Am făcut un exercițiu de pictură intuitivă cu culori acrilice

1

Odată ce începi să pictezi cu culori acrilice s-ar putea să descoperi că pot deveni ușor preferatele tale, mai ales dacă ești ca mine, un începător într-ale picturii!

Recent am testat acrilicele Ladoga pe care le-am găsit la Profi Art și doresc să vă împărtășesc și vouă concluziile la care am ajuns!

Înainte să vă dezvălui câteva moduri simple și creative pentru pictura în acrilice, vreau să vă fac o mărturisire: pentru a-mi descoperi stilul de pictură care mă reprezintă, traversez momentan faza în care îmi doresc să explorez cât mai multe tehnici, materiale și, consider că, în această etapă, îmi sunt foarte utile cursurile de pictură online.

În urmă cu câteva luni am descoperit-o pe Tracy Verdugo, o autraliancă veselă, plină de viață și de idei curajoase, idei care se reflectă și în arta ei. Tracy este artista carte m-a inspirat să explorez și eu pictura intuitivă. 

La cursul pe care l-am făcut cu Tracy Verdugo am decis să folosesc numai culori acrilice Ladoga.

Unul dintre exercițiile propuse de Tracy a fost să pictăm așa cum ne indicau cuvintele pe care ea le extrăgea dintr-o… căciulă :). Primul cuvânt a fost ”wet”. Am ales nuanța 703 phthalocyanine green și, cu pensula plină de apă și de culoare, fără să-mi propun să pictez ceva anume, am trasat la întâmplare o linie pe foaia din fața mea. A fost un adevărat exercițiu de spontaneitate și de explorare a creativității!

Următoarele cuvinte au fost: small, bold, big, delicate, transparent… Pe foaia mea de studiu au apărut semne, pete, linii, puncte mai mari și mai mici, forme transparente și urme îngroșate de culori acrilice. Am fost surprinsă să descopăr peliculele transparente și delicate, dar și semnele puternice, intense, lăsate de culorile acrilice Ladoga!


Un exercițiu de spontaneitate prin care am încercat să-mi găsesc fluiditatea și libertatea în stilul meu de pictură și care m-a încurajat să merg mai adânc în arta mea. Accentul nu este pus pe rezultat, ci pe proces.

Dacă ești  interesat de pictura în acrilice trebuie să știi că vopseaua acrilică este o vopsea pe bază de apă. Din acest motiv, culorile acrilice sunt foarte ”iertătoare”. Când ai pictat ceva ce nu-ți place, există două lucruri pe care le poți face: fie poți curăța imediat cu apă, fie poți să aștepți câteva minute ca vopseaua să se usuce și apoi să pictezi peste stratul uscat. Iar dacă simți că ai atins un punct fără întoarcere și nu-ți place rezultatul, poți să acoperi toată pânza sau foaia cu culori acrilice și să o iei de la capăt.

În pictura în acrilice mai poți folosi o tehnică foarte interesantă, care mie-mi place foarte mult! Fac culorile acrilice să curgă pe pânză folosind foarte multă apă. Ridic pânza în poziție verticală și aștept să se scurgă culorile.

Un efect similar îl poți obține și dacă folosești un pulverizator cu apă. Eu folosesc un spray de la o soluție de spălat geamurile 😊. Pun culoarea pe pânză și, pe canvas-ul așezat în picioare, pulverizez apă. Culorile acrilice se scurg și creează o ”perdea” delicată.

Dacă doriți să întârziați uscarea colorilor acrilice și vreți ca vopseaua să se întindă mai mult, puteți folosi un retarder acrilic care va reduce timpul de uscare.

Un alt lucru important în pictura cu acrilice este să speli pensulele cu care ai pictat, imediat după ce ai decis să te oprești. Pensulele îmbibate cu culori acrilice sunt ușor de curățat atunci când culoarea este udă. Nu abandona pensulele după ce ai pictat cu culori acrilice, pentru că va fi foarte greu ulterior să le redai flexibilitatea și finețea, dacă vopseaua acrilică se usucă.

La Profi Art am găsit și gama de culori acrilice Sonnet. Este o gamă de culori acrilice destinate studiului. Gamele de studiu sunt preferate de începători datorită unui raport calitate vs. cost foarte avantajos. Culorile acrilice Sonnet conțin pigmenți sintetici și liant de calitate, fiind preferate de mulți artiști la început de drum datorită intensității culorii și a rezistenței sale la lumină (în timp, o culoare acrilică de o calitate mai slabă își pierde intensitatea).

Pe de altă parte, culorile acrilice Ladoga pe care eu le-am folosit la cursul online de pictură fac parte dintr-o gamă mid range, ca și calitate. Câteva nuanțe din această gamă de acrilice conțin pigmenți de pământ și o cantitate mai mică de liant decât culorile acrilice dintr-o gamă de studiu. Acest raport pigment-liant duce la o culoare plină, intensă și strălucitoare și la amestecuri de culoare saturate.

Culorile acrilice sunt incredibil de distractive și iertătoare, așa că îți recomand să le încerci! Te încurajez să arăți celorlalți lucrările tale, să le postezi pe Instagram sau Facebook și, dacă vrei, te rog să-mi dai tag! Astfel voi putea și eu să-ți admir picturile!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here