Am parcurs 1962 de kilometri prin România

0

Peste 1900 de kilometri. Atât am parcurs la începutul lunii august, prin România. Au fost 6 zile pline, am vizitat locuri în care nu mai ajunsesem până atunci. A fost o vacanță în care nu pot să spun că m-am odihnit, dar în care m-am încărcat cu multă energie din aia bună! În fiecare seară am pus capul pe altă pernă, în altă locație de vis! Cu rucsacul în spate am pornit dimineața la drum!

Distanțele mari le-am parcurs cu microbuzul, alături de 19 fantastici! Așa am să le tot spun oamenilor alături de care am descoperit România așa cum n-am mai avut ocazia până acum! România Atractivă.

Totul a început pe 1 august când, alături de echipa celor 19 fantastici, jurnaliști, povestitori, călători, iubitori de frumos și de destinații turistice culturale, am pornit în călătoria noastră de 6 zile prin România. Niciunul dintre noi nu cred că s-a gândit, când am pornit la drum, că vom pargurge 1962 de kilometri minunați prin România, că vom ajunge în locuri cu peisaje care ne vor tăia răsuflarea, că vom cunoaște oameni care, în vârf de munte, ne vor așeza la masa lor!

Niciunul dintre noi nu s-a așteptat să audă atâtea povești de suflet, că vom mânca cele mai bune mâncăruri tradiționale sau că ne vom sprijini unii de alții când ne va fi greu pe drum. Niciunul dintre noi nu s-a gândit că ne vom îngrămădi pe o pătură, în mijlocul pustietății, bucuroși că am reușit să facem traseul acela nebun, la 40 de grade, prin munți, până la Peștera Topolnița.

Niciunuia nu cred că i-a trecut prin cap că vom ajunge să împărțim un măr sau o folie de Triferment.

Alături de echipa asta fantastică am vizitat în prima zi culele oltenești. Cula Cartianu, cula Duca- din Complexul Muzeală Măldărăști și cula Greceanu. Aceste cule sunt vechi locuințe fortificate din județele Gorj și Vâlcea. Cuvântul culă provinde din limba turcă ”kula” care înseamnă turn. Construcțiile se impugn prin masivitatea zidurilor, prin arhitectura deosebită, prin arcadele care se deschid către exterior permițând luminii să intre în camerele odinioară locuite.

Ruta culelor cuprinde, pe platforma România atractivă, 11 obiective care merită descoperite și admirate, în vacanțele prin România.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele unde am ajuns spre seară este unul dintre singurele trei poduri naturale din lume, al doilea din Europa, cel mai mare si singurul din România pe care se poate circula cu mașina. Este format din calcar și are o lungime de aproximativ 30 de metri.

Am înnoptat la Conacu Boierului din Ponoarele unde am avut o adevărată experiență gastronomică: oaie pe boți de alun, prajitură cu mălai si cozonac sucit alături de alte preparate tradiționale… ceea ce explică și prezența unei folii cu Triferment în vacanța noastră 😊

În cele 6 zile am făcut un jurnal de călătorie ”la cald”  pe Instagram, unde am postat stories și reel-uri din toate aceste locuri superbe.

Dar să mergem mai departe… Peștera Topolnița m-a dat pe spate! Peștera poate fi vizitată doar în anumite perioade, fiind deschisă turiștilor câteva zile pe an. Am fost însoțiți de angajați ai Geoparcului Platoul Mehedinți, care ne-au fost ghizi prin pădure, către peșteră, și care ne-au dus în peșteră, cu caiacul. Accesul în peșterea Topolnița se face numai cu caiacul. Topolnița este una dintre cele mai inedite rezervații speologice din România. Are zone unice în lume și este declarată monument al naturii. Este a doua ca mărime din țară și a 17–a din lume având o lungime de aproximativ 11000 de metri.

A fost o adevărată aventură: eu – un fel de Indiana Jones cu cămașa legată pe cap pe post de turban, sprijinindu-mă de o creangă uscată găsită în pădure de care m-am ajutat să urc dealul abrupt și să cobor către peșteră. Traseul către peșteră ar putea ridica probleme dacă nu ești echipat corespunzător, mai bine zis… încălțat corespunzător. Este abrupt, alunecos în unele zone, dar se poate parcurge cu răbdare și cu o doză destul de generoasă de voință, mai ales dacă afară sunt 40 de grade 😊 Dar au meritat toate emoțiile și efortul, pentru că peștera Topolnița este o adevărată minune a naturii, e un loc în care ai șansa să intri poate o dată în viață!

Ce să mai spun, am fost toată numai un wow și un mamăăăă ce frumos! Am mai fost și ”mamăăă ce delicios” la masă la LuciAna din Densuș, unde am mâncat tocană cu mămăligă, ciorbă de afumătură cu tarhon și gogoși din alea umflate.M-am relaxat în șezlong, am băut și câte puțin lichior din toate fructele pe care le știu și am ascultat poveștile lui nea Luci, gazda noastră.

Am continuat călătoria prin România Atractivă la Cetatea Medievală a Severinului, una dintre cele mai importante monumente ale Drobetei și de ea se leagă celelalte 2 nume regăsite în denumirea orașului, Turnu-Severin. A fost construită, cel mai probabil, între anii 1247-1250, de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți și reprezenta centrul politico-administrativ al Banatului de Severin. Apoi, câteva ore bune am petrecut la Ulpia Traiana Sarmizegetusa – în Forul lui Traian. Întemeiată între anii 109-110, de către guvernatorul Decimus Terentius Scaurianus, în numeleîmpăratului Traian, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala temporară a Daciei romane  și locul unde își avea sediul procuratorul financiar al provinciei. Mai târziu, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a primit epitetul de metropolis.

Toarte aceste destinații se regăsesc Ruta castrelor romane, România Atractivă

Am ajuns și la Băile Neptun – fostele Băi Imperiale, o emblemă patrimoniului balnear din România…din păcate azi într-o stare foarte avansată de degradare.

Articolul precedentAm expus 2 lucrări mix- media la Palatul Bragadiru
MAMAPETOC.RO este spațiul meu de exprimare, un blog care ori îți place, ori nu-ți place :) Dacă decizi că-ți place, vei găsi aici o mulțime de subiecte care să te inspire, despre tot ce înseamnă viața unei femei moderne, a unei mame care a decis să iasă din bula mămiciei, care îndrăznește să fie prioritatea numărul 1 în lista ei de prorități și să trăiască așa cum îi place. aici.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here