Ce să faci cu hainele pe care nu le mai porti

22
Nu cred că sunt singura femeie care și-a propus să aibă în sifonier numai hainele în care se simte bine și care o reprezintă!

Eu mi-am dorit acestă schimbare deoarece sunt de părere că hainele spun multe despre persoana care le poartă! Mă săturasem să spun mereu că nu am cu se să mă îmbrac, deși aveam dulapul doldora de lucruri!

Așa că, am luat măsuri! N-a fost ușor, dar acum am o mare satisfacție când îmi deschid dulapul. Mă pot lăuda că am păstrat în garderobă doar hainele care-mi aduc bucurie și care îmi vin foarte bine!

Despre cum am parcurs acest proces de schimbare a relației cu hainele mele poți citi aici și aici.

Întrebarea este, ce facem cu hainele la care trebuie renunțăm? Ce facem cu hainele care nu ne mai vin sau care nu ne mai plac?

Pe unele dintre noi chiar ne leagă amintiri frumoase de anumite piese vestimentare, și nici faptul că am cheltuit niște sume considerabile pentru achiziționarea lor, nu poate fi ignorat!

Să le aruncăm? În niciun caz! Trebuie să găsim o modalitate prin care, hainele noastre vechi, să ne aducă măcar o mulțumire.

O soluție ar fi târgurile gen ”yard sale”. Însă nu avem întotdeauna timp sau dispoziția necesară să pierdem câte o zi întreagă la yard sale, cu speranța că vom recupera măcar o parte din banii cheltuiți (mai intervine aici și transportul hainelor către târg, desfă-le și strânge-le din nou… puțină bătaie de cap).

Aşa că, am putea să donăm hainele pe care nu le mai purtăm, sau chiar am putea să le reciclăm!

Iată ce am ales eu să fac cu aceste haine:
 1. Le donez Asociației Benefacto (despre care poți afla aici). În urmă cu 1 an, eu am avut o experiență foarte frumoasă cu reprezentanta asociației. Ne-am întâlnit în oraș și i-am dat câteva pungi cu haine (în special haine care îi rămăseseră mici fiicei mele). Știu sigur că hainele au ajuns la copiii din Centrul de Plasament Cehu Silvaniei din Sălaj. De Crăciun, am primit chiar și o felicitare de mulțumire din partea copiilor!
 2. Am donat haine la biserica din cartier. Înainte de sărbători, am dat o fugă la biserică și am întrebat preotul dacă pot dona haine. Mi-a arătat o cameră unde le pot lăsa, urmând să le distribuie celor care au nevoie. Să știi că m-am simțit foarte bine după asta!
 3. În București, hainele curate și fără defecte pot ajunge la oamenii nevoiași dacă le aduci la containerul colector aflat în strada Ion Ghica nr. 11, din fața Ambasadei Republicii Cehe. Hainele și încălțămintea strânse în scopuri umanitare sunt  distribuite ulterior, prin intermediul unor organizații non-guvernamentale.
 4. Despre magazinul social SocialXchange înființat în cadrul DGASPC Sector 6, cu siguranță că a auzit toată lumea! SocialXchange acordă bunuri dar și servicii persoanelor aflate în dificultate. Mai mult decât atât, magazinul oferă donatorilor, niște puncte, care pot fi acumulate și folosite pentru achiziționarea anumitor produse.
 5. O altă soluție este să ducem hainele pe care nu le mai purtăm, la un magazin H&M. Da, ai citit bine, la H&M! Pentru că, în lanțul de magazine se va derula și în acest an, o campanie cu sloganul  Bring It” prin care se susține reciclarea hainelor.

Încă din 2013, retailer-ul H&M a lansat inițiativa globală Garment Collecting, ce presupune colectarea hainelor, la nivel mondial.

Moda este mult prea scumpă pentru a ajunge în gropile de gunoi, este mesajul pe care il transmite H&M!

