Despre algoritm și Instagram în 2019

2

Instagramul nu ne arată postările! Iar au schimbat algoritmul! Aud asta aproape zilnic, printre oamenii din social- media cu care interacționez!

Scenariul ar fi cam așa:

Tocmai ce ai postat  fotografia perfectă pe Instagram! Ai ”vânat-o” aproape 2 săptămâni! Ori constați că a dispărut, ori observi că nu are zeci sau poate sute de reacții, așa cum merită o fotografie senzațională, cum este fotografia ta!

Ai pus atâta suflet și chiar ai depus un efort considerabil ca să o realizezi când, ce să vezi? Aproape nimeni n-a remarcat-o! Ori mult prea puține persoane ți-au dat o amărâtă de inimioară! Excepție fac, bineînțeles, colega de birou care urmărește 15 persoane pe Instagram și prietena din facultate, care stă toată ziua cu nasul în telefon.

Ce să spun? Pare o mișcare deliberată din partea Instagramului! Asta e un fel de ”lovitură sub centură” venită exact atunci când simțeai că vei da lovitura pe Insta!

Iar după cum susțin unele voci, pentru ”eșecul” acesta, vinovat se face … ALGORITMUL!

Îți spun un secret, dacă promiti să nu-l spui nimănui! Uite cum stă treaba! Problema nu este ALGORITMUL!

Problema ești TU!

Da, pe tine am dat vina, ai citit bine!

”Problema” este că nu ți-ai mai actualizat bio-ul din… 2014. În plus, ai uitat acolo aceleași emoji-uri plictisitoare și copilărești!

”Problema” e că postezi la întâmplare, fără să ai o strategie. Postezi în funcție de dispoziția de moment: ba cartea pe care o citești, ba un citat despre nemurirea sufletului, ba o fotografie blurată și întunecată cu cățelul vecinului. Contul tău de Insta nu are niciun ritm și niciun motiv să invite pe cineva să-ți dea follow sau să-ți lase un comentariu interesant.

Ori, dacă primești așa ceva, să știi că ți se trage de la hashtagurile pe care le folosești. Cel puțin, așa mai primești câte un comment ”Great shot!” sau ”You’ re awesome!” de la niște conturi cu un conținut zero, sau îți dau follow niște indivizi dubioși din celălalt capăt al lumii!

După toată teoria pe care am pus-o cap la cap, după toată practica zilnică pe Instagram și după câteva ediții ale workshopului ”Primii Pași pe Instagram” îți spun fără menajamente că ”problema” este și faptul că nu ești consistent! Nici consecvent și nici pereverent! Postezi 3 zile la rând, apoi mai deschizi aplicația peste vreo 2 săptămâni, atunci când îți aștepți prietenele la cafea, sau să iasă copilul de la balet!

”Problema” ta este că postezi acum și dispari imediat! Ai postat minunata fotografie și ai închis imediat aplicația. Ceea ce este complet greșit! Dacă nu ”pierzi” timp interacționând cu alți utilizatori de Instagram, dacă nu-ți construiești o comunitate, nu poți să ai pretenții și nici să te întrebi de ce Instagramul este ”nedrept” cu tine!

Și atunci, pe cine să dai și tu vina? Îți spun eu pe cine… pe algoritm!

Nu cred că- ți spun vreo noutate: Instagramul înseamnă mai mult decât fotografii frumoase, editate impecabil! Motivul pentru care nimeni nu-ți vede postările și nici nu are vreo reacție este faptul că, în loc să-ți faci un plan consistent, smart, de calitate, în loc să te focusezi pe crearea unui conținut care să reflecte brandul tău personal sau de business, în loc să te preocupe ce mai fac folllowerii tăi, TU ești mult prea ocupat să analizezi capra vecinului și să te plângi de algoritmul Instagramului!

Încă ceva! Doar nu-ți închipuiai că Instagramul te va tage de mânecă să-l folosești, nu-i așa? Cum ar fi să te invite în fiecare zi să postezi și să interacționezi cu comunitatea ta?

Așa că fii sincer cu tine! Pentru ce folosești Intragram? Pentru distracție, pentru pozele pe care le arăți prietenilor, sau pentru a-ți promova business-ul? Dacă ultimul răspuns este cel corect, atunci ai treabă!

Caută cele mai relevante hashtaguri pentru brandul tău! Analizează ce tip de conținut te reprezintă. Găsește o armonie vizuală! Fii prezent și consecvent. Invită la discuție! Răspunde la comentarii. Interacționează cu alți utilizatori. Lasă-le comentarii de calitate, nu o inimioară și gata!

Nu în ultimul rând, fii OM!

Și nu uita că Instagram este o aplicație GRATUITĂ! Instagramul îți oferă ție posibilitatea să te promovezi în ”spațiul” lui. Tu ce oferi în schimb? Da, are un algoritm care se schimbă foarte des și lucrul acesta poate fi frustrant!

Dar sunt convinsă că, atâta timp cât oferi calitate și folosești aplicația la întregul ei potential, o poți face să ”lucreze” în avantajul tău!

***Dacă vrei să mai vorbim pe tema aceasta te invit la workshopurile pe care le organizez! Lasă-mi un mesaj, dacă ai nevoie de o sugestie sau dacă putem colabora! Mă găsești pe Instagram @mamapetoc sau pe pagina de Facebook mamapetoc.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here