa noastră se aflau doi oameni în uniformă, a rămas una dintre cele mai frumoase amintiri din clasele primare.
Miercurea trecută, după mai bine de 30 de ani de la momentul în care mă aflam în banca a doua de la fereastră, cu ochii mari și urechile ciulite, am retrăit acele emoții! TEDI m-a invitat să particip la o lecție deschisă care face parte din proiectul educativ Școala Siguranței Tedi care își propune ca elevii de clasa I să îşi însuşească informaţii noi şi utile pentru creşterea siguranţei lor în drum spre şcoală, la şcoală (despre bullying), în mediul online sau atunci când sunt singuri acasă.
Lecția de siguranță rutieră alături de copiii din clasa I de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu’’ din Oradea, județul Bihor
N-am putut să nu remarc, în primul rând, entuziasmul copiilor! Am văzut copii încurajați să se exprime, susținuți de învățătoare și de cele două doamne polițist, care s-au implicat activ în predare. A fost un curs interactiv despre siguranță și reguli de circulație explicate copiilor într-o manieră atractivă. Am zâmbit încontinuu, de mulțumire și plină de speranță și de recunoștință pentru felul în care cele două doamne polițist, alături de doamna învățătoare, au gestionat lecția! Am văzut copii dornici să răspundă la întrebări, curioși, copii care au adresat întrebări și au fost încurajați să-și exprime punctul de vedere.
Cu blândețe și deschidere, prin joc, copiilor li s-au explicat reguli de circulație. Însă, din punctul meu de vedere, aceasta a fost o lecție despre încredere, muncă în echipă, spirit civic, prietenie.
La lecția despre siguranța circulației a participat online și îndrăgitul ursuleț TEDI, care a adresat, la rândul lui, câteva întrebări copiilor.
Mi-au plăcut atât de mul răspunsurile copiilor la întrebările ursulețului Tedi, încât până și eu am luat notițe! Pe parcursul lecției, copii au învățat regulile de traversare a strazii, semnele de circulatie și cum să circule în siguranță cu bicicleta.
Las aici și câteva din notițele mele, care rămân valabile la orice vârstă!
- Oprește-te întotdeauna înainte de a traversa pe carosabil! Nu sta pe marginea trotuarului!
- Privește în stânga!
- Privește în dreapta!
- Privește din nou în stânga!
- Poți traversa strada, cu condiția să nu treacă niciun vehicul și să nu existe niciun alt pericol. În timpul traversării, poți ridica mâna, pentru a fi mai vizibil.
- Ține minte că atunci când cobori din autobuz, tramvai sau mașină, să nu traversezi direct prin fața sau spatele vehiculului! Nu ești vizibil în acest caz pentru șoferul acelui vehicul.
Copiilor li s-a explicat că persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani nu se pot deplasa pe bicicletă pe drumurile publice. Ei se pot plimba doar în parcurile unde accesul bicicliștilor nu este restricţionat. Fiecare bicicletă, atât a persoanei adulte, cât și a copilului, trebuie să fie echipată corespunzător cu ochi de pisică, frâne eficiente și claxon. În parc, bicicletele nu trebuie să deranjeze circulaţia pietonilor. Ele pot fi folosite pe pistele special amenajate sau pe aleile largi ale parcului, astfel încât pietonii să nu fie accidentaţi.
M-a impresionat faptul că toți copiii știau deja foarte bine semnele de circulație, și asta pentru că nu erau la prima lecție de acest fel,ei fiind implicați deja în proectul susținut de TEDI, Școala Siguranţei Tedi.
Recunosc că am simțit o mulțumire în suflet, la gândul că, prin intermediul proiectului Școala Siguranţei Tedi, copii de clasa I învață semnele de circulație, spre deosebire de mulți adulți din generația mea care au luat contact cu aceste semne de-abia când și-au dorit să aibă permis auto!!
Cum a fost lecția de siguranță rutieră pentru o mamă de adolescentă?
Cu toate că mă aflam acasă, în fața laptopului, am intrat în atmosfera din sala de clasă, molipsită de energia copiilor!
Le-am povestit noilor mei prieteni că, deși fiica mea are aproape 17 ani, de fiecare dată când iese din casă, îi reamintesc și eu câteva reguli esențiale:
- Să nu aibă caștile în urechi/ să nu asculte muzică atunci când traversează strada! Acest lucru este valabil și pentru deplasarea cu mijloacele de transport, dar și în zolnele aglomerate. Sunt de părere că, în aceste situațiii, este important să fim atenți, să nu fim distrași de nimic și să ne deplasăm în siguranță.
