Cea mai simplă rețetă de pâine de casă, coaptă în cuptorul de la aragazul clasic

1

Azi mi-am găsit curajul să fac și eu pâine de casă!

Spun că am avut nevoie de puțin curaj, pentru că ultima dată când am făcut pâine în casă a fost în urmă cu vreo 2 ani.

Pentru că azi am făcut o pâine grozavă, vreau să vă împărtășesc și vouă o rețetă foarte ușoară, și vă asigur că o veți folosi de-acum încolo! Rezultatul a fost minunat, am scos din cuptor 2 pâini pufoase, delicioase, așa cum făcea bunica!

Recent m-am documentat mai mult despre pâine și apoi, ce să mai spun… mi-am asumat că sunt moldoveancă și, știți și voi că moldovencele au ceva în ADN-ul lor, mai ales cât vine vorba despre… bucătăreală!

De când lucrăm de acasă, petrec mai mult timp în bucătărie, mai ales pentru că este încăperea mea preferată din casă. Este spațioasă, primitoare și am lumină naturală toată ziua! Pe pervaz am înghesuit câteva ghivece: o plantă de cafea, o tufă mică de trandafiri, o orhidee pitică și un vrej de fasole, care se urcă pe jaluzelele de la geam.

Masa din bucătărie îmi servește drept birou.  Tot aici este ”turnul de control” în perioada aceasta dificilă.

Dar haideți să vă spun rețeta de pâine de casă coaptă în cuptorul de la aragazul clasic:

  • 750 g de făină albă- pentru 2 pâini ( eu am pus ”din ochi” aproximativ trei sferturi dintr-un pachet de făină de 1 kg)
  • Zahăr- o linguriță rasă
  • Sare- jumătate de linguriță
  • Drojdie uscată – 1 plic  
  • Ulei (am măsurat cu mâna, cât ulei mi-a încăput mie în căușul palmei, de vreo 2 ori)
  • Apă călduță
  • Un gălbenuș de ou- se unge pâinea înainte de a o băga la cuptor
  • Obligatoriu- răbdare și iubire

MOD DE PREGĂTIRE

Prima etapă

Într-un vas încăpător se pune făina, sarea și jumătate din pachețelul de drojdie uscată. Într-o ceașcă am pus o linguriță de zahăr, restul de drojdie și puțină apă caldă (2 degete, cât să se topească zahrul- am amestecat puțin).

Am turnat conținutul acesta peste făina din vas, amestecând ușor și am mai adăugat treptat apă călduță, până s-a format o cocă lipicioasă.

Acesta este momentul în care am pus în palmă ulei și am frământat puțin aluatul așa cum făcea bunica!  

Am mai pus puțin ulei în căușul palmei, am frământat vreo 2 minute, timp în care am mai adăugat și câte puțină făină, pentru a aduce aluatul la o consistență mai mare.

Am format o billă de aluat și am tapetat pereții vasului în care l-am frământat, cu făină. L-am acoperit cu o folie din plastic și cu un prosop curat și am lăsat vasul la cald, lângă aragaz, timp de o oră (sau până când am observat că aluatul a crescut și a dat afară din vas 🙂 ).

Etapa a doua- formarea pâinilor și încă puțină răbdare

Aluatul se pune pe un blat din lemn, tapetat cu făină. Eu l-am mai frământat foarte puțin, până a căpătat o textură mai densă.

Aluatul se împarte în două, iar fiecarei porții de aluat i-am dat forma unei bile, pe care am pus-o într-un castron.

Recomandare- În fiecare castron am așezat dinainte câte un prosop mic, curat, pe care am presărat făină. Fiecare bilă de aluat a mai așteptat cuminte în castronul ei, la cald, aproximativ jumătate de oră.

Etapa a treia

Pe tava de la cuptor (eu am un cuptor clasic și cred că toată lumea știe tăvile alea mari, emailate, negre) am pus hârtie de copt, pe care am uns-o cu foarte puțin ulei. Am scos din castroane pâinile și le-am așezat cu grijă pe tavă. Cu un cuțit foarte ascuțit am crestat puțin suprafața pâinilor, să arate frumos J și le-am uns cu gălbenuș de ou.

Recomandare: Preîncălziți cuptorul înainte să băgați pâinea în cuptor!

Pâinea mea s-a copt în aproximativ 30 de minute, la foc mic, cu tava introdusă în spațiul de la mijlocul cuptorului. Pentru că majoritatea aragazurilor vechi au câte o chichiță, eu am păzit pâinea și am verificat constant să nu crească flacăra.

Sper să vă folosească rețeta mea de pâine!

Vă mărturisesc că am pregătit pâinea asta cu mare drag și cu răbdare. Cred că acesta este secretul unei pâini de casă reușite!

Diana, fiica mea, s-a luminat la față când a văzut că scot pâinea din cuptor!

Știți, eu cred că acesta este unul dintre limbajele iubirii!

Să faci o pâine de casă pentru familia ta, să umpli cu mirosul acesta divin toată casa!

Aștept să-mi spuneți dacă faceți și voi pâine de casă și dacă aveți și voi alte ”trucuri”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here