Pot să spun că am început anul în forță. Şi am identificat în spatele acestei forțe, o dorință cât se poate de naturală, de firească. Dorința de a elimina inutilul din viața mea și de a mă concenta asupra esențialului.
Am început acest proces cu o discuție cu mine însămi. La începutul lui ianuarie, singură, având în față o pagină goală dintr-o agendă şi o cafea lungă, am disecat cu mare atenție aproape toate ”domeniile” vieții și mi-am notat câteva zone în care simțeam nevoia de mai multă claritate.
Lucrurile pe care le dețin
Nu de puține ori mi-am pierdut ore bune printre lucrurile pe care le depozitam în dulapuri, în sertare, pe masă, în debara, ascunse în tot felul de cutii, coșuri sau borcănașe. În ziua în care m-am hotărât să scap de aceste poveri, pentru că, între timp am și făcut acest pas, am realizat cât de mult îmi complicau viața toate aceste ”posesiuni” inutile. De cum intram în casă îmi distrăgeau atenția, ba mormanul de lucruri nepurtate, ba teancul de reviste de pe masa din sufragerie sau chiar obiectele decorative- zeci de lumânări parfumate neatinse, figurinele din ceramică primite de la prieteni, obiectele- souvenir din cine știe ce călătorie, statuete, vaze care n-au văzut în viața lor flori, podoabe diverse. Pierdeam foarte mult timp aranjând zecile de magneți de pe frigider sau împăturind hainele pe care nici nu le purtam. Toate îmi consumau energia și timpul.
Aşa că, le-am inventariat, am păstrat ce merita păstrat, am donat şi chiar am aruncat obiectele care aveau un singur rol: acela de a depozita praful.
SIMPLITATEA ÎNSEAMNĂ SĂ FACI CĂLĂTORIA ACESTEI VIEȚI, DOAR CU BAGAJUL STRICT NECESAR!
Gândurile negative
Cele mai multe emoții negative sunt complet inutile şi, cu acest lucru, cred că suntem cu toții de acord. Resentimente, amărăciune, gelozie, invidie, comparația cu ceilalți, reproșuri… genul acesta de emoții și de gânduri nu fac altceva decât să ne pună piedici în propria creştere personală. Ne auto-sabotăm şi astfel ne anulăm practic toate meritele şi ne limităm creativitatea şi încrederea în noi înşine.
Eu una îmi doresc o minte limpede. De aceea sunt deschisă la tot ce înseamnă mindfulness, tehnici de meditație şi de cunoaştere de sine. Este foarte dificil să deținem în totalitate controlul asupra gândurilor și sentimentelor care ne domină, însă putem învăța să le ținem în frâu.
Datoriile
Unul dintre principiile mele de viață este să nu îmi fac datorii. Nu obișnuiesc să împrumut bani, nu-mi fac carduri pentru cumpărături sau credite inutile.
De aceea, am redus toate datoriile la o singură rată lunară, pentru un credit care mi-a adus confort și stabilitate. Este singura ”abatere” de la principiu :).
Așadar, cât mai puține datorii pentru un plus de liniște și, de ce nu, de libertate.
Cuvintele
Fie că este vorba de firea mea introvertită însă, în general, prefer să fac economie de cuvinte. Nu mă avânt să-mi dau cu părerea, nu sar să impresionez şi nici nu mă las uşor impresionată. Pefer să ascult şi să am un discurs simplu și onest.
Prieteniile on-line
Relațiile cu cei din jurul nostru ne aduc satisfacții, asta este clar! Avem nevoie de ceilalți, avem nevoie să socializăm și să ne facem prieteni. Este ceva ce ne face să ne simțim importanți, validați și doriți.
Însă, orele pierdute pe rețelele de socializare nu se mai întorc. Practic, am risipit din timpul pe care l-aș fi putut petrece cu fiica mea sau cu o prietenă dragă.
Sunt convinsă că excesul de on-line este o risipă de timp și de energie iar de aceea intenționez să-l reduc și să-l ”consum” într-un mod cât mai responsabil.