- Să nu alerge pe trecerea de pietoni, să nu alerge după autobuz/tramvai, mai ales atunci când este necesar să traversesze strada până la stația de autobuz/tramvai.
- Să se asigure bine înaine să traverseze strada, chiar și atunci când semaforul are culoarea verde pentru pietoni. Chiar zilele trecute am văzut un interviu cu Titi Aur (pilot, specialist în conducere defensivă) care sublinia acest lucru: este important să ne asigurăm chiar și atunci când pietonii au verde, pentru că pot exista situații neprevăzute… o defecțiune la mașină care împiedică frânarea sau chiar unui șofer i se poate face rău la volan și poate fi pus în imposibilitatea de a opri la semafor (și exemplele ar putea continua).
- Atunci când este pasager în mașină, reamintesc mereu Dianei să folosească centura de siguranță chiar și când stă pe unul din locurile din spate.
- La orice plimbare cu bicicleta, chiar și prin parc, este important să poate cască, genunchiere și cotiere.
- Aș mai adăuga pe lista noastră de reguli, purtatera unei veste reflectorizante, atunci când este necesar să ne deplasăm noaptea pe un drum slab iluminat, și suntem pietoni.
În cadrul acestui proiect, TEDI sprijină cadrele didactice care se înscriu, cu materiale de suport și clipuri video, pentru organizarea orelor cu tema “Deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului”.
Școala Siguranței TEDI încurajează cadrele didactice și părinții să desfăşoare cât mai multe activităţi pe tema siguranţei astfel încât, prin joc, elevii de clasa I să îşi însuşească informaţii noi şi utile pentru creşterea siguranţei lor în drum spre şcoală, la şcoală (copiii învăță inclusiv despre bullying), despre siguranță în mediul online sau atunci când sunt singuri acasă.
Felicitări TEDI pentru acest proiect atât de util și interesant pentru copii, cât și pentru părinți și cadre didactice!
Faină inițiativa! Îmi place cum sună. Oare se poate desfășura acest program și în alte orașe și chiar capitală? Ce știi, Nico?
Laura,
Școala siguranței Tedi este un program educativ implementat la nivel naţional şi se adresează elevilor de clasa I. În anul școlar 2020-2021 au fost înscriși 33.941 de elevi din toată țara. Ediţia actuală se apropie de final dar cadrele didactice sunt aşteptate cu drag să înscrie urmatoarele clase de elevi de clasa I, din toamnă 😊.
Invățătorii vor primi invitație pentru înscriere de la Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, atât ei cât părinții pot urmări site-ul programului pentru detalii și informații actualizate //www.scoalatedi.ro.
Mulrumesc si mult succes!
Ce mi-ar placea sa existe acest program adaptat si pentru copii de gradinita!
Andreea, sunt sigura ca Tedi va face tot felul de proiecte interesante, mai ales ca cel despre care am povestit este primit cu atata interes.
Multumesc!
Super initiativa! Mi-a placut mult si ce sfaturi ii dai Dianei, imi dau seama ca ar trebui sa le amintim, intr-adevar, si adolescentilor, dar si oamenilor mari. E un bun reminder pentru toata lumea deci sa luam exemplu de la cei mici si de la Tedi, desigur! Iti multumesc pentru acest articol, mi-a reamintit aspecte importante!
Mihaela, multumesc mult pentru aprecieri! Cel mai mult imi doresc sa ne fie copii în siguranță acasă, la școala, pe strada, iar proiectul acesta chiar tratează aceste probleme. Sper sa ajungă în cât mai multe scoli!
Eu vreau doar sa spun ca mi-a placut mult cum ai scris despre toata aceasta experienta! M-ai dus si pe mine cu gandul la orele de scoala din copilarie si chiar cred ca astfel de proiecte ar trebui facute an de an in toate scolile din Romania!
Ce emoții am avut, dacă ai ști!!! Nu m-am așteptat sa fiu atat de emoționată, m-am simțit și eu din nou eleva 🌷Multumesc!
Foarte frumos articolul! Mi-a plăcut mult!
Felicitări!!!
Mu, ma bucur mult ca iti place!