3 cuvinte puternice care mă ajută să depășesc momentele grele

2

Situațiile dificile și greutățile vin peste noi neanunțate.  Apar brusc, fără să trimită înainte un email, un mesaj sau orice altceva prin care să-și anunțe sosirea! Ne iau pe nepregătite și, mai mult decât atât, au grijă să se instaleze atât de bine, încât să ne dea viața peste cap!

Stai să-ți povestesc ce am pățit și de ce vreau să-ți vorbesc despre cele 3 cuvinte puternice salvatoare!

În urmă cu vreo 4 ani era cât pe ce să renunț la serviciu fără vreun motiv serios! Nu mă feresc să spun că am un loc de muncă la  care țin și care mi se potrivește mănușă!

Însă, în urmă cu 4 ani, de cum am dat nas în nas cu o schimbare majoră la job, am suferit atât de mult încât, primul lucru pe care l-am făcut, a fost să intru în rolul de victimă. Singura soluție viabilă era “să-mi iau jucăriile și să plec” !

Aveam impresia că problemele mele sunt cele mai mari din univers și mi se părea că toți aveau ceva personal cu mine. Am simțit gustul unei frustrări amare, mai amare ca orice altceva de până atunci!

Ceas, ora 7, decor alb, carti pe masa alba

De fapt, întreaga mea ființă se opunea unei schimbări inevitabile, pe care eu nu mi-o doream, și pe care n-aveam putere să o controlez. Pentru că da, trăiam cu falsa impresie că eu trebuie și pot să controlez tot ce era în jurul meu. Total greșit!

Îți sună cunoscut scenariul?

Când viața te lovește, ai două opțiuni: ori înveți o lecție folositoare, ori te transformi într-o victimă.

Hai să-ți spun unde vreau să ajung cu dezvăluirile mele! 

În toată nebunia din jur, am reușit să fac totuși câteva lucruri care m-au readus pe linia de plutire. Mi-am reconsiderat poziția, m-am adunat și am reușit să întorc situația în favoarea mea.

Cum am procedat? Care sunt cele 3 cuvinte puternice care m-au ajutat? 

Mi-aș dori să pot spune că ceea ce am făcut a fost rezultatul unui plan isteț, bine gândit, dar n-a fost așa! N-am făcut mare lucru, însă ceea ce urmează să afli a contat enorm pentru liniștea, sănătatea  mea și nu numai!

  1. Reziliența

În urmă cu 4 ani, cuvântul reziliență era pentru mine doar un cuvânt din DEX. După ce am înțeles cu adevărat ce înseamnă, mi l-am introdus în vocabular și mi-l amintesc ori de câte ori dau nas în nas cu situații dificile!

A fi rezilient chiar e o artă!

Sunt convinsă că cel care reușește să deprindă arta rezilienței este un om cu picioarele pe pământ, echilibrat. Un om împlinit.

Carte deschisa, ochelari pe carte, pagini albe, carte deschisa pe masa alba

Îți fac o mărturisire: am realizat că, la momentul acela, imaginea despre mine însămi se baza pe titlul de la locul de muncă, pe nivelul venitului, pe aprecierea oamenilor cu care aveam relații profesionale. Iar acestea mi-au  sporit riscul de a avea o serioasă criză de identitate. Ceea ce s-a și întâmplat!

În momentul în care am pierdut una dintre ancorele externe ale identității mele, am simțit că mă prăbușesc!

Cu toatea astea,  criza de la job despre care ți-am povestit, a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată  la muncă!

Așa am înțeles că este mai bine pentru identitatea mea, să-mi creez o imagine despre sine care să rămână intactă,  în ciuda unor schimbări de titlu, de post sau de rol, în raport cu alții.

M-am adaptat noilor cerințe imediat, m-am concentrat asupra propriei persoane și iată-mă azi povestind încrezătoare despre asta!

2. Acceptarea

Știi tu momentele alea în care ne măcinăm pur și simplu din interior? Atunci când avem un monolog intern continuu, plin de regrete și de furie, după ce s-au întâmplat anumite lucruri?