Multi tasking-ul
Testat pe propria piele: crește stresul și scade productivitatea. Te “seacă” de putere și de vitalitate. Lucrurile de calitate se fac treptat şi necesită o implicare totală. Este exact ca în caligrafie: fiecare buclă, fiecare linie, fiecare literă are nevoie de timp şi de atenție pentru ca rezultatul final să fie cel aşteptat.
Dacă îți plac articolele mele te aștept pe pagina de Facebook mamaperoc.ro, pe Instagram și chiar pe Pinterest 🙂
OMG! Deci mă faci să vorbesc de una singură!
1. Lucrurile pe care le dețin….o grămadă…simt că mă sufoc
2. Gândurile negative…aici răsuflu ușurată, am muncit muuuult și am scăpat de ele
3. Datoriile…și la asta lucrez, iar peste 12 luni scap de ele…e totul planificat
4. Cuvintele….aici mă vaccinez, deci sunt pe calea de îndreptare: //bit.ly/2nFd6Yh
5. Prieteniile online … am, și m-au ajutat să cresc. Urmăresc doar oamenii care au foarte multe lucruri în comun cu mine, dau pe cei pe care-i consider mentorii mei online
6. Multitaskingul….ai dreptate…pe rând este cel mai sănătos, de asta-i admir eu pe bărbați. Mai nou nici nu mai ascult radio în mașină ca să fiu prezentă la trafic.
Mulțumesc pentru această recapitulare! Trec la 1 unde am nevoie de ajutor. Avem deja regula de a nu mai cumpăra suveniruri!
Ma regasesc in articolul tau. In goana asta nebuna dupa a face cat mai mult, in lupta cu timpul, ne indepartam de profunzimea lucrurilor de simplitate. Am hotarat si eu sa ma dedic lucrurilor pe rand, caci multitaskingul este, intr-adevar, inselator. Apoi lucrurile multe care ma sufoca..din ele am tot inceput sa dau, mai am putin si ma reorganizez total. Gandurile negative, e greu cu ele, ca vin pe neasteptate, dar incerc sa scap de ele repede, gandindu-ma la ceea ce e luminos in viata mea., am rarri telefoanele cu vorbarie inutila etc.
Multitaskingul nu prea are ce cauta pe aceasta lista. Zic si eu. Dimpotriva. Ne obboseste si mai mult.
Cel mai bine eu ma simt in livada. Mai curat un pom. Mai admir un fruct. Departe de mediul online si de toate gandurile datorate societatii.
Esti norocos, Tudor, ai livada! Te inteleg perfect, la fel as face si eu daca as avea o livada :). Multumesc!
Cred că asta vrea să zică și Nico, multitaskingul nu e bun.
Dragă Nico, ce spui tu aici minimalism se cheamă. Mă bucur că îmbrățișezi și tu aceste principii. De fapt știam, că mi-ai mărturisit. Mult succes și ție în această epurare de tot ce ne cocoșează inutil.
Foarte binevenite sfaturile tale, am inca de lucru la partea cu lucrurile…..muult! 🙂
Articolul tău a venit fix când aveam mai mare nevoie de el. De ceva vreme sunt adepta simplificării și cumva aveam impresia că mă aflu pe drumul cel bun. Eh, zilele astea ne mutăm într-un alt apartament. Mai mare, că nu ne ajungea spațiul niciodată. Iar acum, cu ocazia mutării, am realizat cât de multe lucruri inutile țin pe lângă casă, lucruri de care m-aș putea lipsi fără să simt că le-am avut vreodată.
Așa că o luăm de la capăt cu simplificarea. Nu e chiar atât de ușor cum credeam, dar e absolut necesar. Altfel, mi-e teamă că voi ajunge să nu am loc nici în apartamentul cel spațios – și nu vreau să se ajungă la asta!
Minimalism, planificare, organizare, natura, sanatate, autoeducare, voluntariat! Asta e lista mea.Ma bucurpentru tine ca ti-ai schimbat prioritatile si stilul de viata!
Daca tot ai amintiti de caligrafie chiar iti recomand sa scrii zilnic macar o pagina. poate fi jurnal sau pur si simplu citate din carti, din filme. fiecare litera necesita atentie si e un bun respiro in goana unei zile.