Am făcut aproape 20.000 de pași, în 3 ore. Mai exact, pe 17 iulie am luat Bucureștiul la pas. De pe Calea Șerban Vodă nr. 33 până pe Calea Victoriei, la intersecția cu Bulevardul Dacia. Între cele două puncte am descoperit Bucureștiul de altădată, un oraș fermecător, pe care am încercat să-l surprind prin obiectivul aparatului foto (așa îmi ”alint” eu smartphone-ul din dotare 🙂 )
Pe scurt, am participat la prima ediție a unui eveniment inedit, Heritage Instameet, alături de alți instagrammeri din București. Instagrammeri, adică amatorii de Instagram, printre care pot să spun că mă enumăr și eu :).
De cum am aflat despre acest instameet urban, m-am bucurat mai ceva ca un copil! Întâlnirea aceasta cu instagrammerii a avut ca temă principală promovarea patrimoniului cultural, prin aducerea mai aproape de generația tânără a unor obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute.
Patrimomiul cultural pe limba generației Millennials
Personal, Instagramul chiar îmi pare un canal extraordinar de comunicare cu tinerii, cu millennials, în era asta digitală! În cadrul proiectului pus la cale de Institutul Național al Patrimoniului, alături de Zaga Brand, tinerii sunt încurajați să devină ambasadori ai patrimoniului cultural și să-și exprime propriile viziuni, pe care le pot împărtăși celorlalți, folosind hashtagul #cronicaridigitali.
#FacemViralPatrimoniulCultural
În cadrul evenimentului am vizitat 3 obiective care fac parte din Patrimoniul Național. Nu pot să trec cu vederea nici plimbarea de la un obiectiv la altul, alături de ceilalți participanți… adică gașca veselă. Ghizii ne-au povestit foarte multe despre cartierele pe care le-am luat la pas, despre clădirile vechi, stilul arhitectural, despre cultură și istorie.
Vă spun, am avut o experiență de milioane, chiar aici, în același oraș pe care îl străbat zilnic! Un oraș pe care credeam că- l cunosc. Un București pe care îl văd zi de zi, dar pe care nu l-am privit niciodată așa cum l-am privit acum. Cu alți ochi.
Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să împart cu și cineva drag bucuria acestei experiențe!
Drept urmare, dacă îți vin în vizită rudele din străinătate, verișoara din provincie sau, pur și simplu, vrei să-ți impresionezi prietenii, îi poți surprinde cu o adevărată aventură urbană! Explorați împreună Bucureștiul pentru că are multe locuri fabuloase!
Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Casa de Târgoveț, obiectiv situat pe Calea Șerban Vodă nr. 33. La o aruncătură de băț de Piața Unirii. Această casă exprimă cel mai bine caracterul arhitectural al Bucureștiului fanariot. Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, ne-a detaliat o mică parte din istoria acestei case construite în anul 1790. Casa a aparținut unui târgoveț, un mic burghez de la începuturile epocii moderne. O particularitate a casei este prispa cu arcade în acoladă sprijinită pe stâlpi de lemn cu capiteluri sculptate… influențe balcanice preluate și integrate în arta românească.
Apoi am traversat cu toții Cartierul Flămând, denumit astfel la începutul sec al XVIII-lea. Azi, Cartierul Flâmând este cartierul de case care se întinde în partea dreaptă a dealului Mitropoliei, către Bulevardul Cantemir. În trecut, cartierul acesta era situat la periferia Bucureștiului! Vă închipuiți cât de mic era orașul?
Ne-am continuat plimbarea pe strada Profesorilor, prin fața Bisericii Sfânta Ecaterina, pe Strada Ienăchiță Văcărescu. De acolo am descoperit o alee îngustă şi niște scări care duc pe Dealul Mitropoliei.
De când m-am stabilit în București, adică de 20 de ani, am admirat doar în fotografii portretul Margaretei Pîslaru pictat pe un zid. Ei bine, pe scările astea înguste am găsit pictura! A fost momentul ăla WOW, am fost încântată să mă aflu pe străduța fără nume , dar cu un farmec aparte, împrumutat parcă de la fata cu ochi albaștri din potretul de pe perete!
Clădirile vechiului oraș, vilele interbelice, fațadele neo- românești… toate m-au impresionat și parcă mi-au sădit dorința de a cunoaște mai mult! Sunt locuri, clădiri vechi, care nu te pot lăsa indiferent!
”Trăim într-o eră digitală, iar oamenii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Și ce poate fi mai util pentru noua generație decât să vadă cu proprii ochi obiective cheie, locuri unde s-a scris istorie, să le înțeleagă prin experiență directă? Suntem foarte bucuroși să susținem acest proiect și suntem convinși că informațiile venite din partea specialiștilor Institutului Național al Patrimoniului vor fi transmise mai departe, în lumea virtuală, de către noii cronicari ai mediului digital” (Ștefan Bâlici, manager INP)
Zona aceasta cu străduțe care urcă pe Dealul Mitropoliei poate fi oricând un traseu numai bun de explorat alături de prieteni!
