Minimalism. Cred că înseamnă să nu pierd timpul la shopping. Cred că înseamnă să cheltui cât mai puțini bani pe haine.
(printre alte motive, pe care le voi dezolta pe larg în postările ulterioare)
Dacă ai răbdare să descoperi și alte articole pe mamapetoc.ro, ai să observi că timpul reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine. Nu-mi place să-l pierd, ci să-l petrec așa cum vreau, alături de persoanele importante din viaţa mea.
Timpul este o resursă prețioasă și prefer să îl dedic planurilor mele de viață.
Dacă nu îmi place să cheltui mulți bani pe haine, nu înseamnă că am lucruri de proastă calitate. Sau că mă îmbrac cu haine ”din alt film”. Prefer să investesc bani în piese vestimentare de calitate, versatile, care nu se demodează odată cu trecerea sezoanelor și care nici nu se strică la prima spălare.
Consider că fac o investiție.
Hainele și shopping-ul nu se regăsesc pe lista pasiunilor mele.
Să fii la modă, să fii perceput de ceilalți ca fiind ”bine îmbrăcat”, este ceva relativ, în opinia mea.
Nu mă îmbrac după ultimele tendințe. Îmi place să preiau din”ce se poartă”, doar lucrurile care mă reprezintă.
În general, aleg un singur lucru din sezonul respectiv. De cele mai multe ori, niciunul. Îmi place să port haine care să spună ceva despre mine, iar outfit-ul pe care îl port într-un anumit moment să fie mai degrabă o formă de exprimare.
De exemplu, bluzele înflorate, salopetele, jeansii foarte rupti sunt lucruri pe care eu nu le-aș putea purta vreodată!
Pentru mine, acestea sunt haine de duzină, un fel de junk- fashion. Asta simt și cred eu, nu intenționez să jignesc pe nimeni. Sunt genul de haine în care, pur și simplu, nu mă simt bine. Nu mă reprezintă.
În schimb, dacă aș fi nevoită să port zilnic o cămașă albă, cămașa lui, chiar nu m-aș supăra deloc!
Cu ceva timp în urmă, tentată fiind să- mi cumpăr o bluză sau o rochie nouă, mă întrebam… ce am să fac cu acestea peste 6 luni? Știam că am un dulap- depozit și totuși mă măcina dorința de a fi în pas cu moda și de a mă alinia cu ceilalți, cu celelalte, cu tendințele etc, etc…
Treptat, am conștientizat că moda vine şi trece. Iar eu nu făceam altceva decât să contribui la acumularea în exces, fără măsură, a hainelor.
Așa că, m-am decis să repar acest lucru și să-mi educ această latură de mic hoarder.
Cum am reușit să- mi schimb obiceiurile legate de shopping și de hainele pe care le port?
Simplu. Am devenit conștientă de faptul că făceam cumpărături în mod impulsiv. Acum am învățat să îmi cumpăr doar ce-mi trebuie cu adevărat.
Primul pas a fost să- mi simplific garderoba. Am făcut curățenie, am triat, donat, aruncat.
Pentru că, de obicei făceam doar ordine. Aranjam hainele în dulap sau le așezam altfel pe umerașe. Când găseam lucruri pe care nu le mai purtam de ani buni, îmi spuneam că trebuie să le țin acolo… ”în caz de ceva” sau că nu le-aș putea arunca sau dona pentru că erau cadou de la bunica, de la mama sau de la colegele din facultate… şi lista ar putea continua.
Am analizat cu atenție ce conține garderoba mea și am observat că, deși obișnuiam să cumpăr lucruri pe care nu le purtam, un fel de ”lucruri de umplutură”, în șifonierul meu predominau totuși acele piese simple, clasice, de bază, care nu se demodează.
Acela a fost momentul în care mi-am descoperit stilul, printre hainele îndesate în propriul șifonier!
Încet, lucrurile au devenit tot mai clare. Am donat multe haine şi am păstrat doar câteva pentru a-mi oferi experienţa de a le vinde la “yard sale”. Iar pe umerașe, la mine în şifonier, au rămas cele mai frumoase haine, care îmi aduc bucurie atunci când le port.