Copiii nevaccinați pot pune în pericol întreaga comunitate!

0

Și eu sunt ca majoritatea mamelor: mă gândesc de două ori înainte să iau o decizie pentru copilul meu. Vreau ca fiica mea să fie sănătoasă, la fel cum își doresc toate mamele.
Despre vaccinare se tot spun multe, fiind un subiect extrem de sensibil și controversat. Ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm copiii?
Din păcate, nu există nici o autoritate supremă care să ne alunge îndoielile sau temerile și care să ne ofere certitudinea că, decizia pe care o luăm pentru sănătatea copiilor noștri, este cea mai înțeleaptă.
Și in România, mișcarea anti- vaccinare își face tot mai auzită vocea și, drept consecință, tot mai multe mame refuză vaccinarea copiilor lor, fiind convinse de existența unor teorii conspiraționiste împotriva ființei umane.

worried-girl-413690_640
Imunizarea previne între 2 și 3 milioane de decese în fiecare an și protejează copiii, nu numai împotriva bolilor precum tetanosul, poliomielita, difteria și rujeola, cât și împotriva rotavirusului și pneumoniei, doi dintre cei mai mari ucigasi ai copiilor sub vârsta de 5 ani, potrivit datelor OMS.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că vaccinurile pot preveni multe boli grave, un număr îngrijorător (aș spune) de mame, sunt încă sub semnul întrebării când vine vorba de vaccinarea copiilor.

În bombardamentul ăsta de pro și contra, este ușor să pierzi din vedere beneficiile vaccinării, mai ales atunci când ai auzit zvonuri că un vaccin ar putea provoca anumite boli.

9c74f159c43a8d5376663aebf98f09ed

”Suntem liberi să alegem ceea ce gândim … suntem liberi să alegem toate celelalte părţi ale vieţii noastre”

Observ că unele mame nu cred că boli cum ar fi rujeola și pertussis încă mai există și, în loc se informeze despre riscurile grave pe care le pot avea aceste boli asupra sănătății copiilor, se interesează mai mult despre reacțiile negative care ar putea apărea în urma vaccinării. Știu că mamele care sunt împotriva vaccinării simt la fel despre decizia lor și consideră că vaccinarea împotriva varicelei, de exemplu, nici nu mai este necesară, în comparație cu posibilele efecte secundare ale vaccinului în sine.

Dar ce te faci atunci când, mamă plus mamă, împreună cu alte mame, ating masa critică de la care, vaccinul făcut de mamele responsabile, nu mai are nici un efect asupra copiilor vaccinați?

4d5f0fb1661358393d5b69010f7124fd

Eu sunt pro- vaccinare, cred că sunt realistă și, în ciuda îngrijorării legate de substanțele chimice care intră în corpul copilului meu, precum și neîncrederea pe care și eu poate o am cu privire la industria farmaceutică … cred totuși că este cea mai bună decizie.
Iar decizia de a-mi vaccina copilul are la bază o informare din surse certe, verificate, nu din cele făcute la colț de Facebook, Twitter sau pe orice forum.

4136ff6392224a919af5a5b2a03bd45b

În România, ultima epidemie de variolă a fost înregistrată în timpul Primului Război Mondial. În anul 1949, variola a fost declarată ca o boală eradicabilă la nivel mondial. Măsurile de eradicare au constat în derularea unui program intensiv de vaccinare și ulterior de supraveghere epidemiologică, între anii 1967 -1977.
Ultimul caz de variolă a fost diagnosticat în Somalia, în octombrie 1977. Eficiența vaccinării în masă a fost demonstrată statistic când, în anul 1980, OMS declara în sfârșit eradicarea variolei.

Dar oare până când lucrurile vor rămâne așa, dacă din ce în ce mai multe dintre noi refuză să-și vaccineze copii?

Scenariul de viață al anti- vaccinistei

Ce fac aceste mame? Au internet și știu să- l folosească!
Intră pe Facebook, văd că X sau Y refuză vaccinarea, pentru că au citit câteva  studii de specialitate și asta le întărâtă.
Deciziile astea le fac să se simtă cool, un exemplu pentru alte mame și așa, dimineața, povestesc colegelor de serviciu: ”E tare riscant să îți vaccinezi copilul, i se poate întâmpla ceva!”. Colegele cad pe gânduri și conchid: ”Parcă știu și eu pe cineva care a avut probleme cu copilul!”.

Vaccinurile au fost bune pe vremea când mamele anti- vacciniste erau copii, dar acum s-au demodat! Pe vremea aceea nici nu existau reţele de socializare şi nici internet. Oamenii erau mai ”proști”!

c901cfad2b256b6a560a5aa78532c1ce

Copiii nevaccinați pot pune în pericol întreaga comunitate!

Vaccinurile nu oferă certitudini sau garanții pentru orice, dar măcar pot să ofere copilului o șansă în plus la viață. Iar acest lucru îi ajută și pe cei de lângă ei, colegii de școală, prietenii de joacă, vecinii de bloc. E ca o pânză de păianjen, care, cu cât e mai rezistentă devine o plasă de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here