Și în 2017 putem lăsa hainele vechi, indiferent de brand și de starea acestora, în toate magazinele H&M de la noi. În magazin vom primi la schimb, vouchere de reducere.

Iată o nouă abordare a modei, în mod sustenabil!

Găsești mai multe informații despre această campanie, pe site-ul Social Agenda.

Acestea sunt doar câteva idei care sper să te ajute și pe tine să iei o decizie responsabilă, atunci când vine vorba despre hainele pe care nu le mai porți și pe care încă le depozitezi în garaj sau pe balcon.

Din comoditate sau poate din lipsă de timp, ne umplem spațiul cu lucruri pe care nu le mai folosim. Şi ignorăm faptul că, acel spațiu gol, are un rol important în viața noastră!

De cele mai multe ori, spațiul gol nici nu trebuie umplut! În niciun caz cu haine, pantofi sau lucruri pe care nu le folosim!

Spaţiu, lumină şi ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască, pe lângă o farfurie cu mâncare şi un pat.

Le Corbusier

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook și pe Instagram. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

Keep on sharing!

N

22 COMENTARII

 1. Si daca iti spun ca eu nu auzisem de SocialXchange? Am intrat pe site sa ma dumiresc despre ce este vorba mai exact. Mi-ai dat idei bune pentru hainele pe care nu le mai port. Stiu sigur ca una o voi aplica: aceea sa duc hainele la biserica. Duminica aceasta merg sa vorbesc si eu.

 2. Eu de obicei donez hainele care nu imi mai vin, asta dupa ce am intrebat prietenele daca nu le vor ele. Si, pentru ca mi-am luat masina de cusut, uneori le mai transform in ceva nou, asta daca sunt haine ce mai imi vin si mi-au fost foarte dragi in trecut.

 3. Foarte misto articolul! Chiar o sa dau share, pentru ca sigur va ajunge la oameni care vor ajuta! Sunt total de acord cu a dona hainute care sunt bune de purtat, dar care nu ne plac sau nu ne mai vin!
  Multumesc pentru postare! La unele idei chiar nu m-am gandit, dar promit ca iau masuri! 🙂

 4. Wow…cate idei bune…anul trecut si eu ma aflam in situatia in care imi facusem ‘curat’ in dulap si nu stiam ce sa fac cu hainutele pe care nu le mai purtam…hainute bune dar pe care nu le mai doream ;;) Foarte bun si util articolul! Felicitari! 💋💋💋

 5. Și eu aleg să donez de foarte multe ori hainele pe care nu le mai port. În Iași sunt foarte multe locuri unde poți face asta, iar ultima oară am ales un loc în care hainele sunt reciclate și vândute în scopuri caritabile.

  • Hei, ce frumos! Cand aud despre Iasi ma cuprinde nostalgia. Ma leaga multe de acest oras. Si tot aflu ca se intampla lucruri frumoase acolo…mai ca-mi vine sa dau o fuga intr-un weekend!

 6. Foarte util articolul. Eu donez random haine. Le tin prin mașină pana dau de cineva căruia i le dau. Sunt multi oameni necajiti in Bucuresti. Nu ar strica sa fac treaba asta ceva mai organizat.
  Ah si auzisem de H&M si mi s-a parut tare. Ma gandesc doar la faptul ca mi se pare ca in Romania oamenii ajung sa stranga multe lucruri de care sigur nu mai au nevoie! E pacat sa aruncam si sa creștem numărul deseurilor daca este atat de usor sa reciclezi!

 7. Eu de când ma știu donez tot ceea ce nu port persoanelor nevoiașe. Așa făcea mama si asa fac si eu acum. Ma bucur când ii va d îmbrăcați cu lucrurile mele, înseamnă ca le-am fost de ajutor.

 8. Asta incerc sa fac si eu cand ma hotarasc ca unele haine nu le mai port…obisnuiesc sa le dau unor oameni care nu au o situatie materiala prea buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here