Adolescenții își dau întâlnire la Food Revolution Day la Conac

1

Diana are aproape 13 ani și nu-mi seamănă fizic aproape deloc.

Eu am fost mereu slăbănoagă, iar în copilărie chiar m-am ales cu câteva porecle din cauza fizicului meu uscățiv. Eram Olive, iubita lui Popeye Marinarul. Până și ai mei în spuneau ”fus îmbrăcat”. Eram foarte slabă, deși mâncam de toate.

În familia mea, toată mâncarea era de la țară, de la bunici.

Ouăle erau ouă de la găinile bunicii, iar puiul era pui crescut toată ziua în grădină, prin iarbă. Laptele era lapte de la vaca noastră, pe care o duceam și eu la câmp, atunci când eram în vacanță.

Gemul, dulceața și compotul erau făcute de mama, din fructele culese din livada noastră, iar pătrunjelul și ceapa erau tot din grădină. Fasolea, cartofii, varza, vinetele și ardeii. Toate erau din grădina din spatele casei bunicilor.

Aveam în permanență legume proaspete de la noi de la țară, cum obișnuiam să spunem.

Nici nu-mi amintesc ca mama să fi cumpărat alimente din comerț. Până și ulei aveam… tot de la țară. Bunicii aveau un câmp întreg de floarea soarelui pe care o recoltau toamna și făceau ulei.

Aveam până și sfeclă de zahăr, pe care bunicii o dădeau la fabrica de zahăr de la Bucecea. Așa primeau în schimb zahăr, cât să ne ajungă până în primăvară. Îmi amintesc că zahărul făcea parte din categoria alimentelor scumpe. Îl puneam dimineața în ceai, iar mama îl folosea la prăjituri.

Așa am crescut eu. Acolo, la țară, între Botoșani și Dorohoi.

Azi, am nostalgia laptelui fierbinte pe care bunica îi turna în ceaun, după ce răsturna pe masa veche din lemn, o mămăligă mare cât toate zilele, din care ieșeau aburi.
Laptele ăla din ceaun este gustul copilăriei mele!

Tot azi, regret că fiica mea nu are aceste experiențe. Nu va avea niciodată genul acesta de amintiri, care să îți lase gura apă chiar și după 30 de ani! Nu pot să-i ofer Dianei amintirea vacanțelor petrecute la bunici, cu picioarele murdare prin iarba acoperită de rouă.

Diana e crescută în București.

Merge la o școală de stat și mănâncă aceleași alimente ca și ceilalți adolescenți. Cu toate eforturile mele de a-i forma un obicei alimentar cât mai sănătos, nu reușesc în totalitate. Diana petrece 10 ore pe zi în compania altor copii. Care vin, la rândul lor, cu obiceiuri alimentare diferite.

Îți spuneam la început că fiica mea nu-mi seamănă fizic. Mai are puțin și mă depășește în înălțime, iar în privința greutății, suntem aproape pe picior de egalitate. Balanța tinde să încline înspre ea, dacă vorbim de numărul la încălțăminte. Gândul că-mi va purta vreodată pantofii s-a risipit de când Diana avea 11 ani!

Dacă am îngrijorări legate de nutriția copilului meu?

Da. Sunt îngrijorată, și am să-ți spun și de ce:

  • adolescenții au un program de mese dezordonat;
  • consumă dulciuri sau produse de patiserie, în mod exagerat;
  • adolescenții își cumpără frecvent băuturi carbogazoase;
  • evită legumele, preferă mâncarea fast- food și sosurile de tot felul;
  • mâncărurile favorite sunt pastele și pizza.

Eu nu cred că există un părinte de adolescent care să nu aibă aceste îngrijorări legate de alimentație. Și chiar sunt convinsă că, indiferent de obiceiurile alimentare sănătoase cultivate acasă, majoritatea adolescenților sunt influențați de ceilalți.

Acesta este motivul pentru care am invitat-o pe Diana, împreună cu prietena ei cea mai bună, să-mi fie alături la Food Revolution Day la Conac, pe 20 mai. Conacul Golescu Grant va găzdui acest eveniment minunat, destinat copiilor și părinților.

Este al doilea an în care participăm la Food Revolution, pentru că noi chiar credem în revoluția asta alimentară!

Și aș vrea să-i iau cu mine, dacă aș putea, pe toți colegii fiicei mele! Cu părinți cu tot! Împreună avem șansa să schimbăm lucrurile și să ne conducem copiii către un stil de viață sănătos!

Abia aștept să gătim delicioasele rețete ale lui Jamie Oliver, alături de nutriționiști, bloggeri și invitați speciali. În plus, ne vom bucura și de o oră de sport oferită de Revvolution – Powered by Valentin Vasile.

Copiii noștri sunt expuși la tot felul de forme de promovare a produselor alimentare și băuturilor ‘junk’. Aproape 90% din reclamele de la TV sunt pentru produse bogate în sare, zahăr și grăsimi hidrogenate.

FOOD REVOLUTION este programul implementat de Jamie Oliver la nivel mondial și are ca scop educația alimentară a copiilor ca și fundament pentru o viață sănătoasă.

În întreaga lume, pe 20 mai,  Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă prin evenimente si ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți.

Vino și tu la Food Revolution Day La Conac. Găsești detaliile evenimentului aici!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook și pe Instagram.  Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

 

1 COMENTARIU

  1. Salutare Nico, inca nu sunt parinte de adolescent dar va veni si randul meu. Imi place mult articolul insa sa stii ca eu cred ca noi le punem baza obiceiurilor si alegerilor sanatoase, acasa, copiilor nostrii. Si chiar daca ei vor interactiona cu altii adolescenti cu moduri diferite de a se alimenta si chiar daca vor mai incerca si din junk food, nu ma ingrijorez. Sunt convinsa ca vor sti si se vor intoarce intotdeauna la ce i-am invatat noi, asa cum tu te gandesti cu nostalgie la ceea ce ti-au oferit parintii si bunicii tai. Nu e “indiferent de obiceiurile alimentare sanatoase cultivate acasa” e datorita lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here