Un plan clar este o ANCORĂ. Inspirație pentru claritate de la Erika Popliceanu, the planning artist

0

Planificare. Organizare. Obiective. Priorități. Sunt câteva lucruri la care, eu una, credeam că mă pricep! Și spun asta pentru că, de când mă știu, car după mine o agendă încărcată!

Obiceiul acesta mi-a dat mereu senzația că sunt o persoană organizată și, mai mult decât atât, mi-a indus senzația că sunt o femeie foarte, dar foarte ocupată!

Am avut mereu la mine o agendă plină cu liste semi- bifate, cu tot felul de notițe subliniate și îngroșate! Agenda mea avea notițe colorate cu markere neon, nu de alta, dar sistemul acesta de notare mă ajuta să-mi sară în ochi ”pioritățile”, ori de câte ori deschideam agenda.

Pioritățile mele aveau culori neon, verzi, galbene și roz… Și erau multe! Iar noaptea, când puneam capul pe pernă zburau prin cameră și deveneau tot mai multe, tot mai importante, tot mai imposibil de realizat! Iar eu eram tot mai ocupată!

Ce să mai spun? La finalul unei zile aveam zeci de buline neon în agendă și un sentiment crunt de nemulțumire față de cum mi-a decurs ziua!

În limbajul meu propriu de planificare a unei zile, bulinele neon erau  lucruri foarte importante! Lucruri ”nebifate” zile în șir, chiar luni bune, încă ”țipau” la mine ”Hei, nu uita de mine, sunt urgentă”! 

Între noi fie vorba, bulinele alea din agendă, colorate cât mai strident, erau o sursă URIAȘĂ de stres! Dar cred că ți-ai dat deja seama de asta! 

După cum îți spuneam, am crezut despre mine că mă pricep să-mi organizez ziua! Am fost încoronată regina listelor, nu alta! Planificarea mea consta în a-mi nota, în special seara, în agenda mea ”de lucru”, toate activitățile de care trebuia să mă ocup a doua zi, prioritățile și lucrurile pe care le-am amânat, dar care erau (încă) fierbinți. 

Nu știu cum se făcea că toate erau importante și toate veneau mereu de-a valma!

Listele deveneau tot mai lungi și cred că-ți imaginezi că am umplut fiecare petic alb din agendă cu… priorități! Iar acest obicei m-a secat efectiv de energie!

Sper că ai remarcat că am vorbit la timpul trecut! Hai să-ți spun și de ce! În ianuarie 2021 am cunoscut -o pe Erika Popliceanu de la @plan.clar. Pe Insta. Când ai timp, aruncă un ochi la profilul meu, @mamapetoc și spune-mi ce crezi!

Fără să adaug prea multe, pun pariu că e deja clar de ce i-am dat follow Erikăi și de ce am scris despre ea!

După un schimb de mesaje, Erika mi-a confirmat o întâlnire. Iar email-ul pe care l-am primit de la ea avea titlul ”Întâlnire pentru claritate”. În urechile mele cuvintele acestea sunau a promisiune, o promisiune de care eu aveam convingerea că e aproape imposibil să te ții! După multe căutări în locuri și surse total greșite, claritatea rămânea pentru mine un cuvânt greu! La un moment dat mi-am făcut chiar și un vision- board :)

Claritate= acel ceva la care oamenii ca mine continuă să aspire, fără a-l atinge cu adevărat, vreodată.

Să nu uităm că singura resursă de care beneficiem cu toții în mod egal este TIMPUL (scrie pe colțul agendei mele după întâlnirea cu Erika Popliceanu @plan.clar

Erika m-a ajutat să mă dezvăț de proastele obiceiuri despre care am povestit mai sus! M-a susținut să găsesc claritate și să am, seara, la culcare,  împlinirea că nu a trecut ziua fără să bifez o prioritate!

M-a ghidat pas cu pas și m-a ajutat să transform fiecare grijă și fiecare ”n-am timp”, într-un obiectiv realizabil.

Zilele trecute am avut și șansa să particip la o întâlnire pe care Erika a organizat-o pentru membrii comunității ei, pe Zoom. Mi-am notat câteva idei pe care le las și aici să le mai recitesc din când în când.

