Mersul pe bicicletă nu se uită. Nici prima bicicletă! Decalogul mersului pe bicicletă de la Pegas

0

Îmi amintesc că, în copilărie, îmi terorizam părinţii! Eram 3 copiii ce trebuiau să împartă o singură bicicletă! Îţi închipui ce smiorcăieli, ce văicăreli şi plânsete erau în casă, mai ales în vacanţa de vară, când trei copiii negociau care dintre ei are întâietate la bicicletă.

Eu, fiind cea mai mică, ieşeam mai mereu în pierdere. Dar tata mă recompensa atunci când fraţii mei erau plecaţi la bunici. Aşa aveam bicicleta numai pentru mine, preţ de câteva zile! Pentru scurt timp, eram mândra proprietară a unei biciclete Pegas de culoare verde marin, cu şaua din piele albă, îngălbenită de vreme.

Tata m-a învăţat să merg pe bicicletă. Cred că aveam vreo 7-8 ani. Eram atât de firavă că tata trebuia să lase scaunul bicicletei cât de jos se putea, şi tot mă chinuiam să ajung la pedale. Pentru că n-aveam o bicicletă mai mică, m-am învăţat să merg pe bicicletă în picioare. Pedalam ce pedalam şi mă lăsam ostenită în şa. Când încetineam, mă ridicam din nou în picioare şi pedalam cu putere până prindeam din nou viteză.

Pe atunci, nu mulţi copii aveau biciclete. Dar cei care aveau, aveau Pegas. Anii au trecut şi eu, dar şi fraţii mei, am uitat de bicicletă. Am uitat de Pegasul nostru care cine ştie prin ce magazie veche zace.

La mult timp după ce m-am mutat în Bucureşti am văzut o bicicletă Pegas! Am avut atunci senzaţia că mă întorc în copilărie! Am devenit nostalgică şi aproape că l-am invidiat pe băiatul ăla care se plimba cu un Pegas pe Calea Victoriei!

pegas, mersul pe bicicleta

Hai să-ţi spun ceva ce pun pariu că nu ştiai despre bicicleta Pegas!

Creat în 1972, Pegas a fost reinventat în 2012. Totul a început cu un cadru de bicicletă construit într-o fabrică de armament, la Zărnești. Designul a fost inspirat de muscle bike-urile americane și britanice, care la rândul lor imitau stilul unei motociclete chopper. Silueta Pegas-ului, cu șa lungă și coarne, avea să devină pentru mii de copii din România comunistă definiția cuvântului „bicicletă”. Și un pic mai mult. Un obiect cult, poate chiar cel care definește cuvântul „copilărie” pentru toți cei care au învățat să meargă pe bicicletă între anii ’70 și ’80. După ’89 Pegas a dispărut de pe piață. 20 de ani mai târziu, un proiect independent a readus la viață marca Pegas și vechea bicicletă într-o nouă formă, pentru a se bucura din nou de ea copiii de toate vârstele.

La cinci ani de la relansarea celor mai cunoscute biciclete din anii ’70-’80, Atelierele Pegas au adus publicului 28 noi modele special create pentru toată familia. Până în prezent, peste 25.000 de biciclete din noile colecţii Pegas au ajuns la clienţi din ţară şi din Europa.

Astăzi, colecția Pegas este completă: o serie de biciclete pentru nostalgia copiilor de ieri și pentru bucuria celor de azi. Astfel, dacă vrei să mergi prin orașul tău, indiferent de destinație, bicicletele Pegas îți oferă posibilitatea de a transforma orice drum într-o experiență inedită ce combină libertatea de a alege dificultatea drumului cu o notă superioară de eficiență.

pegas, bicicleta, copil pe bicicleta, reguli de mers cu bicicleta
Transformă orice drum, într-o adevărată experiență pe două roți cu bicicletele Pegas…. dar fă-o în siguranță, a ta și a copilului tău!

Decalogul mersului pe bicicletă la copii, de la Pegas

Iată tot ce trebuie să știți atunci când cel mic va păși pentru prima dată în lumea mersului pe bicicletă, fie că este vorba de o bicicletă mică pentru junior, fără pedale, fie că este vorba de o bicicletă standard, cu sau fără roți ajutătoare:

 1. Copiii până la 14 ani trebuie supravegheați în permanență atunci când se plimbă cu bicicleta.
 2. Copilul trebuie să fie întotdeauna echipat cu cască, genunchiere și cotiere.
  Copiii sub 14 ani nu au voie pe drumurile publice cu bicicleta (interzis prin lege).
 3. Este obligatorie sticla cu apă pentru hidratare.
 4. Este obligatorie soneria pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic.
 5. Frânele bicicletei trebuie să fie sigure, servisate la zi și să acționeze optim la apăsare, ținând cont de maniera în care un copil le folosește.
 6. Asigurați-vă că pneurile bicicletei sunt umflate la valori corespunzătoare (recomandate de producător).
 7. Este obligatorie existența farului pentru față de culoare albă, precum și a stopului pentru spate de culoare roșie. De asemenea, catadioptriile trebuie să fie prezente pe ambele roți care, în mișcarea lor, vor descrie un cerc.
 8. Este recomandată purtarea de haine colorate pentru o vizibilitate sporită. Hainele și accesoriile nu trebuie să interfereze în niciun fel cu părțile mobile sau statice ale bicicletei în momentul folosirii acesteia.
 9. Verificarea cuplului de torsiune al șuruburilor bicicletei. Strângerea reperelor trebuie făcută cu cheia dinamometrică de către un service specializat pentru a ajunge la valori de siguranță. (Ex: dacă pipa nu este strânsă corect, cu timpul se poate slăbi și în momentul căderii rezultate din deplasarea ghidonului din head set se poate ajunge la accidente deosebit de grave sau chiar la moarte).
 10. Asigurați-vă că mărimea bicicletei este cea potrivita pentru copilul dvs. Pe site-ul Pegas, www.bicicletapegas.ro găsiți toate modele disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, precum și detalii despre mărimi, corespunzătoare înălțimii copilului.

