Şi eu vreau să cresc o femeie puternică!

2

S-a dus vremea când fetele de 11 ani împingeau cărucioare cu păpuși, cărora le confecționau haine și le împleteau codițe… Parcă am o nostalgie a acelor vremuri când, în gimnaziu fiind, mergeam la bunici și răscoleam prin pod după resturi de materiale colorate, din care făceam rochițe. Sau atunci când găteam cu petale de flori şi puneam la masă toate jucăriile! Când foloseam frunze, pe post de farfurii și purtam coroniță făcută din salcie!

Îmi este tare drag de copila mea atunci când se joacă!

Când scoate câte o păpușă din cutiile cu jucării, de care încă nu se poate despărți, o privește îndelung și improvizează o scenetă cu o prințesă.

Acestea sunt momente pentru care eu renunț la orice. La discuțiile legate de teme, la responsabilități şi la orice ar putea să o scoată din micul ei univers de copil!

Pentru că ea, parcă devine asemeni fetiței care am fost eu, cândva.

portrait-804062_1920

Azi, la puștoaicele de 11 ani, este la modă smartphone-ul și tableta, brățările cu charms, unghiile colorate, luciul de buze și grupul de prieteni de pe WhatsApp.

Iar dacă te afli “în posesia” unei puștoaice care crește și petrece zilnic mai bine de 6 ore alături de alte fetițe preocupate numai de chestiunile de mai sus, te cam ia groaza!

Din nefericire, conflictele între fete sunt la ordinea zilei iar dezamăgirile în dragoste, la vârsta de 11 ani, nu mai sunt o noutate! Da, da, în dragoste! Puștoaica dintr-a Va D îl place pe David, iar David o place fata dintr-a Va A. Ieri i-a adus o floare. Evident, puștoaica suferă! Mare dramă, mare!

pexels-photo-58592

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le aud eu, în fiecare seară.

N-am cum să evit astfel de situații, nu o pot izola pe Diana într-o bulă de sticlă! Fiind conştientă că trebuie să iau măsuri pe termen lung, mi-am făcut un plan,  cu speranța că îmi voi ajuta fiica să devină o femeie puternică, pregătită să înfrunte orice situație!

Mi-am făcut o listă cu reguli, pe care ți-o împărtășesc:

1.Încurajeaz-o să-și folosească vocea!

Nu-i mai spune să tacă, să facă liniște! Fiica ta trebuie să vorbească, fară să își ceară mereu scuze pentru orice.

Am văzut copii care, indiferent de lucrul pe care îl făceau, începeau orice frază cu ”îmi pare rău” sau cu ”scuze”. Scuze pentru ce?
”-Scuze… dar aș vrea să mă joc singur în camera mea!”.

Am observat că așa cred unii părinți că este politicos, însă eu am o opinie diferită. Cred că un copil trebuie să știe exact în ce situații să folosească scuzele și părerile de rău!

2. Las-o să se joace cu păpușile

Dacă fiica ta vrea să fie prințesă, atunci prințesa trebuie să scuipe foc, mai pe româneşte!
Nu-i arunca păpușile sub pretextul că a crescut şi e domnișoară (asta aud frecvent…”vai, acum ești domnișoară, cum să te mai joci cu păpușile?!”).

În loc să faci asta, ai grijă ca, în jocul ei, păpușa să aibă o familie, prieteni și că reușește să facă tot ce își propune.

3. Trebuie să-și găsească o pasiune

Fie că are simțul umorului, cântă sau îi place să înoate?  Ceva trebuie să fie al ei!
O pasiune, un hobby, sunt lucruri care ne ajută pe fiecare să avem încredere în noi. Dacă îi place să facă ceva din pasiune, asta îi va spori încrederea în sine!

4. ”Mi-e frică!”

Cu timpul, eu am învățat cât de important este să le spunem copiilor că este normal, că este în regulă să ne fie frică!

Este important să le acceptăm poziția, mai mult decât atât, să le spunem că tuturor ne este frică de ceva.

În astfel de situații, atunci când Dianei îi este frică, eu o asigur că am încredere în ea și îi sunt alături.

Este surprinzător câtă forță și ambiție au copiii noștri! Fiica mea, mi-a demonstrat de multe ori, că poate să-și confrunte fricile și să nu se lase pradă acestora.

Cuvintele cheie sunt: încredere și răbdare.

5. Învaț- o să spună NU!

Învaț-o să spună ”NU” atunci când este sigură că un anumit lucru îi face rău sau pur și simplu nu și-l dorește. Să știe când să spună NU este esențial, mai ales că în acest mod va refuza lucrurile lipsite de importanță pentru ea și va folosi timpul astfel câștigat, pentru a-și dezvolta alte competențe.

Sau, pur și simplu va lenevi… Cât de rău poate fi să îți înveți copilul că e bine să lenevească, din când în când?

6. Învaț-o să recunoască invidia și gelozia

În voață trebuie să fim în competiție doar cu noi înșine. Asta e un fel de imunizare împortiva persoanelor toxice cu care fiica ta va veni în contact. Spune-i cât de important e să își facă prieteni adevărați, pe care să îi prețuiască și să îi ajute.

7. Emoțiile înseamnă putere

Emoțiile pe care le experimentăm pot fi o sursă de creativitate. Dacă fiica ta se confruntă cu o situație care i-a adus supărare, ar fi bine să se exprime făcând ceva creativ.
Învaț-o cum să- și cunoască punctele tari dar și vulnerabilitățile, și să îi pese de ceea ce contează cu adevărat!

father-656734_1920

8. Asigură-te că are o figură paternă pozitivă!

Tatăl are un rol important în dezvoltarea personalității unei tinere.

Un om integru, cu principii de viață sănătoase, este în mod cert, o plasă de siguranță pentru oricine.

Cel mai dificil lucru este să iei decizia să acționezi; restul este doar o tenacitate.

Temerile sunt tigri de hârtie. Ai puterea sa faci orice hotărăști să faci.

 -Amelia Earhart, pioner în aviație

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here