Ce am învățat de la Pancake planet despre still life photography

0

Dacă citiți textul ăsta și încă n-aveți o pasiune în viața voastră, mai bine nu-l citiți! Închideți, schimbați canalul, faceți ceva și căutați- vă pasiunea! Vă aștept apoi!

Ca să vă fie mai ușor, am să vă dau totuși câteva instrucțiuni, despre cum puteți să vă găsiți pasiunea. Prima instrucțiune este să vă dați timp și să aveți curajul să vă descoperiți artistul interior! Dați-i întâlnire zilnic, lăsați-l să fie creativ, să-și facă de cap! Nu încercați să-l controlați, încurajați-l! Odată ce-l descoperiți, pe artistul vostru interior, sunteți câștigați! Nu promit că asta vă va aduce mai mulți bani în portofel, dar cu siguranță vă va schimba perspectiva asupra vieții!

Spre exemplu, uitați- vă la Adina! În ziua în care a văzut cu coada ochiului niște clătite pe care le-ar fi mâncat din priviri, primul ei impuls a fost să le facă o fotografie! Apoi le-a mâncat! Și-a ascultat artistul interior căruia i-a dat voie să facă câteva zeci de fotografii unor … clătite!

Din acel moment, Adina a visat până și noaptea, clătite pufoase, așezate una peste alta, cu siropul de arțar scurgându-se peste bucățile de fructe aruncate în farfurie. Cu topping, fără topping, cu sau fără fructe, clătitele s-au așezat atât de frumos în imaginația ei și nu i–au dat pace, până nu și-a cumpărat un aparat de fotografiat, cu care să le facă celebre!

Clătitele nu i-au dat pace, Adina nu s-a împotrivit, artistul interior a venit cu magia! Pancake Planet este rezultatul. Adică cele mai instagramabile pancakes la care n-ai cum să nu poftești!

Pentru cei care nu o cunosc (încă) pe Adina Chițu, o puteți căuta pe Instagram. Sunt sigură că fotografiile vă vor spune totul despre ea!

Puțin despre mine am vă spun eu: sunt cel mai amator fotograf amator! Dar nu orice fel de amator, ci unul pasionat! R al meu ar adăuga și pasional, dar asta este o cu totul altă discuție! 🙂

Fotografiile pe care le face Adina sunt acum ”pe val” pe Instagram, iar asta este numai o mică parte din munca ei! Ele poartă hashtagul sau, mai bine zis denumirea ”still life photography”. Genul acela de fotografii în care apar numai lucruri (elemente neînsuflețite puse la grămadă, ar spune unii) dar care, puse într-o armonie perfectă, de cineva ca Adina, invevitabil fac pe oricine să scape un ”WOOOW”!

Spun o poveste…  și iată dovada:

Sâmbăta trecută am fost la un wokshop de still- life photography pe care l-a susținut Adina, adică Pancake Planet, workshop organizat în colaborare cu F64 și Sony. Am aflat câteva trucuri despre fotografia ”still life” pe care vreau să ți le împărtășesc și ție!

  • Orice fotografie bună pornește de la un scenariu, o imagine, pe care ar fi bine să o ai în cap înainte de a o realiza. Așa vei ști sigur de ce elemente ai nevoie pentru setup și îți va fi clar ce mesaj dorești să transmiți.

La ce se vor gândi cei care îți vor privi fotografia? Ce se vor întreba?

  • Alege un cadru pentru fotografie, cât mai aproape de o fereastră, pentru a avea lumină naturală.
  • Folosește- te de țesături de diferite texturi (props), alege culori complementare, pentru că vor pune în valoare piesa centrală a fotografiei, vor crea intensitate, vor sublinia detaliile.
  • Stabilește cu ce vei delimita cadrul. Poate cu o plantă sau te vei folosi de un scaun, așa cum a făcut Adina la workshop?

Cu toate că fotografiile mele nu sunt nici măcar comparabile cu minunățiile pe care le face Adina, pot totuși să confirm că realizarea unui setup poate dura jumătate de oră, chiar și o oră!

Așadar, tot ce vedeți în fotografiile aceasta sunt elemente din opera de artă pe care v-am arătat-o mai sus!

Știu, am spus operă de artă, sunt convinsă că n-o să mă contraziceți! Ar putea fi reinterpretarea unei picturi  celebre, a unei pânze cu natură statică semnată de Monet sau Grigorescu!

În cele două ore de workshop pot să spun că am asistat la o demonstrație de talent, creativitate și pasiune, completată foarte evident de foarte multă muncă,  ambiție și învățare continuă!

Iar succesul în orice domeniu reprezintă mix între toate aceste elemente!

N-aș putea să închei fără să vă recomand câteva cărți în care eu am găsit idei care m-au ajutat să-mi schimb mindset-ul legat de pasiune și de curajul de a fi creativ: ”Lecții de magie!  (Elizabeth Gilbert) , ”Și tu poți să zbori” (Seth Godin), ”The Element: How Finding Your Passion Changes Everything”.

„Cred că asta e una dintre cele mai vechi şi mai generoase feste pe care ni le joacă universul nouă, oamenilor, atât pentru amuzamentul lui, cât şi al nostru. Universul ascunde comori stranii în adâncul fiecăruia dintre noi, şi apoi se retrage ca să vadă dacă le putem găsi.”

Curajul de a porni în această căutare, mai întâi de toate – iată ceea ce deosebeşte o viaţă banală de una plină de magie! (Elizabeth Gilbert)

still life photography

Aștept să-mi spuneți ce credeți voi despre fotografiile still- life. Ce se ascunde în spatele unei fotografii bune? La ce v-a dus gândul când ați privit fotografiile de la workshop?

Mie puteți să-mi dați follow și pe Instagram @mamapetoc unde mi-am pus la bătaie creativitatea 🙂 , locul unde vă voi ține la curent și cu alte activități interesante!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here