„Pentru noi, adulții, Pegas este bicicleta copilăriei noastre, de multe ori foarte dorită și dobândită cu greu. E nostalgie și totodată bucurie, căci poveștile despre cum am învățat să pedalăm capătă acum alt sens, fiindcă le povestim propriilor noștri copii. Mersul pe bicicletă nu se uită, nici prima bicicletă, așadar Pegas a creat modele de biciclete pentru copii cu adevărat memorabile, exact ca imaginea pe care fiecare dintre noi o are când își amintește de Pegasul din copilărie pe care l-a avut sau pe care și l-a dorit când era mic. Bucuria este aceeași, fie adult, fie copil, doar că vremurile s-au schimbat și este nevoie de măsuri de siguranță complete și complexe, fie că este vorba despre noțiuni de bază privind traficul sau despre echiparea corespunzătoare pentru a folosi bicicleta. Din păcate, abia acum începem să avem cultura mersului pe bicicletă ca mijloc alternativ de transport, în special pentru a evita traficul. Însă mersul pe bicicletă este mai mult decât atât, este sănătăte, este sport și este una dintre cele mai interesante experiențe de petrecut timpul liber în familie,” explică Alin Andrei, manager operațional al Atelierelor Pegas.

Bicicletele Pegas pentru copii

Oferta Pegas în materie de biciclete pentru copii este variată. Cuprinde modele de la cele mai mici vârste (2-3 ani), culori din cele mai îndrăznețe, dar și modele cu întruchipări ale personajelor favorite ale celor mici: Star Wars, Disney etc.

Bicicleta fără pedale

Disponibilă în diverse variante și modele (Star Wars, Mickey Mouse, Cars etc), bicicleta fără pedale pentru copii este din lemn și este construită pe principiul “dacă poți să mergi, poți să te dai pe bicicletă!” Designul acestor biciclete de început are la bază ideea îmbunătățirii balansului pe două roți și a învățării mersului pe bicicleta standard. Prin aceasta metodă de deplasare, copilul își va dezvolta abilitățile de coordonare și încrederea în sine. Este o metoda ideală de a învăța mersul pe bicicletă la vârste fragede, fiind potrivită copiilor cu vârsta de 2 ani+.

Șoim

Pegas Șoim, gama de biciclete pentru copii recomandată celor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Bicicleta include roți ajutătoare. Unul dintre cele mai avansate modele de la Pegas, Șoim se transformă odată cu biciclistul, este singurul model cu design modular cu patru sau două roți, inspirat de evolutia mersului la oameni.

Mezin

Vine echipat din fabrică cu roți ajutătoare, pentru a-l obișnui pe cel mic cu menținerea echilibrului în timpul pedalării. Are un coș amplasat pe ghidon pentru a transporta diverse jucării, o sticlă de apă sau orice altceva ar mai putea avea nevoie cel mic. Recomandat în intervalul de vârstă 4-7 ani, până la 135 cm.

Strada Mini

Strada Mini respectă aproape în totalitate vechiul design al Pegasului, așa cum ni-l amintim cu toții și poate fi considerat pe bună dreptate, bicicleta pe care ți-o vei aduce aminte întotdeauna. Potrivit pentru 8 – 14 ani, pentru copiii cu o înălțime de peste 140 cm.

Hai Hui

Hai Hui este un Mini Fat BMX, un model simplu prin construcţie, dar formidabil la utilizare, care permite o perspectivă nemaiîntâlnită atunci când este folosit… pe rampe. Rezistent, compact şi manevrabil, Pegas Hai Hui este potrivit pentru aproape orice rampă sau obstacol, indiferent de lungime sau înclinaţie. Prezintă pedale flat supradimensionate, headset dur și roţi cu profil continuu în loc de spițe. Hai Hui este un model atât pentru copii, adolescenți, cât și pentru adulții care își petrec timpul liber într-un skate park:
//www.youtube.com/watch?v=7Q4Mob1NL-s

Mini Cargo

Mini Cargo de la Pegas este triciclul care rezolvă rapid problema bagajelor celor mici. Jucăriile au acum cel mai potrivit loc în bicicleta celui mic.

Pegas oferă de asemenea o serie de accesorii și piese pentru biciclete. Detalii poţi găsi pe: www.bicicletapegas.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here