O carte despre misterul din spatele carismei

6

Unii oameni sunt atât de carismatici! Pur și simplu se nasc cu carismă, mi-am spus deseori!

Cunoști și tu oameni cu ”lipici”, oameni care reușesc să comunice mai bine, știu să se facă plăcuți, oameni care sunt ca un magnet pentru ceilalți?! Parcă sunt mereu în centrul atenției și, de ce nu…parcă sunt făcuți pentru succes?!

”The Carisma Myth” nu este o carte de citit în metrou și nici lectură înainte de culcare. E o carte care invită la introspecție. Vei înțelege modul în care gândesc oamenii carismatici și îți vei face o idee despre cum poți și tu să ai carismă.

După fiecare paragraf citit vei găsi o provocare. Vei medita la lucrurile din viața ta, vei analiza modul în care reacționezi, comunici și relaționezi. Vocea ta interioară îți va vorbi încontinuu. Mie, cel puțin, așa mi s-a întâmplat!

”The Charisma Myth” este o carte pe care o parcurgi cu creionul în mână!

Am cumpărat-o în urmă cu vreo 4 ani, în timpul unei vizite la Cărturești. Mi-a făcut cu ochiul într-o după-amiază, pe la sfârșitul verii. Și acum obișnuiesc să merg acolo împreună cu fiica mea, ori de câte ori ne este dor de mirosul de cărți, de o limonadă bună și de o discuție ca între noi, fetele :).

Cred că ”întâlnirile” noastre prin librării și cititul câtorva pasaje dintr-o carte, pe  fugă, au contribuit într-o mare măsură la apetitul fiicei mele pentru cărți și pentru lectură, pentru că a început să citească foarte mult. Așa am descoperit eu ”The Charisma Myth”: pe fugă, de mână cu fiica mea. Titlul cărții m-a atras din prima!

La urma urmei, cine nu-și dorește să afle dacă există vreun secret în spatele carismei?

Autoarea cărții, Olivia Fox Cabane, își propune să ne învețe cum să avem carismă. Treptat, cartea dezvăluie în ce măsură, carisma, este un mit sau nu.

the charisma myth carte, carisma

Mă întreb și eu dacă am învățat să fiu carismatică, să am carismă, după ce am citit această carte din scoarță-n scoarță?!

  • Răspunsul este următorul: citind-o, am fost practic obligată să privesc mai mult în mine și totodată mai atentă la cei din jur. Pentru că, dacă ești sau nu carismatic, se poate observa foarte ușor analizând comportamentul și atitudinea celorlalți, față de tine. Răspunsul este la ceilalți!

Câteva idei din ”The Charisma Myth” care mi-au plăcut în mod special

Carisma nu face casă bună cu egoismul, asta este clar! Atâta timp cât înveți să asculți, să ai un discurs orientat către cei din jur, să vii cu intenții bune și sincere, ai mari șanse să fii o persoană carismatică!

Dacă intențiile tale sunt orientate numai către câștigul personal și obișnuiești te apropii de cineva, flatându-l cu complimente sau plângându-ți de milă, asta nu este în regulă!

Empatia este una dintre calitățile de bază ale unei persoane carismatice! În spatele unei persoane incapabile de empatie se ascund vibrații negative…frustrarea, lipsa încrederii în sine sau, dimpotrivă, o grandomanie și un ego mult prea inflamat!

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am descoperit în cartea ”The Charisma Myth” este faptul că o persoană introvertită poate fi extrem de carismatică! Pentru că, persoanele introvertite au un avantaj specific, spre deosebire de ceilalți, într-un anumit tip de carismă. Este vorba despre căldură.

Și da, există mai multe forme: carisma care emană putere, cea reflectată prin prezență și cea care transmite căldură.

Cartea este scrisă în limba engleză și este bine structurată. Conține foarte multe exemple și situații în care oricine se poate regăsi, iar fiecare capitol de încheie cu un rezumat și cu câteva sugestii despre cum ne putem dezvolta carisma.

Încă un lucru care m-a influențat și a avut un impact puternic asupra mindset-ului meu este legat de gestionarea și neutralizarea emoțiilor și a gândurilor negative. Pentru a exemplifica anumite principii, autoarea construiește o poveste, în jurul unei femei pe nume Mary, de profesie grafician. Mary urmează să prezinte unul dintre proiectele  firmei la care lucrează, în fața unor clienți importanți și a colegilor de serviciu.

Cu o zi înainte de susținerea prezentării, Mary primește un telefon de la un coleg din alt department. Acesta o felicită și îi transmite că este ”cel mai mare fan” al ei și că o apreciază pentru rezultatele ei extraordinare…

Însă colegului îi scapă un mic amănunt: faptul că șeful lui nu este deloc impresionat de realizările lui Mary!