Las ideile de mai jos pentru toate femeile care încă mai au, la finalul zilei, sentimentul că nu au timp să realizeze ce-și propun și care tot amână să facă ceva pentru sufletul lor, CEVA CARE SĂ CONTEZE!

Uitați am învățat de la Erika Popliceanu, the planning artist (@ plan.clar)!

  1. Am învățat să-mi pun, înainte de toate, întrebarea- întrebărilor! Și anume… ”Obiectivele mele zilnice CONDUC la planul meu de viață”? Iar aici Erika ne poate ghida să ne facem un plan clar de viață!
  2. Zilnic apar multe oportunități, pentru fiecare dintre noi. Și suntem tentați să le acceptăm pe toate. Ba chiar ne-am dori să le facem pe toate deodată, dacă s-ar putea. Erika @plan.clar m-a învățat să mă întreb, înainte de a accepta o oportunitate…”Această oportunitate mă duce acolo, la obiectivul meu?” . În acest punct este esențial să avem un plan bine definit, la care să ne raportăm. Și tot aceasta este etapa în care trebuie să învățăm să spunem NU! 
  3. Este în regulă ca, pe parcurs, să renunțăm la un obiectiv. Atâta timp cât o facem în mod asumat. Dacă așa înlăturăm o sursă de presiune, este minunat!

La acest capitol mărturiesc că și eu am renunțat la unul dintre obiectivele stabilite la început de an… acela de a susține workshop-uri pe tema Instagramului, cum să creștem pe Insta, cum facem conținut de calitate etc. Am pus în balanță, am analizat bine și s-a dovedit că acest obiectiv era pentru mine o sursă de stres, mai degrabă decât o sursă de bucurie sau o dovadă clară de creștere.

Faptul că tot amânam finalizarea suportului de curs, că nu terminam niciodată partea administrativă de emitere a facturilor și numai gândul că trebuia să dau din coate să vând acest workshop, mă tensiona cumplit! Nu făceam altceva decât să mă  îndepărtez de obiectivele mele cu adevărat importante!

Așa că am renunțat la ideea workshopului și am făcut spațiu pentru cursurile de desen la care am tot visat și pentru câteva ore de sport pe săptămână. Așa am început să simt cu adevărat că fac ceva pentru mine, ceva care face parte din planul meu de viață!

Iar planul meu de viață nu include nicidecum să mă transform într-un social- media guru, trainer, și nici să câștig bani din această extra- activitate. Focusul meu este orientat pe creștere personală, pe familie, pe jobul pe care îl am deja și care îmi place!

Tot renunțarea la această povară mi-a adus o mare împlinire! Mi-am făcut timp și spațiu mental pentru sesiuni de coaching, în urma cărora mi-am identificat resurse interioare pe care nici nu știam că le am! Sincer, simt că am crescut și mă simt extraordinar!

  1. Tot de la Erika Popliceanu am învățat că planul de viață pe care fiecare din noi și-l conturează, este ca o ANCORĂ. Este baza la care ne întoarcem atunci când simțim că ne pierdem în task-uri, în activități mărunte… Planul ne ajută să reevaluăm și să regândim, să ne întrebăm dacă acțiunile pe care le facem, oportunitățile pe care le acceptăm, duc la scopul nostru final?

Aș mai avea multe de scris despre plusul de valoare pe care l-am primit după sesiunile cu Erika Policeanu de la @plan.clar! Însă, cred că fiecare are parcursul lui și nimic nu se compară cu o sesiune de claritate, oferită de Erika! 

Dacă ești curios să afli și mai multe despre ceea ce face @plan.clar te invit:

Pentru că atunci când planifici, faci de fapt o strategie a drumului din punctul A în punctul B. Când te uiți în planner (sau pe ce notezi) și nu vezi un timp alocat ție, zilnic, e ca și cum tu NU ești parte din proces! Tu nu ești acolo ! Când ai timpul tău în plan, vezi mai clar.

Erika Popliceanu- The Planning Artist @plan.clar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here