Te provoc la modă… fără grabă!

1
M-am întors recent din concediu. Primul lucru pe care l-am făcut a fost o analiză a garderobei! Un ”review la sânge” al hainelor pe care le aveam în șifonier.

După vacanțele la care mi se întâmplă să visez chiar și luni întregi, simt că vin cu o energie care mă împinge să fac schimbări. Am o poftă nebună să-mi fac curățenie în planuri, în obiectivele profesionale, în șifonier!

În vacanța aceasta mi-am făcut ordine în gânduri și mi-am privit ultimii ani la microscop. Concluzia a fost următoarea: trebuie să fac un pas înainte. Mi-am propus să progresez în tot, inclusiv felul în care mă îmbrac! Am făcut o analiză a garderobei, am păstrat lucrurile care-mi plac și care mă reprezintă și am scos câteva pungi cu haine de care nici nu m-am atins în ultimii doi ani!

Să-ți spun un secret! Mama mea a fost croitoreasă. Încă mai are în casă mașina de cusut și o mai folosește din când în când. Știu ce înseamnă un material de calitate și o croială impecabilă. Văd de la o poștă o căptușeală mai mică decât haina sau un umăr cusut greșit. Am crescut printre tipare, cretă și foarfece de croitorie.

Sub masa de croitorie îmi făceam temele, iar în timpul liber o ajutam pe mama să descoasă acele cusături care nu erau la locul lor. Știu foarte bine cum se face un tiv, o betelie și ce înseamnă ”barba” unei stofe. Nu mă las păcălită de ”așa-i modelul” atunci când probez o rochie ce are cusătura dintre mânecă și umăr… pe umăr. Cusătura asta trebuie să vină exact acolo unde se termină umărul și nu pe mijlocul lui!

Nu înțeleg cum pot fi vândute haine care au pe dedesubt căptușeli mici, incomode, foarte strânse pe corp. Căptușeala asta trebuie să fie ca o haină fină, pe  sub haină. Trebuie să mascheze cusăturile de pe dosul hainei și să îmbrace corpul, să cadă frumos, să nu strice croiala.

Sunt consternată când văd în magazinele mari, înșirate pe umerașe la reduceri, haine cu butoniere nefinisate, cu ațele atârnând. Și tot felul de bluze pe care, dacă le întorci pe dos poți să observi niște cusături nesurfilate, care se destramă ușor!

Poate ai să spui că vin și eu cu acest bla- bla plictisitor despre haine!

Însă, pentru mine, hainele cu care mă îmbrac au o influență puternică asupra modului în care decurge o zi din viața mea!

Pentru pasul înainte pe care mi-l doresc, știu că trebuie să mă opresc. Așa că spun stop shopping-ului. O decizie destul de îndrăzneață nu-i așa? 

Eram în toiul provocării #6luniîncamasaalba, iar toate outfiturile mele porneau deja de la cămașa albă. Atunci am constatat că n-am nici un motiv să mai fac shopping!

Aveam șifonierul plin și chiar nu-mi doream să mă înnoiesc cu ceva în tendințe. Mai interesant este că nici nu simțeam nevoia să mă răsfăț cu o raită prin magazine, cum știu că li se mai întâmplă unora dintre noi. 🙂

Stau destul de bine la capitolul fuste, pantaloni și accesorii, așa că mi-am propus să învăț să fac shopping… responsabil. Am devenit interesată și de conceptul slow- fashion. Acest lucru a însemnat pentru mine începutul unei etape noi. O etapă în care nu mă mai grăbesc să-mi cumpăr tot ce vine pe bandă rulantă!

Sunt convinsă că mi-am descoperit de mult timp stilul vestimentar! Stil pe care trebuie să-l îmbrățișez, să mi-l asum și ce e cel mai important, să-l pun în valoare. Sunt de părere că ”moda fără grabă” este ceva ce definește acea femeie care se cunoaște, care știe exact ce o avantajează și înțelege forța propriei feminități!

Mi-am propus să încep cu pași mici. Așa că, pentru o perioadă de 3 luni, nu-mi voi mai cumpăra haine din mall, în special de la marii retaileri.  Motivul este unul cât se poate de simplu: bani aruncați pe haine pe care le văd aproape peste tot!

Ce-mi propun pentru cele 3 luni de modă fără grabă ?

  • În primul rând, să mă educ. Să îmi educ gusturile pentru lucruri de calitate, să-mi rafinez stilul.
  • Am voie la târgurile yard-sale :). Voi ”vâna” numai acele haine care merită cu adevărat! Piese clasice, care nu se demodează, din materiale de calitate, cu o croială simplă și mai ales bine cusute! Mă refer la un sacou din stofă, cu carouri, un palton nude, cu o linie clasică, pentru toamnă, eventual un pulover gros, din lână, oversized.
  • Voi merge la croitoreasă! Da, îmi voi modifica toate hainele pe care nu le-am purtat, pe motiv că nu-mi vin.
  • Mă orientez către creațiile designerilor români.

Îmi amintesc că, la evenimentul mămici pe tocuri, ținuta mea purta eticheta ”produs românesc”. Cămașa albă, made in România, fusta midi cu buzunare purta semnătura unui designer român, iar sandalele mele argintii cu toc erau tot brand românesc.

Sunt convinsă că pașii mici pe care îi fac mă vor conduce acolo unde mi-am propus să ajung! La o cumpătare firească a femeii care și-a găsit echilibrul.
M-am săturat de ”n-am cu ce să mă îmbrac” chiar dacă șifonierele noastre sunt pline, m-am săturat de rafturile ticsite cu haine ”pe val”, care se sparge în câteva săptămâni de la apariție!

Oricât de ironic ar suna, simplitatea se formează cu multă migală, iar eu mă voi ghida după acest acest principiu!


Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here