Prezentarea decurge foarte bine, eroina noastră are succes și clienții se declară mulțumiți. Aici începe partea interesantă a povestirii, în care și eu m-am regăsit…și nu de puține ori!

Sunt multe elemente pozitive asupra cărora Mary ar fi putut să se concentreze. Aprecierea colegilor și a clienților, rezultatele promițătoare, prezentarea de succes…

Cu toate astea, știi la ce se gândește Mary? Unde-i stă mintea?

Cred că te-ai prins! Mary se gândește la singurul element negativ din toată povestea: faptul că șeful colegului care o sunase cu o zi înainte nu-i recunoaște meritele și nu este impresionat de rezultatele ei!

Dacă ne blocăm mintea asupra unui aspect negativ, într-un scenariu pozitiv, vă închipuiți ce impact devastator are acest lucru asupra încrederii în sine și asupra carismei?

Una dintre soluțiile propuse în carte, atunci când ne confruntăm cu acst tip de scenariu, poartă numele de ”depersonalizarea experienței negative”.

Cum funcționează această tehnică?

În loc să spunem ”Mi-e teamă” ar trebui să spunem ”în spatele acestei emoții este teama”. Poți să-ți închipui că ești un om de știință care observă un fenomen sau care face un experiment. Privește și analizează din afară toate elementele componente, toate manifestările și reacțiile experimentului! Ce s-a aflat în spatele stării lui Mary? Ce ar fi trebuit să facă?

Exercițiul acesta m-a ajutat și pe mine să mă detașez de o experiență neplăcută, ce mi-a adus inițial un val de furie. Așa mi-am regăsit calmul și echilibrul, iar acum nu mai simt nimic negativ legat de subiect.

yoga, mindfulness, singuratate, meditatie

Carisma în 7 pași

  1. Îi simpatizăm mai mult pe cei care ne seamănă (”people like people who are like them”).
  2. O strângere de mână ca la carte va lucra întotdeauna în favoarea ta!  Chiar dacă ești îmbrăcat în haine de firmă, ai un Rolex la mână și porți pe umăr o geantă Louis Vuitton…dacă nu știi să strângi corect mâna unei persoane atunci când interacționezi cu aceasta, riști ca prima impresie pe care si-o face despre tine să fie total greșită!
  3. Sparge gheața! Atunci când cunoști o persoană, deschide tu discuția, fii asertiv, interesat de celălalt!
  4. Acceptă complimentele care ți se aduc! Învață să primești un compliment, bucură-te, mulțumește-i persoanei care ți-a făcut complimentul și arată-i că acesta a avut un impact pozitiv asupra ta!
  5. Ascultă-l pe cel care îți vorbește! Ascultarea activă este una dintre calitățile esențiale ale unei persoane carismatice.
  6. Fii atent la gesturi, ținută și la poziția corpului! Dacă limbajul corpului tău nu este este armonizat cu mesajul pe care dorești să îl transmiți, conținutul mesajului tău își va pierde din importanță.
  7. Oamenii carismatici îi ”molipsesc” din punct de vedere emoțional pe cei din jurul lor. O mamă care are o carismă caldă, îi va molipsi pe toți membrii familiei. Asta știm cu toții, nu-i așa?

O persoană carismatică are o capacitate fantastică de a le transmite celorlalți emoțiile sale. Tindem să imităm emoțiile, pentru că suntem dotați cu niște neuroni ”oglindă” care au rolul de a reflecta în mintea noastră emoțiile pe care le observăm la ceilalți.

Persoanele carismatice reflectă în cei din jurul lor emoții pozitive. Iar când ne molipsim de ceva pozitiv, este absolut minunat!

În concluzie, cartea aceasta merită citită! Nu vă mai spun decât atât: carisma se învață, se exersează! Carisma pornește din mintea noastră! Nu este un mit, nu ne naștem cu carismă, ci învățăm să fim carismatici!

Ce spui de ”The Charisma Myth” te-am făcut curios, ești tentat s-o citești?


Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook, pe Instagram și chiar pe Youtube. Așa veți fi la curent cu toate noutățile!

6 COMENTARII

  1. Curioasa m-ai facut, cu timpul e mai greu. Insa eu cred ca aceasta carisma este 100% innascuta. Cum spunea o prietena, pana si pe bebelusii ma frumusei si mai carismatici, ii sterg la fund ingrijitoarele altfel la cresa. Sunt oameni care pot scapa cu orice, doar pt ca sunt carismatici. Daca esti introvert, de ex, cam greu sa-ti exersezi carisma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here