Palatul de Justiție, clădirile de pe Strada Franceză, bisericile din Centrul Vechi… despre toate am aflat o mulțime de lucruri pe care nu le știam!
Al doilea obiectiv al turului Heritage Instameet a fost Palatul CEC, care și-a deschis porțile pentru noi. How cool is that??!!
Să vizitezi acest edificiu nu este ceva ce poti face în fiecare zi, așa că m-am simțit onorată să mă aflu printre cei care i-au pășit pragul. Clădirea încărcată de istorie are o poveste remarcabilă!
Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusă la 8 iunie 1897 de către Regele Carol I și Regina Elisabeta, aceştia fiind primii care au deținut un libret de economii la CEC. Cele cinci cupole de sticlă, patru cupole mici situate în colțurile clădirii și o cupolă mare, situată în centru, au rolul de a propaga sunetul pe verticală. Asta presupune că discuțiile dintre clienții băncii și angajații de la ghișee nu erau auzite de către persoanele din jur.
Știați că Palatul CEC a fost prima clădire din București cu centrală proprie de încălzire?
Se pare că și nemților le-a plăcut atât de mult centrala încât, în Primul Război Mondial, au demontat-o și s-au gândit să și-o însușească. Au dus-o la ei acasă, ca pradă de război. Dacă centrala aia mai funcționează și astăzi, chiar sunt curioasă ce au de spus despre ea?
– Distinși oaspeți, această centrală de încălzire a fost ”subtilizată” cu măiestrie de înaintașii noștri, bravii eroi care au luptat etc…
Holul central
Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Casa Monteoru, o bijuterie de casă, ascunsă parcă în spatele unui gard din fier și a unei grădini de pe Calea Victoriei, colț cu Bulevardul Dacia. Imobilul înălțat la sfârșitul secolului al XIX-lea este una dintre cele mai valoroase clădiri din patrimoniul Capitalei.
Îți închipui că am fotografiat minute în șir decorațiunile din piatră și marmură de pe fațada casei, dar și interiorul îmbrăcat în marmură multicoloră. Am admirat oglinzile grandioase, draperiile elegante și candelabrul împodobit în stilul barocului francez.
Pot să spun că, după Heritage Instamet, mi-am introdus și eu în vocabular expresia… explorare urbană!
Îmi place cum sună! Nu mai merg hai- hui prin București, de acum am să spun că am pornit într-o explorare urbană :). Și asta în zilele de vineri, atunci când am timp să mă plimb prin oraș și să mă transform într-un veritabil explorator urban.
Singura recomandare pe care vreau să o fac este pentru doamne și domnișoare… lăsați tocurile acasă când porniți într-o ”explorare urbană”. În rest, luați-vă gașca de prieteni, aparatele foto cu bateria încărcată și începeți să explorați Bucureștiul, merită!
Pe Instagram, vă invit să urmăriți hashtag-ul #cronicaridigitali, pentru că acolo veți găsi fotografiile realizate de ceilalți instagrammeri care au participat la acest eveniment, dar și cele care vor fi realizate la edițiile viitoare.
Ce spui despre această inițiativă, de a promova patrimoniul cultural, clădirile istorice, cartierele de odinioară, prin intermediul Instagramului? Dacă ești din București, ai descoperit/vizitat vreodată locurile despre care ți-am povestit? Dacă nu, sper că articolul meu te va inspira să o faci!
Mi-ar plăcea să-mi lași un comentariu în care să-mi spui ce crezi despre acest proiect, dacă-ți plac fotografiile mele și locurile pe care le-am vizitat.
**Iar dacă îți plac articolele de pe blog te invit pe pagina de Facebook, pe Instagram, Pinterest, youtube @mamapetoc . Nu uita că orice like, inimioară sau follow înseamnă că apreciezi munca unui blogger, că îți place și că îți pasă.
Vai, ce frumos! Imi pare rau ca n-am stiut si n-am luat si eu parte la asta 😀
Si eu am aflat de eveniment pe ultima suta de metri. Sper ca data viitoare sa fie mai bine promovat si sa vina mai multi participanti!
Îmi place extraordinar de mult! Știi că eu mai pornesc hai-hui cu bicicleta și tot așa, descopăr chestii pe lângă care am trecut de multe ori, dar pe care nu le-am văzut cu adevărat.
Cred ca plimbarile hai-hui sunt preferatele mele…ca si tine, descopar locuri vechi, pe care le stiam, dar care imi apar diferit. Sunt dfoarte incantata de cate un loc nou, dar vechi, din orasul asta!
Mi-a placut mult aceasta initiativa si ti-am urmarit fotografiile de pe instagram.
Mi-ar placea sa se intample si in Cluj ceva de genul, mai ales ca sunt si eu o “adoptata” ca si tine si as vrea sa-i cunosc istoria mai bine.
Este primul eveniment de genul acesta la care particip si eu. Si chiar m-a surprins placut si as vrea sa se mai organizeze. Cat despre Cluj, este un oras minunat…ai putea sa organizezi tu un instameet pentru cei de acolo, ce spui?