Ei bine, aici intervine acceptarea.

Acceptarea acelor situații pe care nu le putem schimba și nici nu stă în puterea nostră să intervenim asupra lor.

Culmea este că, mulți dintre noi încercăm să schimbăm lucruri care nu sunt ale noastre… Când, de fapt, tot ceea ce ar trebui să ne preocupe sunt gândurile, atitudinea și propriile emoții. De ele ar trebui să ne îngrijim, pentru că ele intră în puterea noastră.

În rest, totul e acceptare: acceptare a unor situații noi, acceptare a schimbării și a pierderilor.

În toate aceste situații, eu spun că acceptarea este cheia pentru a reuși să mergem mai departe! Să învăț să accept ceea ce aste în jurul meu, așa cum este, fără să încerc să schimb nimic.

Acceptarea oferă o șansă. O persoană care acceptă lucrurile așa cum sunt, are curajul să meargă mai departe în ciuda tuturor dificultăților, ești de acord cu mine?

Focus, flatlay, tastatura pe masa, decor alb3. Focus

Concentrarea 100% pe ceva. Evitarea procastinării. Focusul m-a ajutat de-a lungul timpului să obțin rezultatele pe care mi le-am dorit și, de ce nu, să devin ceea ce sunt azi!

Probabil ai să râzi…  dar maică-mea mi-a spus mereu povestea aia cu broscuța care își urmează calea, indiferent de ceea ce spuneau celelalte broscuțe. Un banal clișeu! Un clișeu de 2 bani, spus de o femeie simplă care n-a ieșit de mai mult de 5 ori din orașul natal, dar care a avut un efect fantastic asupra mea!

Vezi tu, broscuța asta cu care m-a zăpăcit mama a devenit pentru mine o imagine vizuală atât de puternică, încât mă ajută deseori să blochez zgomotul și distragerile de orice fel, și să mă focusez pe ceea ce am de făcut.

When you work, you work. When you play, you play. Don’t mix the two. (Jim Rohn)

Faptul că unii oameni reușesc să se focuseze 100% pe propriul obiectiv, îmi explică mie de ce anumite persoane care pornesc cu foarte puțin în viață, sunt capabile să obțină, la un moment dat, un imens succes.

În fine, eu nu-mi doresc succesul ăla clasic, care duce cu gândul la contul în bancă, statut social cât mai înalt, piscină în spatele curții și N genți Gucci.

Succesul meu înseamnă liniște sufletească, armonie în familie, oameni buni alături și cunoștințe cât să mă pot adapta oriunde, în orice situație.

Too long, didn’t read?

TL DR

Alege-ți 3 cuvinte puternice în care crezi și transformă-le în acțiune! 

Mi-ar plăcea să știu dacă și tu ai cuvinte puternice care te scot din situațiile dificile? Ce cuvinte ai adăuga lângă cele 3 cuvinte alese de mine?

Dacă îți plac articolele mele, te aștept pe pagina de Facebook sau pe Instagram @mamapetoc, unde poți să vezi toate fotografiile pe care le-am făcut în ultima perioadă.

2 COMENTARII

  1. E nevoie de o mare doză de conștientizare pentru a determina parametri pe care i-ai determinat tu. Mai mult de atât, e mai complicat de aplicat decât de identificat.
    De multe ori mi-am spus că am acceptat, de exemplu, o situație, când de fapt comportamentul mă trăda .
    Unul dintre cuvintele care mă scot la liman este Soare :)) – cuvânt identificat într-o ședință de coaching

  2. Interesant! Toti trecem prin anumite crize in viata, prin niste hopuri..suntem poate de multe ori pusi in fata faptului implinit, fara sa putem face mare lucru…
    Cred ca e important sa ne pastram increderea, sa avem oameni care sa ne ajute macar moral cand nu mai putem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Pentru a lăsa un comentariu trebuie să fiți de acord cu:
Please enter your name here