Nu de puține ori mi-a fost dat să întâlnesc oameni care m-au fascinat, chiar din prima clipă în care mi-au vorbit sau m-au privit. Și spun lucrul acesta cu o mare recunoștință în suflet!
Am cunoscut oameni care mi-au dat peste cap prejudecăți, m-au răscolit pur și simplu și care, chiar și după o interacțiune scurtă, m-au făcut să-mi spun ”Uite-așa devin eu alt om!”.
Sunt oameni care mă influențează să-mi schimb ochelarii cu care privesc lumea și să văd viața dintr-o perspectivă cu totul nouă.
Știi ce este acela un moment WOW? Momentul ăla în care realizezi brusc un lucru, când ești uluit de ceva sau de cineva? Ei bine, un moment WOW a fost pentru mine acela în care am ascultat-o pentru prima dată pe Gabriela.
Aveam în fața mea întruchiparea gingășiei, pe de o parte, echilibrată de o doză uriașă de putere, ambiție și altruism, pe de altă parte. Așa mi-am închipuit-o eu pe Gabriela Elena Blaga, fondatoarea Asociației S.O.S Endometrioza, în momentul în care am cunoscut-o.
Pentru că anul acesta mi-am propus să realizez o serie de interviuri cu românce care mă inspiră, am considerat că este momentul potrivit să încep un proiect special cu numele #româncadesucces.
Însă, ceea ce mi-a adus viața în ultima perioadă, m-a făcut să regândesc și să-mi reanalizez mai profund planurile personale. Şi am ajuns la concluzia că, acest proiect este în primul rând, despre creştere ca om şi despre frumusețe, în toate formele ei.
Așadar, sunt mândră că am cunoscut încă o #româncafrumoasa, pe Gabriela Elena Blaga, căreia i-am luat un scurt interviu.
Mărturisesc că am primit răspunsurile Gabrielei ca pe o adevărată lecție de viață, pe care am bucuria să o împărtășesc cu voi.
Q: Care a fost momentul în care te-ai decis să înființezi Asociația S.O.S Endometrioza? Din punctul meu de vedere, consider că te-ai pus în mod voit în slujba femeilor bolnave de endometrioză. Ești vocea lor. Greșesc?
La sfârșitul lunii Iunie 2016, după ce m-am întors acasă de la unul din testele de investigație a stadiului endometriozei (care recidivase), stând pe canapea, mi-a aparut gândul care îmi spunea: “atât cat voi putea, îmi doresc să contribui la creșterea nivelului de conștientizare asupra endometriozei, în România”, țara în care statistica vorbește de peste 450.000 de femei cu acest diagnostic. Așa a apărut ideea fondării ONG-ului, care a primit recunoaștere legală în Februarie 2017.
Mă consider o voce care, din dragoste față de oameni, a ales să sprijine o cauză cu care rezonează.
Q: Gabriela, de unde atâta putere? Ce te inspiră și te motivează?
Fiecare experiență de viață traită, fiecare om care a poposit pe drumul meu (mai mult sau mai puțin timp) au fost catalizatori pentru femeia care sunt acum. Cred, cu tărie, că totul vine înspre noi la momentul potrivit, pentru evoluția noastră. Doar de noi depinde modul în care asimilăm aceste întamplări.
Mă inspiră Cerul, fluturii și, bineînțeles, femeia pe care eu o admir foarte tare: Audrey Hepburn. Ea reprezintă, pentru mine, un model de feminitate.
Mă motivează încurajările primite de la sora mea, de la prieteni, zâmbetele oamenilor, gândurile de bine pe care mi le transmit. Și ar mai fi ceea ce am aflat recent, că este numit “GRIT” – un mix între pasiunea și perseverența de a reuși ceea ce îți propui.
Q: Ce te ajută să depășești momentele grele?
De-a lungul timpului, am învățat să îmi cultiv “ancore” la care să apelez în momente dificile, respectiv: practica yoga, meditația mindfulness, cărțile, florile pe care mi le cumpăr.
Mama, sora și un grup de prietene dragi sunt lângă mine ori de câte ori am nevoie!
Q: Care sunt provocările cu care te confrunți, legate de activitatea Asociației pe care ai fondat-o?
Ca orice ONG, principala dificultate este lipsa fondurilor; până acum, am acoperit din propriile economii cheltuielile și m-am bucurat de aportul pro bono, al oamenilor care m-au ajutat în proiectele desfășurate.
O altă provocare este legată de faptul că, practic, în Asociație eu ma ocup de aproape tot, excepție facând activitatea de natură contabilă, unde am avut sprijin. Acum însă, trebuie să găsesc o altă persoană dispusă să țină contabilitatea Asociației.
Q: Ce se întâmplă în momentul în care te întâlnești cu femeile pe care le ajuți? Cum sunt acele momente?
Ceea ce m-a impresionat la fiecare întalnire, este nevoia de apartenență a acestor femei, la o comunitate care să înteleagă prin ce trec, un loc primitor în care să se împartășească experiențe. Sunt momente emoționante, de vulnerabilitate, de conexiune. În cadrul acestor întalniri mi s-a reconfirmat câtă nevoie avem noi, oamenii, să fim ascultați, văzuți, “primiți” de cei de lângă noi, așa cum suntem.
Q: În ce măsură ți-a influențat perspectiva asupra vieții, această boală cumplită?
