Mi-am pus tocurile, cămașa albă și mi-am dat două pufuri de parfum, în grabă. Unul la gât, unul la încheietura mâinii drepte. Mi-am luat un răgaz să-mi duc către nas mâna, și să adulmec parfumul ăsta care îmi place atât de mult!
Înainte să ies pe ușă, m-am mai privit o dată în oglindă, să mă asigur că sunt gata: îmbrăcămintea, geanta pe umăr și un zâmbet de ștrengar nerăbdător. Mergeam la Social Media for Parents 2017, pentru prima dată în viața mea de mămică cu blog.
N-am să te plictisec cu detalii legate de mediul on-line și ce se învârte în capul unui participant la un asemenea eveniment. Tu, cititorul meu, nu-ți dorești detalii tehnice și mă cunoști deja!
Hai să-ți spun ce am învățat eu de la conferința asta, de altfel, una dintre cele mai mari conferințe destinate părinților bloggeri, organizată de Evensys.
N-am să-ți vorbesc de campanii, trafic pe blog și comunități on-line! Stai să vezi ce chestii interesante, despre viață, am aflat de la speakerii invitați.
De la Urania Cremene (parenting trainer), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut relațional), Adrian Asoltanie (trainer educație financiară), Sorin Cadar (medic) și mulți alții.
Țin-te bine!
Am ales 8 lucruri, 8 idei care mi-au plăcut mie, și pe care vreau să le dau mai departe. Fie că ai un blog, ești o persoană activă în mediul digital sau fie că ești o mămică ce își dorește pur și simplu să afle lucruri noi, ceea ce vei citi, este aur! Promit!
- Noi, părinții, chiar și cu toată grija și dragostea noastră, putem să le inducem și să le provocăm copiilor, tot felul de afecțiuni! Așa că, mai ușor cu grija exagerată față de copil! Nu orice strănut rebel trebuie tratat!
- Practică recunoștința! Este exercițiul care îți poate schimba viața!
- Cuplul mamă- tată este prioritar pentru copil! Da, da! Noi, părinții, prin felul în care ne purtăm în viața de cuplu, le arătăm copiilor noștri cum arată o relație sănătoasă de iubire sau cum arată o relație toxică! Copiii simt atunci când există un disconfort în viața de cuplu, o tensiune între părinți! De la noi, copiii învață empatia și cum trebuie să se comporte în viața de cuplu.
Felul în care ne rezolvăm problemele în familie, influențează felul în care copilul își va rezolva propriile probleme!
- Unul dintre marii inamici în viața unui cuplu fericit este abandonul. Acesta se manifestă în situațiile în care unul dintre parteneri nu mai este disponibil emoțional pentru celălalt! Asta ar trebui să fie o temă de gândire pentru fiecare dintre noi! De aici, și până la a fi singur alături de cineva, nu este decât un pas!
-
Am aflat și rețeta unui cuplu fericit! Iat-o, are 3 ingrediente:
- Timp zilnic de re-apropiere (trebuie să de reconectăm la partenerul de viață după un timp în care nu am fost împreună, chiar dacă este vorba de numai câteva ore). Acesta este un lucru esențial și în relația cu copiii, pe care eu îl practic zilnic cu fiica mea. Ne reconectăm :). Închipuie-ți un cablu, un prelungitor scos din priză: atunci când ne reîntâlnim, căutăm să ne reconectăm unul la celalalt. Băgăm prelungitorul în priză, mai pe românește!
Între noi fie vorba, asta-i regula de aur pe care o respect cu sfințenie cu cei dragi mie!
- Menține noutatea, surprizele. Micile surprize făcute partenerului de cuplu sunt ca sarea și piperul unei relații! Hai, recunoaște, și tu ești impresionat de câteva cuvinte frumoase scrise pe un bilețel! Sau de un mesaj primit pe neașteptate, o floare, un compliment drăguț atunci când ai părul vâlvoi… La capitoul surprize în relația de cuplu mă opresc aici, dar te invit să apelezi la imaginația ta bogată!
- Rutina. Da, da, rutina de care fuge toată lumea, e bună în cuplu! Aduce stabilitate și siguranță. Rutina să ne bem împreună cafeaua de dimineață, plimbările scurte în parc dumnica, alergatul împreună marțea și vinerea… lucruri care să facă parte dintr-o rutină a cuplului!
-
Educația financiară a copiilor este exact ca educația sexuală! Copiii, ori o învață de la părinți, ori o învață la colțul blocului sau în alt anturaj.
Așadar, facem copiilor și educație financiară! Și nu numai copiilor, după părerea mea! Bunicii care cumpără tot felul de lucruri nepoților, încontinuu, nu sunt excluși din ecuație! Copiii trebuie să știe că, pentru fiecare pennyboard, kendama, smartphone sau mai știu eu ce gadget, părinții lor sunt nevoiți să muncească! Adică își trimit părintele la muncă încă o săptămână, pentru o kendama!
Copiii trebuie să știe cum se câștigă banii, cum să economisească și că trebuie să ofere celuilalt, să ajute.
