Cea mai tare hipstereală: fă un borș!

2

Că-s moldoveancă nu-i nici un secret!

Chiar dacă se spune că moldovencele gătesc bine, eu trăiesc cu convingerea că sunt o excepție. Pe de altă parte, ai mei susțin că sunt doar modestă. Sau poate că aceasta este numai o modalitate de-a lor prin care vor să mă determine să vizitez mai des bucătăria, cine știe?!

Așa este, gătesc destul de rar, dar și când gătesc, să te ții bine! 

Nu  m-a învățat nimeni să fac asta. Nu-mi amintesc să o fi auzit pe mama să-mi dea instrucțiuni despre cum se învelesc sarmalele și nici ce ar trebui să pun în borș. Cred că noi, moldovencele, avem gătitul în ADN-ul nostru, iar mai devreme sau mai târziu, ne trezim că facem mâncare bună, pur și simplu!

Moștenire genetică sau nu,  eu fac o ciorbă aproape din orice!

Nu știu cum reușesc să  fac asta, da’ sunt sigură că pot pregăti o mâncare gustoasă cu foarte puține ingrediente.

Eu am învățat să spun ciorbă de când m-am mutat în București. Însă la noi, între Dorohoi și Botoșani, unde am crescut eu, se spune borș. Și borșu-i acrit cu borș! Aici am observat că-i mare fiță să faci un borș, e mare hipstereală, borșu` ăsta!

Așa că, aseară, m-am gândit eu să fac un borș așa cum mă pricep eu mai bine. Luați de-aici hipstereală, borș de legume! Cu lobădă!

Nu te speria, am folosit puține legume! Nu de alta, dar n-am vrut să stau în bucătărie toată seara. Și nici nu intenționam să-mi stric manichiura!

Da` știu că aveam o poftă de borș din ăsta de câteva zile. Îl visez de duminica trecută, de când am simțit miros de leuștean venind dinspre vecina mea. Doamna Ionescu, prietena mea trecută de 70 de ani, care mă trezește în fiecare dimineață la ora 7.30 atunci când iese la plimbare cu cățelul. Trântește ușa, nu face nimic special.

Așadar, dacă vrei să fii uber- cool, pregătește un borș după rețeta mea!

Ingredinete (folosite de mine, tu poți să mai adaugi ce-ți trece prin cap):

  • 3 cartofi mai mari
  • o ceapă medie
  • 3 morcovi
  • o rădăcină de păstârnac
  • 2 legături de lobodă
  • câteva fire de leuștean
  • borș acru (îl găsești la supermarket la 1L, însă dacă ai o ”sursă” de unde să cumperi borș de casă, cu tărâțe, e și mai bine)

Timp de preparare- 40 de minute

Ce trebuie să faci?

Cureți ceapa și o tai mărunt. Dai un morcov curățat prin răzătoarea mare. Pui o lingură de ulei într-o oală și călești ingredientele astea. Pentru că ții la siluetă, adaugă 2 linguri de apă, dă focul mic și amestecă totul. Ceapa și morcovul se vor înăbuși, și vor căpăta o culoare portocalie. Asta vrem, da? Așa obținem culoarea borșului adevărat!

Curăță cartofii, taie-i cuburi, spală-i bine și pune-i peste ceapa și morcovul călit, în oală. La fel trebuie să faci și cu restul de morcovi și cu păstârnacul. Feliază-i grosier, vor arăta bine în farfurie!

Amestecă totul, pune capacul pe-o parte și așteaptă. Nu mai mult de un minut. Între timp, încălzește niște apă. Toarnă apa caldă peste ingredientele din oală. Amestecă bine, pune un praf de sare, capacul pe-o parte și toarnă-ți un pahar de vin.

Da, ăsta este momentul în care tu stai la bucătărie, bei un pahar de vin și te relaxezi!

După ce termini vinul, cam peste 20 de minute, spală cele două legături de lobodă, taie-le mărunt și pune-le în oală. Din momentul ăsta borșul tău va fierbe nu mai mult de 10 minute. Loboda fierbe repede, așa că poți să pui și o cană din borșul ăla acru, cumpărat din supermarket sau de la ”sursă”.

Gustă-l, mai pune un pic de sare sau adaugă ce condiment îți place ție. La final, pune leuștean. Mie-mi  plac frunzele mari de leuștean, să plutească pe deasupra. Miroase demențial, știu!

Când pui borșul în castron, poți să adaugi și o lingură de smântână sau de iaurt, după pofta inimii!

Gata-i borșul meu, uber- cool moldovenesc!

Ce spui, îl pregătești și tu? Sau poate ai alte secrete… aș vrea să le știu, să-mi perfecționaz și eu ”tehnica” 🙂

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să mă urmăriți pe pagina de Facebook și pe Instagram. Așa veți fi la curent cu toate noutățile! Și cu toate nebuniile!

2 COMENTARII

  1. Trebuie sa fie tare bun! Si noi gatim bors, datorita sotului, iar eu (ardeleanca) l-am invatat ca ciorba se poate acri si cu zeama de varza si e cel putin la fel de gustos…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here