Episodul dureros al bolii m-a ajutat să mă redescopăr și să devin Gabriela de acum, cea cu poftă de viață, zâmbitoare, bucuroasă de fiecare nouă zi. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru ceea ce sunt, am, primesc.
Privind retrospectiv, mi-am dat seama că, în ciuda bolii, nu m-am întrebat și nici nu am întrebat Divinitatea: „De ce eu?”.
Q: Te rog să-mi spui mai multe despre femeile care suferă de endometrioză. Care sunt provocările zilnice, care este rolul familiei în viața lor?
Endometrioza are simptomatologie diferită de la o femeie la alta; de aceea, tratamentul este specific de la caz la caz. Această afecțiune are impact și asupra cuplului și al societății; este una dintre principalele cauze generatoare de infertilitate.
Familia joacă un rol extrem de important în viața femeilor cu endometrioză, în primul rând, cred eu, prin suportul emoțional oferit.
Tratamentul, investigațiile, dieta, asociate endometriozei sunt costisitoare.
Q: Gabriela, eu te văd ca pe o femeie foarte… feminină. Ce este feminitatea, din punctul tău de vedere? Poate fi considerată ca o ”putere specială” a noastră, a femeilor?
Multumesc! Pentru mine, feminitatea este un har, un melanj de bunătate, compasiune, sensibilitate, delicatețe, eleganță. Mai degrabă decât o “putere specială”, văd feminitatea ca pe un dat definitoriu pentru o femeie.
Q: Ce sfaturi le-ai dat cititoarelor blogului, în ceea ce privește starea lor de sănătate?
Toți știm că sanatatea (fizică, mentală, emoțională) este darul nostru cel mai de preț și, prin urmare, ar fi bine să îi acordăm atenția cuvenită. Să încercăm să clădim un echilibru între trup, minte și suflet.
Să învățăm să ne “ascultăm” corpul și, dacă intervin semne de durere să căutăm ajutor specializat. Îndrăznesc să recomand două cărți care mie mi-au plăcut mult: “Femei care aleargă cu lupii” de Clarissa Pinkola Estes și “Women’s bodies, women’s wisdom” scrisă de Dr. Christiane Northrup.
Q: În opinia ta, România are (suficienți) specialiști care pot ajuta femeile cu endometrioză?
Nu cred că, în acest moment, România are suficienți specialiști în endometrioză, dar sper ca acest aspect să se schimbe și, peste câtva timp, să existe un program național dedicat acestei boli (pornind de la exemplul unor state ca Danemarca, Italia, Australia).
Q: Recent am participat la un eveniment extraordinar pe care l-ai organizat. Am fost puternic impresionată de dorința ta de a ajuta. Ne poți spune mai mult despre aceste evenimente? Cui se adresează? Ce teme abordează? Care este scopul principal al acestora?
Scopul principal este de a informa un public cât mai numeros despre existența bolii și impactul ei în societate. Sunt atât evenimente cu specific medical, la care invitați sunt specialiști în endometrioză, chirurgie, cât și evenimente de socializare, dedicate femeilor care au sau nu această afecțiune.
Q:Te rog să-mi dezvălui câteva dintre obiectivele pe termen lung ale Asociației S.O.S Endometrioza?
Păi, în funcție de posibilitățile financiare, Asociatia S.O.S. Endometrioza și-a propus să deruleze proiecte care să ducă la recunoașterea afecțiunii ca boală invalidantă, cu toate drepturile ce derivă de aici, încurajarea formării unei rețele corecte de medici cu experiență în toate stadiile endometriozei, organizarea de conferințe, congrese, întâlniri între medici și pacienți, publicarea de broșuri informative, campanii educaționale.
*****
Darcă ar fi să rezum în puține cuvinte ceea ce am învățat până acum de la Gabriela, aș folosi chiar spusele Clarissei Pinkola Estes, autoarea cărții “Femei care aleargă cu lupii”:
”Treaba noastră nu este să reparăm întreaga lume dintr-o dată, ci să întindem mâna şi să ne îngrijim de partea de lume care este sub influenţa noastră.”
Îmi doresc foarte mult ca mesajul Gabrielei să ajungă la cât mai mulți oameni care pot oferi sprijin Asociației S.O.S Endometrioza și, implicit, femeilor diagnosticate cu această boală!
Cu permisiunea Gabrielei, vă invit și eu la evenimentele Asociației! Primul eveniment din luna Martie, luna conștientizării cu privire la endometrioză, are loc pe data de 9, la Commons (link event facebook).
Urmărește #romancafrumoasa si #romancadesucces în rețelele sociale pentru a descoperi mai multe femei puternice care ne fac mândri că suntem români și ne inspiră zi de zi!
Iar dacă îți plac articolele mele te aștept pe pagina de Facebook mamapetoc, pe Instagram și Pinterest.
O femeie frumoasă la chip și la suflet! Se simte asta din fiecare cuvânt spus de ea.
Va multumesc pentru cuvintele frumoase! O primavara luminoasa va doresc. Gabriela
Gabriela, noi iti multumim pentru tot ceea ce faci!
Ma bucur sa aud asta! Si eu o apreciez foarte mult! Multumesc, Anna!
Multumesc!
Asa este. Un om frumos, ce sa mai, o romancadesucces intr-adevar! Frumos interviu
Multumesc mult, Alexa!
Iti multumesc, Alexa! Cuvintele voastre sunt balsam pentru sufletul meu! O Primavara senina sa avem!