Un principiu simplu, pe care îl putem aplica în cazul copiilor, ne-a fost dezvăluit de Adrian Asoltanie:
50% din banii câștigați (alocație, bani primiți în diverse ocazii de la nași, bunici) se pun deoparte, se econnomisesc; 40% din bani pot fi cheltuiți pe lucrurile de care copilul are nevoie sau și le dorește (evident, nu vor fi acoperite toate dorințele sale) iar cu privire la 10% din suma câștigată, trebuie să ne învățăm copiii să o ofere, să doneze, să facă acte caritabile (așa le arătăm celor mici cât este de important să-i ajute pe ceilalți, să facă un bine unei persoane aflate la nevoie).
Educația financiară nu e despre bani, e despre viață!
(Adrian Asoltanie, trainer educație fianciară)
- Bullying-ul este ură. Este o cruzime fără limite, o agresiune, care se poate manifesta atât offline (la școală, pe stradă) dar și online (pe rețelele de socializare, prin mesaje primite pe telefon). Așa că, este foarte important să le vorbim copiilor despre riscurile la care se supun atunci când intră pe internet sau au acces la mediul digital.
Cu toții trebuie să conștientizăm că cei care agresează online, fac acest lucru cu mare ușurință! Și știi de ce? Pentru că nu-și privesc victima în ochi!
Moralitatea, empatia, omenia sunt anulate în momentul în care cineva, online, transmite un mesaj jignitor, umilitor, altei persoane.
Ce punem face? Să creștem reziliența copiilor, să apelăm la setările de intimitate (privacy settings în cazul rețelelor sociale), să ne stabilim limite, granițe, să blocăm agresorul. În astfel de situații trebuie să dăm dovadă de inteligență relațională și să nu răspundem agresiunii, cu agresiune. Pentru asta, este nevoie să ne creștem reziliența și să-i învățăm și pe copii acest lucru.
- Muncă, muncă, muncă! Orice vis, cum ar fi un blog, ca să devină realitate, necesită multă muncă și implicare!
Orice obiectiv personal, pentru a fi atins, trebuie să pornească din pasiune. Trebuie crescut cu pasiune, implicare, organizare și multă, multă, muncă!
La evenimentul acesta, în mijlocul oamenilor pe care i-am cunoscut sau pe care i-am reîntâlnit, m-a făcut să privesc în mine! Știu, sună ușor ciudat!
Atunci când ești în mijlocul unei mulțimi, privește în tine!
Cine ești, ce te aseamănă cu ceilalți, ce te diferențiază, ce preiei de la ceilalți sau ce te motivează pe tine? Ce te face autentic sau ce ai copiat, poate? De unde vii și unde dorești să te îndrepți? Observă cine și ce te inspiră, cine și ce te influențează! Caută răspunsuri în tine, ține cont de cei ce te înconjară și… fă bine!
Cam astea sunt lucrurile cu care am plecat eu de la Social Media for Parents 2017!
Dacă am plecat mai ”bogată”? Răspunsul meu este da!
Mi-am purtat tocurile, m-am îmbrăcat cu cămașa albă pe care am transformat-o în semnătura mea stilistică (despre care am să vă tot povestesc pe blog), am stat printre oameni frumoși… da, a fost o zi specială! #smforparents17
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!
Eu am mai plecat cu unul, mai exact cu răspunsul la întrebarea:
”De ce ne-am lăsa copilul nesupravegheat pe internet dacă în parc stăm cu ochii pe el ca pe butelie?”
Nice shirt by the way! Și Prosecco? When?!
Irina, chiar ca asta e buna! De-abia astept sa-mi povestesti mai multe din perspectiva ta! Pupici!
Voi, fetelor, ați fost super mega atente la tot ce s-a întâmplat acolo. BRAVO! 🙂
Tu stii prea bine cum sunt fetele :). Chiar ai vazut ce echipa frumoasa s-a strans? A fost fantastic! Multumesc, Robert!
Sa stii ca pe langa cămașă eu ti-am admirat si fusta 😉
Ana, multumesc! Sunt tare mandra ca “m-ai vizitat”. Te imbratisez!
Foarte fain ai surprins, Nico! Imi pare rau ca nu am stat mai mult de vorba, poate compensam la o cafea 😀
Ioana, iti multumesc si sa stii ca eu raman fana ta nr. 1! Mi-ar placea mult sa gasim timp macar pentru o cafea! Te pup!
Exact ăsta e și scopul acestor evenimente! Să pleci de acolo mai bogat 🙂 You rock! Și tocurile sunt grozave 😉
Eu imi doresc sa particip foarte mult la astfel de evenimente si de asta fac niste eforturi despre care nici nu mai vorbesc, ca sa fiu prezenta. Ma bucur enorm cand reusesc sa ajung si caut sa preiau tot ce e bun. Iti multumesc mult, Miruna pentru cuvintele frumoase!
Te-ai ținut de cuvânt și te-ai intors cu “pradă de război”! Mă bucur că ai împărtășit cu noi “invatamintele” tale. 🙂
P.S Ai fost la înălțime..și nu doar datorită tocurilor! 😉
Hei, Denisa, multumesc! Rosesc!